Χριστούγεννα στο Περού

Τα Χριστούγεννα είναι μια ξεχωριστή στιγμή στη Νότια Αμερική και τα Χριστούγεννα στο Περού είναι μια πολύ σημαντική γιορτή. Ενώ υπάρχει ισχυρός πληθυσμός των αυτοχθόνων, οι περισσότεροι Περουβιανοί είναι Ρωμαίοι Καθολικοί. Με αυτό τον μεγάλο πληθυσμό των Ρωμαιοκαθολικών, τα Χριστούγεννα είναι μία από τις σημαντικότερες εποχές του χρόνου.

Ενώ μερικές γιορτές είναι παρόμοιες με εκείνες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, υπάρχουν κάποιες μοναδικές παραδόσεις που αντικατοπτρίζουν την ιστορία του έθνους και κάνουν το Περού ένα ξεχωριστό μέρος για να είναι κατά τη διάρκεια των διακοπών και ένα που κάνει για έναν μεγάλο προορισμό διακοπών.

Παραδοσιακά Χριστούγεννα στο Περού
Οι Βορειοαμερικανοί τυπικά γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, στο Περού μαζί με πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα και η Βολιβία , γιορτάζουν περισσότερο την παραμονή των Χριστουγέννων. Στο Περού είναι γνωστό ως Noche Buena ή Good Night.

Η συμμετοχή στην εκκλησία είναι ένα μεγάλο μέρος της γιορτής των Χριστουγέννων. Περουβιανοί παρευρίσκονται στο misa de gallo ή στη μαϊμού Rooster στις 10 μ.μ., λίγο πριν από κάποιες άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Οι οικογένειες επιστρέφουν τα μεσάνυχτα για να φτιάξουν τη γέννηση του μωρού Ιησού με αφρώδη κρασιά και άλλα ποτά και αρχίζουν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με ένα μεγάλο δείπνο γαλοπούλας και να ανταλλάξουν δώρα.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια στο Περού
Με μεγαλύτερη εξωτερική επιρροή από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη χριστουγεννιάτικα δέντρα αρχίζουν να εμφανίζονται αργά.

Ενώ τα χριστουγεννιάτικα δέντρα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, παραδοσιακά τα δώρα φέρνουν ο Άγιος Βασίλης ή ο Νίνο Ιησούς και τοποθετούνται κοντά στο retablo και τα περισσότερα σπίτια εξακολουθούν να μην έχουν δέντρο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή των Άνδεων, τα δώρα δεν αλλάζονται μέχρι τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου και φέρνουν οι Τρεις Σοφίες.

Στο Περού η σκηνή της γέννησης είναι πολύ δημοφιλής και μπορεί να βρεθεί σε κάθε σπίτι. Γνωστή ως retablos είναι μια μορφή λαϊκής τέχνης με έργα ζωγραφικής και γλυπτά από ξύλο των θρησκευτικών γεγονότων.

Αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο Περού, καθώς αρχικά οι ιερείς προσπαθούσαν να μετατρέψουν τον αυτόχθον πληθυσμό στον καθολικισμό. Σήμερα αυτοί οι μίνι βωμοί απεικονίζουν τη σκηνή του κατόχου και χρησιμοποιούνται για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Σήμερα τα ράφια μπορούν να κατασκευαστούν από ξύλο, αγγειοπλαστική ή πέτρα και φαίνεται να είναι μια τυπική σκηνή για τη γέννηση, αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά θα δείτε ότι τα ζώα είναι στην πραγματικότητα λάμες και αλπάκους.

Χριστουγεννιάτικη κουζίνα στο Περού
Όπως σε όλο τον κόσμο, τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων. Μετά από μάζα, είναι κοινό για τις οικογένειες να καθίσουν σε ένα παραδοσιακό γεύμα γαλοπούλας με μια ποικιλία από σαλάτες και πλάγια πιάτα, όπως σάλτσα μήλου.

Όπως και οι ζύμες με βάση το ζυμάρι καλαμποκιού στο τραπέζι, το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού έχει την περουβιανή γαστρονομική φωτοβολίδα και είναι λίγο πιό spicier με aji ζεστό σάλτσα είναι επίσης διαθέσιμο στο πλάι. Ενώ οι ενήλικες κάνουν τοστ με το σαμπάνια, τα παιδιά πίνουν ζεστή σοκολάτα με νόστιμη συστροφή με την προσθήκη κανέλας και γαρίφαλων. Για το επιδόρπιο είναι κοινό να καταναλώνουμε πανέτα, ένα περουβιανό κέικ φρούτων.

Μετά το δείπνο πολλοί βγαίνουν στους δρόμους για να χαιρετήσουν φίλους και γείτονες για να συνεχίσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις. Ενώ είναι τεχνικά παράνομο, τα πυροτεχνήματα είναι άφθονα και μπορούν να τα δουν όλη τη νύχτα.

Αφού τα παιδιά τελειώσουν να ανοίγουν τα δώρα τους και να δουν το αρχικό φως δείχνουν ότι είναι καιρός να πάνε στο κρεβάτι.

Αυτό συμβαίνει όταν οι πραγματικοί εορτασμοί ξεκινούν για τους ενήλικες, καθώς απομακρύνονται τα έπιπλα από το σπίτι και βάζουν τα παπούτσια χορού τους σε salsa τη νύχτα μακριά. Αυτά τα κόμματα μπορούν να διαρκέσουν αρκετά αργά και νωρίς το πρωί, γι 'αυτό το λόγο η 25η Δεκεμβρίου μπορεί να είναι αρκετά ομαλή.

Ακόμα κι αν δεν είσαι θρησκευόμενος, είναι δύσκολο να μην πιάσεις την ομορφιά των Χριστουγέννων στο Περού. Είναι μια μεγάλη στιγμή για να βυθιστείτε στον πολιτισμό. Ταξιδεύοντας κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών μπορεί να είναι ένας φανταστικός τρόπος για να ζήσετε τη ζωή στο Περού, αλλά προσέξτε ότι υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα. Είναι πολύ ασυνήθιστο τα καταστήματα να είναι ανοιχτά την Ημέρα των Χριστουγέννων και είναι σημαντικό να σχεδιάσετε μπροστά και να πάρετε οποιαδήποτε αναγκαιότητα εκ των προτέρων.