Όλα για πολυτελή περούκα Pima βαμβάκι, Gossypium Barbadense

Το Gossypium barbadense , κοινώς γνωστό ως βαμβάκι Pima, καλλιεργείται σήμερα σε πολλές από τις μεγαλύτερες περιοχές καλλιέργειας βαμβακιού του κόσμου. Αυτό το πολυτελές βαμβάκι, που εκτιμάται ιδιαίτερα στην παγκόσμια αγορά, εξακολουθεί να καλλιεργείται στο βόρειο Περού - τον τόπο όπου μπορεί να βρεθεί η προέλευσή του και όπου είναι γνωστό ως βαμβάκι Περού.

Μια σύντομη ιστορία του βαμβακιού του Περού

Το Gossypium barbadense έλαβε το όνομα "Pima" βαμβάκι προς τιμήν των ανθρώπων της Native American Pima που πρώτισαν τη συγκομιδή του βαμβακιού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλοί από τους ανθρώπους του Pima εργάστηκαν σε μια πειραματική εκμετάλλευση για την καλλιέργεια αυτού του είδους βαμβακιού, μια φυτεία που αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στις αρχές της δεκαετίας του 1900 στο Sacaton της Αριζόνα.

Ενώ η κοινή ονομασία του φυτού προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, η ιστορική του προέλευση θεωρείται Νότια Αμερική. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το Gossypium barbadense συλλέχθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή που περιλαμβάνει την παράκτια περιοχή μεταξύ του βόρειου Περού και του νότιου Ισημερινού. Τα θραύσματα βαμβακιού που βρέθηκαν στο Περού χρονολογούνται ήδη από το 3100 π.Χ. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δείγματα βαμβακιού αυτής της εποχής στην εκσκαφή Hueta Prieta στην περιοχή La Libertad του βόρειου Περού, μια περιοχή που βρίσκεται στην σημερινή βαμβακοπαραγωγική περιοχή.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο των φυτικών πόρων της τροπικής Αφρικής (PROTA4U), "στο Περού, τα βαμβακερά προϊόντα από το Gossypium barbadense , όπως τα νήματα, τα κορδόνια και τα δίχτυα αλιείας, χρονολογούνται περίπου στο 2500 π.Χ."

Τα Incas συγκομίστηκαν επίσης βαμβάκι από το γένος Gossypium barbadense , για χρήση τόσο σε πρακτικές όσο και καλλιτεχνικές προσπάθειες. Οι τεχνικές υφαντικής ύφανσης και η ποιότητα των υφασμάτων τους εντυπωσίασαν τους Ισπανούς Conquistadors, τους ίδιους άνδρες που τελικά προκάλεσαν πολλές απώλειες κατά την κατάκτηση του Περού από πολλές τεχνικές εργασίας ινών.

Το ακριβές εξελικτικό ταξίδι του Gossypium barbadense είναι περίπλοκο. Παρά το γεγονός ότι ο G. barbadense έχει τις ρίζες του στις παράκτιες περιοχές του Ισημερινού και του Περού, η ποικιλία που καλλιεργείται τώρα στο Περού είναι πιθανότατα ένα σκέλος που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και το οποίο διέσχισε με το αιγυπτιακό βαμβάκι ELS. Περίπλοκος? Ναί.

Σήμερα, το όνομα Περουβιανό βαμβάκι Pima διακρίνει τις ποικιλίες του Gossypium barbadense που παράγονται στο Περού από άλλους τύπους, όπως το American Pima.

Τι κάνει το βαμβάκι του περουβιανού Pima τόσο ξεχωριστό;

Το βαμβάκι είναι βαμβάκι - ή μήπως είναι; Ο Stephen Yafa, στο βιβλίο του Cotton: Η Βιογραφία μιας Επαναστατικής Ίνας , υπογραμμίζει τη σημασία του μήκους σε οποιοδήποτε είδος βαμβακερών ινών. Το πολυτελές βαμβάκι διακρίνεται από τα πιο συνηθισμένα βαμβακερά από το ότι οι ίνες είναι μακρύτερες και αυτή η διάκριση είναι ζωτικής σημασίας. Ο Yafa παρομοιάζει αυτό με τη "διαφορά μεταξύ του άριστα ποτού επιτραπέζιου οίνου και ενός ουράνιου Chateau Lafite-Rothschild".

Το Gossypium barbadense , ή το βαμβάκι Pima, κατηγοριοποιείται ως βαμβάκι Extra Long Staple (βαμβάκι ELS). Οι ίνες βαμβακιού Pima μπορούν να είναι περισσότερο από το διπλάσιο από το μήκος των τυποποιημένων βαμβακιού, γεγονός που δίνει στο βαμβάκι Pima ορισμένες διακριτές και επιθυμητές ιδιότητες.

Το 2004, μια έκθεση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ με τίτλο Κλωστοϋφαντουργία και Ένδυση: Αξιολόγηση της Ανταγωνιστικότητας Ορισμένων Ξένων Προμηθευτών στην Αγορά των ΗΠΑ ανέφερε τα εξής:

"Το βαμβάκι pima του Περού αναμφισβήτητα ανταγωνίζεται υψηλής ποιότητας αιγυπτιακό βαμβάκι και είναι γνωστό ότι δεν είναι μόνο το μακρόστενο βαμβάκι στον κόσμο αλλά και για τη μαλακότητά του που, σύμφωνα με ορισμένους αμερικανούς κατασκευαστές ενδυμάτων," ανταγωνίζεται μεταξωτά "

Αυτός ο συνδυασμός μαλακότητας, αντοχής και ανθεκτικότητας έχει κερδίσει το βαμβάκι Pima ως παγκόσμια βαμβάκι. Οι περουβιακές τεχνικές συγκομιδής μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνολική ποιότητα του τελικού προϊόντος. Ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας καλλιέργειας βαμβακιού προφανώς συνέβη στο Περού, αλλά πολλές φυτείες του Περμού Πίμα εξακολουθούν να συγκομίζουν το βαμβάκι με το χέρι. Το handpicking οδηγεί σε λιγότερες ατέλειες στο νήμα, δίνοντας ένα ακόμη πιο μαλακό φινίρισμα. Είναι επίσης μια πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία.

Αγοράζοντας το Pima Cotton στο Περού

Σήμερα, το βαμβάκι Περουβιανού Πίμα καλλιεργείται κυρίως στις βόρειες παράκτιες κοιλάδες της Πουρά και της Χείρας, όπως έχει περάσει χιλιάδες χρόνια.

Οι συνθήκες του κλίματος και του εδάφους εδώ είναι τέλειες, με ιδανικές εποχιακές βροχοπτώσεις και θερμοκρασίες.

Παρά την διεθνώς αναγνωρισμένη ποιότητα του βαμβακιού Περού, οι ξένοι τουρίστες είναι πολύ πιο πιθανό να αγοράζουν (και να έχουν κάποια προηγούμενη γνώση) κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από τις καμήλες του Περού , κυρίως αλπακά και ντικουάνα. Τα αντικείμενα από μαλλί alpaca είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, έχοντας γίνει ένα κλασικό - και αναμφισβήτητα κλισέ - σουβενίρ.

Μέρος αυτής της διαφοράς στη δημοτικότητα οφείλεται ίσως στις τάσεις του περουβιανού τουρισμού. Οι ξένοι τουρίστες συρρέουν προς το νότιο τρίτο του Περού, σε διάσημα αξιοθέατα όπως ο Machu Picchu , το Cusco, η Arequipa και οι γραμμές Nazca . Συγκριτικά λίγα κεφάλια κατά μήκος της βόρειας ακτής του Περού , της περιοχής στην οποία καλλιεργείται το Περού Πίμα.

Αλλά αν κάνετε το βορρά κατά μήκος της πλούσιας πολιτιστικής ακτογραμμής πάνω από τη Λίμα, κρατήστε ένα μάτι ανοιχτό για τα βαμβακερά προϊόντα της Pima, συμπεριλαμβανομένων των μπλουζών, των φορεμάτων, των φορεμάτων και των απίστευτα απαλών μωρών. Όσο βρίσκετε έναν αξιόπιστο πωλητή (και όχι κάποιος που προσπαθεί να πουλήσει πρότυπο βαμβάκι ως Pima), η ποιότητα θα είναι υψηλή και οι τιμές περισσότερο από λογικές - σίγουρα δεν θα βρείτε γνήσια αντικείμενα του Περού Pima για παρόμοιες τιμές, πίσω στο σπίτι.

Βιβλιογραφικές αναφορές: