Χρειάζεστε μια ταξιδιωτική θεώρηση;

Πολλές κυβερνήσεις απαιτούν από τους επισκέπτες να αποκτήσουν ταξιδιωτικές βίζες προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα τους. Μια ταξιδιωτική βίζα δεν αποτελεί εγγύηση για την είσοδο σε μια συγκεκριμένη χώρα, αλλά ενημερώνει τους τελωνειακούς πράκτορες και τους συνοριακούς αξιωματούχους ότι ο συγκεκριμένος ταξιδιώτης έχει τηρήσει συγκεκριμένα κριτήρια εισόδου στη χώρα αυτή.

Τι θα χρειαστώ να υποβάλω με την αίτησή μου Visa;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για ταξιδιωτική βίζα πριν από την έναρξη του ταξιδιού σας, παρόλο που ορισμένες χώρες, όπως η Κούβα , θα εκδώσουν θεωρήσεις κατά την άφιξή σας.

Αναμείνετε να καταβάλετε μια αμοιβή - μερικές φορές μια σημαντική - για τη θεώρηση σας. θα πληρώσετε τουλάχιστον ένα τέλος διαχείρισης ακόμη και αν απορριφθεί η αίτησή σας για θεώρηση. Θα πρέπει να υποβάλετε το έγκυρο διαβατήριο, τις φωτογραφίες σας, την αίτηση υποψηφιότητας και την αμοιβή σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να παράσχετε επιπλέον έγγραφα ή αντίγραφα εγγράφων. Συνήθως, το διαβατήριό σας πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης θεώρησης, αν και η απαίτηση αυτή ποικίλλει ανά χώρα.

Ποιες χώρες απαιτούν θεώρηση;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από την υπηκοότητά σας. Η καλύτερη πηγή πληροφοριών σας είναι το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σας, το Γραφείο Προξενικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών ή παρόμοιο πρακτορείο. Συμβουλευτείτε τον ιστότοπο αυτού του οργανισμού ή του τμήματος και αναζητήστε τις χώρες που σκοπεύετε να επισκεφθείτε. Θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε ιστοσελίδες πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας που να αναφέρουν λεπτομερώς τις απαιτήσεις θεώρησης και άλλες χρήσιμες συμβουλές.

Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον ιστότοπο της πρεσβείας ή του προξενείου της χώρας που σκοπεύετε να επισκεφθείτε. Τουλάχιστον, θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε αριθμούς τηλεφώνου και βασικές πληροφορίες σχετικά με τις θεωρήσεις.

Πώς μπορώ να υποβάλω αίτηση για μια θεώρηση;

Και πάλι, η καλύτερη πηγή πληροφοριών σας θα είναι η πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας που σκοπεύετε να επισκεφθείτε.

Πολλές πρεσβείες διατηρούν ιστότοπους σε διάφορες γλώσσες και παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις θεώρησης, τα τέλη και τους χρόνους επεξεργασίας. Μπορείτε επίσης να καλέσετε την πρεσβεία ή την προξενική αρχή κοντά στο σπίτι σας για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης θεώρησης.

Κάθε χώρα έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις για αιτήσεις θεώρησης και οι αμοιβές και οι διαδικασίες ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τη δική σας υπηκοότητα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων πριν στείλετε χρήματα, διαβατήριο και σχετικά έγγραφα οπουδήποτε. Αφήστε αρκετό χρόνο για καθυστερήσεις, ερωτήσεις και προβλήματα. Διατηρήστε αντίγραφα όσων στέλνετε και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες εφαρμογής. Εάν οι οδηγίες δεν σας έχουν νόημα, καλέστε την πρεσβεία ή το προξενείο και ζητήστε διευκρινίσεις.

Μπορεί να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εγκεκριμένη υπηρεσία επεξεργασίας θεωρήσεων εάν δεν ζείτε κοντά σε πρεσβεία ή προξενείο. Για παράδειγμα, η Κίνα έχει εγκρίνει διάφορες υπηρεσίες επεξεργασίας θεωρήσεων για χρήση από τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών. Εξετάστε προσεκτικά αυτήν την επιλογή, ξεκινώντας από την ιστοσελίδα της πρεσβείας της χώρας προορισμού σας, προτού στείλετε χρήματα ή επίσημα έγγραφα σε οποιοδήποτε οργανισμό επεξεργασίας θεωρήσεων.

Ακόμη και αν η χώρα προορισμού σας εκδίδει θεωρήσεις κατά την άφιξη, μπορεί να θελήσετε να εξετάσετε την αίτηση για θεώρηση εκ των προτέρων.

Θα εξοικονομήσετε χρόνο και ξέρετε ότι έχετε τη βίζα σας στο χέρι πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Μερικές φορές η ειρήνη του μυαλού αξίζει λίγο περισσότερο χρόνο.

Οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών δεν χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν τις ακόλουθες χώρες για 30 ημέρες ή λιγότερο (και έως και 90 ημέρες, σε πολλές περιπτώσεις):

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ειδικές πληροφορίες για τη χώρα. Πρόσβαση στις 7 Φεβρουαρίου 2012.