Φεστιβάλ Guelaguetza στην Οαχάκα

Το Φεστιβάλ Guelaguetza είναι μια γιορτή στην οποία συναντιούνται εκπρόσωποι από τις πολλές κοινότητες της Oaxaca και γιορτάζουν την ποικιλομορφία των παραδόσεων και των πολιτισμών τους. Η πολιτεία της Oaxaca φιλοξενεί 16 διαφορετικές εθνολιγκινιστικές ομάδες και είναι απίστευτα διαφορετική. Για την Guelaguetza, τα μέλη των ομάδων αυτών συγκεντρώνουν φορώντας τα παραδοσιακά ρούχα τους και εκτελούν λαϊκούς χορούς που είναι ιδιαίτεροι στην περιοχή τους.

Στο τέλος του χορού, ρίχνουν αντικείμενα στο πλήθος, προϊόντα που προέρχονται από την περιοχή που αντιπροσωπεύουν.

Πότε και Πού είναι

Το Φεστιβάλ Guelaguetza, που ονομάζεται επίσης Lunes del Cerro ή "Δευτέρες στο λόφο", γιορτάζεται στην Οαχάκα ντε Χουαρέζ τις δύο τελευταίες Δευτέρες του Ιουλίου, εκτός αν ένα από αυτά πέφτει στις 18 Ιουλίου, η οποία είναι η επέτειος του θανάτου του Benito Juarez, οπότε πραγματοποιείται στις δύο ακόλουθες Δευτέρες.

Ημερομηνίες για το Guelaguetza 2018: Το 2018 το φεστιβάλ Guelaguetza θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 23 Ιουλίου και τη Δευτέρα 30 Ιουλίου. Αυτή θα είναι η 86η έκδοση του φεστιβάλ Guelaguetza στη σημερινή του μορφή.

Προέλευση του Guelaguetza:

Η λέξη Guelaguetza σημαίνει "προσφορά" στη γλώσσα Zapotec, και η σημασία της πηγαίνει πολύ πέρα ​​από το φεστιβάλ. Στα παραδοσιακά χωριά του Oaxacan, όπου υπάρχει μια ευκαιρία για μια γιορτή, όπως το βάπτισμα, ο γάμος ή η γιορτή του πολιούχου του χωριού, οι άνθρωποι που παρευρίσκονται στο πάρτι θα φέρουν τα απαραίτητα στοιχεία για τον εορτασμό: φαγητό, αλκοολούχα ποτά κ.λπ.

Η προσφορά κάθε ατόμου ή η "guelaguetza" επιτρέπει στο κόμμα να λάβει χώρα και γίνεται μέρος μιας αμοιβαίας ανταλλαγής και είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνικοί δεσμοί ενισχύονται και συντηρούνται διαχρονικά.

Το φεστιβάλ Guelaguetza, όπως γιορτάζεται σήμερα, είναι ένας συνδυασμός προχριστιανικών εορτασμών της θεάς του καλαμποκιού Centeotl και της Καθολικής γιορτής της Παναγίας του Όρους Καρμέλ, η οποία πέφτει στις 16 Ιουλίου.

Το Αμφιθέατρο Guelaguetza

Από την εποχή των αποικιακών χρόνων το φεστιβάλ Guelaguetza γιορτάζεται στο λόφο Fortin της Oaxaca (Cerro del Fortin). Στη δεκαετία του '70 δημιουργήθηκε ένα ειδικό αίθριο ειδικά για αυτόν τον εορτασμό, αν και πραγματοποιούνται και άλλες εκδηλώσεις καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Το Αμφιθέατρο Guelaguetza έχει καθίσματα για 11.000 άτομα. Ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της κατασκευής είναι ότι είναι χτισμένο στο λόφο, έτσι ώστε οι θεατές που κοιτάζουν κάτω στο στάδιο μπορούν επίσης να εκτιμήσουν μια πανέμορφη θέα της πόλης κάτω.

Centeotl

Κάθε χρόνο μια νεαρή γυναίκα από μια από τις κοινότητες του κράτους της Οαχάκα επιλέγεται για να εκπροσωπεί την Centeotl, τη θεά του καλαμποκιού. Αυτό δεν είναι διαγωνισμός ομορφιάς, αλλά ένας διαγωνισμός για να δούμε ποια νεαρή γυναίκα είναι πιο ενημερωμένη σχετικά με τις παραδόσεις της κοινότητάς της.

Παρακολουθώντας το Φεστιβάλ Guelaguetza

Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν για το Φεστιβάλ Guelaguetza μέσω του Ticketmaster Mexico. Τα εισιτήρια προορίζονται για καθίσματα στα δύο μπροστινά τμήματα της αίθουσας (τμήματα Α και Β). Τα καθίσματα δεν είναι αποκλειστικά, γι 'αυτό πρέπει να φτάσετε νωρίς για να πάρετε ένα καλό σημείο. Το κάθισμα στα τμήματα Γ και Δ (τα πίσω δύο τμήματα της αίθουσας) είναι δωρεάν είσοδος. Από το 2005 πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις της Guelaguetza ανά Δευτέρα, μία στις 10 το πρωί και μία στις 5 το βράδυ.

Άλλες εκδηλώσεις

Υπάρχουν πολλά άλλα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Οαχάκα κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων του φεστιβάλ Guelaguetza, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, εκθέσεων, συνεδρίων και μιας έκθεσης mezcal όπου μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές ποικιλίες αυτού του αλκοολούχου ποτού.

Υπάρχουν επίσης ανεξάρτητες γιορτές του Guelaguetza σε διάφορα χωριά κοντά στην Oaxaca, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε πιο παραδοσιακές γιορτές, όπως στο Cuilapan. Δείτε φωτογραφίες μιας γιορτής του Guelaguetza στο Cuilapan.

Guelaguetza όλο το χρόνο

Αν δεν μπορείτε να πάτε τον Ιούλιο, αλλά θέλετε να δείτε μια παρουσίαση των χορευτών της Guelaguetza, μπορείτε να παρακολουθήσετε παρουσιάσεις καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους σε μερικές διαφορετικές τοποθεσίες στην Oaxaca.