Πυραμίδες Meroë, Σουδάν: Ο οδηγός σας για ένα Ξεχασμένο Θαύμα

Οι εικονικές αρχαίες πυραμίδες της Αιγύπτου είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο περιζήτητα αξιοθέατα για τους επισκέπτες στο εξωτερικό στην Αφρική. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, για παράδειγμα, αναγνωρίζεται ως ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Αιγύπτου. Σε σύγκριση, οι Πυραμίδες Meroë του Σουδάν είναι σχετικά άγνωστες. και όμως, είναι λιγότερο γεμάτοι, πιο πολυάριθμοι και γεμάτοι από συναρπαστική ιστορία.

Βρίσκεται περίπου 62 μίλια / 100 χιλιόμετρα βόρεια του Χαρτούμ κοντά στις όχθες του ποταμού Νείλου , το Meroë φιλοξενεί περίπου 200 πυραμίδες. Κατασκευασμένα από μεγάλα τεμάχια ψαμμίτη στο στυλ Nubian, οι πυραμίδες φαίνονται αρκετά διαφορετικές από τις αντίστοιχες αιγυπτιακές, με μικρότερες βάσεις και πιο απότομα κεκλιμένες πλευρές. Ωστόσο, χτίστηκαν για τον ίδιο σκοπό - να χρησιμεύσουν ως τόπος ταφής και δήλωσης εξουσίας, στην περίπτωση αυτή για τους βασιλείς και τις βασίλισσες της αρχαίας Μεροΐτικης βασιλείας.

Απίστευτη ιστορία

Χτισμένο πριν από 2.700 και 2.300 χρόνια, οι Πυραμίδες Meroë είναι ένα λείψανο του Μεροΐτικου Βασιλείου, επίσης γνωστό ως Βασίλειο του Kush. Οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες αυτής της περιόδου κυριάρχησαν μεταξύ του 800 π.Χ. και του 350 μ.Χ. και κυριάρχησαν πάνω σε μια τεράστια περιοχή που περιλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος του Δέλτα του Νείλου και έφτανε μέχρι το νότο ως το Χαρτούμ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η αρχαία πόλη Meroë υπηρέτησε ως νότιο διοικητικό κέντρο του βασιλείου και αργότερα ως πρωτεύουσα της.

Η παλαιότερη από τις πυραμίδες Meroë είναι προχρονολογημένη από εκείνους στην Αίγυπτο σχεδόν 2.000 χρόνια και ως εκ τούτου είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι πρώτοι εμπνεύστηκαν από την τελευταία. Πράγματι, η πρώιμη Μεροΐτικη κουλτούρα επηρεάστηκε έντονα από εκείνη της Αρχαίας Αιγύπτου και φαίνεται πιθανό ότι οι Αιγύπτιοι τεχνίτες ανατέθηκαν να βοηθήσουν στην κατασκευή των πυραμίδων στο Μερό.

Ωστόσο, οι αισθητικές διαφορές μεταξύ των πυραμίδων και στις δύο θέσεις δείχνουν ότι οι Νούβες είχαν επίσης το δικό τους ξεχωριστό ύφος.

Οι Πυραμίδες Σήμερα

Ενώ τα ανάγλυφα ανάγλυφα μέσα στις πυραμίδες δείχνουν ότι τα τελετουργικά του Meroitic μάλλον είχαν μούμιγμα και θαφτεί μαζί με πλούσιο θησαυρό, συμπεριλαμβανομένων των πολύτιμων κοσμημάτων, των όπλων, των επίπλων και της κεραμικής, οι πυραμίδες της Meroë είναι τώρα γυμνές από τέτοια στολίδια. Πολλοί από τους θησαυρούς των τάφων λεηλατήθηκαν από τους τάφους ληστές στην αρχαιότητα, ενώ οι αδίστακτοι αρχαιολόγοι και εξερευνητές του 19ου και 20ου αιώνα απομάκρυναν αυτό που έμεινε σε μια σειρά ανασκαφικών προσπαθειών.

Το πιο γνωστό, ένας Ιταλός εξερευνητής και κυνηγός θησαυρών που ονομάζεται Giuseppe Ferlini προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στις πυραμίδες το 1834. Ακούγοντας τις κηλίδες του αργύρου και του χρυσού που ακόμα φημολογείται ότι είναι κρυμμένες μέσα σε μερικούς από τους τάφους, χρησιμοποίησε εκρηκτικά για να φυσήξει τις κορυφές από αρκετά πυραμίδες και να τοποθετήσετε άλλους στο έδαφος. Συνολικά, θεωρείται ότι βανδαλίστηκε περισσότερες από 40 διαφορετικές πυραμίδες, μεταφέροντας αργότερα τα ευρήματά του σε μουσεία στη Γερμανία.

Παρά την απροσεξία τους θεραπεία, πολλές από τις πυραμίδες του Meroe εξακολουθούν να αντέχουν, αν και μερικοί εμφανίζονται αποκεφαλισμένοι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ferlini.

Άλλες έχουν ανακατασκευαστεί και δίνουν μια θαυμάσια εικόνα για το πώς θα πρέπει κάποτε να έχουν εξεταστεί κατά τη διάρκεια της κορυφής του Μεροΐτικου κανόνα.

Πώς να πάτε εκεί

Παρόλο που οι Πυραμίδες του Mero είναι αναμφίβολα τοποθετημένες καλά από την πεπατημένη διαδρομή, είναι δυνατόν να τις επισκεφθείτε μόνοι σας. Αυτοί με αυτοκίνητο μπορούν απλά να μεταβούν εκεί - από το Χαρτούμ, το ταξίδι διαρκεί περίπου 3,5 ώρες. Ωστόσο, όσοι εξαρτώνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί να βρουν το ταξίδι δυσκολότερο. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να προγραμματίσετε ένα ταξίδι είναι να πάρετε το λεωφορείο από το Χαρτούμ προς τη μικρή πόλη της Shendi και στη συνέχεια να φτάσετε στο ταξί για τα υπόλοιπα 47 χιλιόμετρα / 30 μίλια από το Meroë.

Επισήμως, οι επισκέπτες πρέπει να λάβουν άδεια για να επισκεφθούν τις πυραμίδες, οι οποίες μπορούν να αγοραστούν από το Εθνικό Μουσείο στο Χαρτούμ. Ωστόσο, ανέκδοτες αναφορές από άλλους ταξιδιώτες αναφέρουν ότι οι άδειες σπάνια ελέγχονται και μπορούν να αγοραστούν κατά την άφιξη, εάν είναι απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν καφετέριες ή τουαλέτες, οπότε φροντίστε να φέρετε φαγητό και άφθονο νερό. Εναλλακτικά, αρκετοί τουριστικοί πράκτορες κάνουν τη ζωή πιο εύκολη προσφέροντας πλήρως οργανωμένα δρομολόγια που περιλαμβάνουν επισκέψεις στις Πυραμίδες Meroë. Τα συνιστώμενα δρομολόγια περιλαμβάνουν περιοδεία κρυμμένων θησαυρών του Encounters Travel. και ο Meroë και οι Φαραώ του Kush Tour της Κορινθίας.

Διαμονή σε ασφαλή κατάσταση

Ταξιδεύοντας με έναν επαγγελματία πράκτορα είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε την ασφάλειά σας. Κατά τη στιγμή της σύνταξης (Ιανουάριος 2018), η πολιτική κατάσταση στο Σουδάν καθιστά τις περιοχές της χώρας επικίνδυνες για τουριστικά ταξίδια. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εκδώσει συμβουλευτική συμβουλών επιπέδου 3 λόγω τρομοκρατικών και πολιτικών αναταραχών και συνιστά στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν την περιοχή του Νταρφούρ και τις χώρες του Μπλε Νείλου και του Νότου Kordofan. Ενώ οι Πυραμίδες Meroë βρίσκονται στην ασφαλέστερη πολιτεία του ποταμού Νείλου, καλό είναι να ελέγξετε τις τελευταίες προειδοποιήσεις ταξιδιού πριν σχεδιάσετε ένα ταξίδι στο Σουδάν.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από τη Jessica Macdonald στις 11 Ιανουαρίου 2018.