Το Μουσείο Christian Dior στο Granville της Νορμανδίας

Το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Christian Dior είναι πλέον μουσείο

"Έχω τις πιο τρυφερές και εκπληκτικές αναμνήσεις του παιδικού μου σπιτιού. Θα έλεγα ακόμη ότι οφείλω όλη μου τη ζωή και το ύφος μου στον ιστότοπό της και την αρχιτεκτονική του ".

Στο Christian Dior, η βίλα Les Rhumbs στο Granville της Νορμανδίας, όπου πέρασε την πρώιμη παιδική του ηλικία, ήταν μια έμπνευση. Σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Christian Dior το οποίο ανοίγει κάθε χρόνο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο με μια διαφορετική προσωρινή έκθεση.

Σχετικά με το Μουσείο

Το Les Rhumbs είναι ένα ευχάριστο αρχοντικό Belle Epoque στις γκρεμπινές του Granville που κοιτάζει πάνω από τη θάλασσα προς τα Channel Islands. Χτίστηκε από έναν πλοιοκτήτη ο οποίος ονόμασε το νέο του σπίτι Rhumb. Ένα «ρουμ» είναι μια φανταστική γραμμή στην επιφάνεια της γης που χρησιμοποιείται ως ο συνήθης τρόπος για να σχεδιάσετε μια πορεία πλοίου σε ένα γράφημα. Βρίσκεστε το σύμβολο λοβού σε όλο το σπίτι που πιθανώς θα αναγνωρίσετε από παλιούς χάρτες.

Οι γονείς της Christian Dior αγόρασαν το σπίτι το 1905 και παρόλο που μετακόμισαν στο Παρίσι όταν ο Dior ήταν πέντε, η οικογένεια συνέχισε να χρησιμοποιεί το σπίτι για διακοπές και Σαββατοκύριακα. Το 1925 ο Christian Dior δημιούργησε μια πέργκολα με μια αντανακλαστική πισίνα για να κάνει έναν υπαίθριο χώρο διαβίωσης στο αγγλικό πάρκο τοπίου που είχε σχεδιάσει η μητέρα του Madeleine. Στη συνέχεια πρόσθεσε ένα τριαντάφυλλο κήπο, προστατευμένο από τους καταστρεπτικούς αλμυρούς ανέμους από έναν τοίχο κατά μήκος του sentier des douaniers (το μονοπάτι που χρησιμοποιούν οι έθιμοι αξιωματικοί που αναζητούν λαθρεμπόρους).

Σήμερα ο κήπος είναι ένας κήπος με αρώματα, που γιορτάζει τα περίφημα αρώματα της Christian Dior. Το 1932, η Madeleine πέθανε και ο πατέρας του, καταστράφηκε από την οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και την επακόλουθη κατάθλιψη, αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι. Αγοράστηκε από την πόλη Granville και οι κήποι και το σπίτι άνοιξε για το κοινό.

Από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, το μουσείο προσφέρει εργαστήρια αρωμάτων για ομάδες έως 10 ατόμων, που σας διδάσκει πώς να διακρίνετε διαφορετικές μυρωδιές, πώς εξάγονται και αναπτύσσονται. Στη συνέχεια, μαθαίνετε ποια είναι τα βασικά συστατικά ενός αρώματος Christian Dior, πώς εξελίχθηκε το άρωμα και τι αφορά τις διάφορες οσφρητικές οικογένειες από floral μέχρι δέρμα. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται την Τετάρτη το απόγευμα στις 3μμ, 4μμ και 5μμ.

Υπάρχει επίσης ένα τσαγιέρα που βρίσκεται στον κήπο όπου πίνετε τσάι από αγγλικά ποτήρια από πορσελάνη σε ένα όμορφο σκηνικό του 1900s έπιπλα στυλ. Μπορείτε να επισκεφθείτε μόνο το τσάι και είναι ανοιχτό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από το μεσημέρι στις 6.30μμ.

Πρακτικές πληροφορίες

Les Rhumbs
Rue d'Estouteville
50400 Granville
Νορμανδία
Τηλ .: 00 33 (0) 2 33 61 48 21
Δικτυακός τόπος

Ανοιξε
Σπίτι & Εκθέσεις:
Χειμώνας: Τετ-Κυρ 2-5.30μμ
Καλοκαίρι: Καθημερινά 10.30πμ-6μμ
Είσοδος: Ενήλικος 4 ευρώ, φοιτητές 4 ευρώ, κάτω των 12 ετών δωρεάν.

Christian Dior Κήπος: Νοε-Φεβ 8 π.μ.
Μαρ, Οκτ 9 π.μ.
Απρίλιος, Μάιος, 9 Σεπτεμβρίου
Ιούνιος-Αυγ 9 π.μ.
Ελεύθερη είσοδος

Η ζωή του Christian Dior

Γεννημένος σε μια πλούσια οικογένεια, ο νεαρός άνδρας μπόρεσε να ακολουθήσει την καλλιτεχνική του κλίση παρά να εισέλθει στη διπλωματική υπηρεσία, κάτι που ήθελε η οικογένειά του. Όταν έφυγε από το σχολείο, ο πατέρας του αγόρασε μια μικρή γκαλερί τέχνης όπου με τον φίλο του Ζακ Μποντζάν πωλούσε έργα καλλιτεχνών που συμπεριλάμβαναν τους Utrillo, Braque, Leger, Dali, Zadkine και Picasso.

Όταν η μητέρα του πέθανε και ο πατέρας του έχασε την επιχείρησή του, ο νέος χριστιανός έκλεισε τη γκαλερί και πήγε να εργαστεί για το σχεδιαστή μόδας Robert Piguet πριν από τη στρατιωτική θητεία του το 1940. Με την απαλλαγή του το 1942 εργάστηκε για το couturier Lucien Long με τον Pierre Balmain Η Jeanne Lanvin και η Nina Ricci, ντυμένες τις συζύγους των ναζιστών αξιωματικών και των Γάλλων συνεργατών, οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να κρατήσουν τη βιομηχανία. Η νεώτερη αδερφή της Catherine ήταν το όνομα της Miss Dior - είχε εργαστεί με τη Γαλλική Αντίσταση, καταλήφθηκε και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ravensbrück, επέζησε και απελευθερώθηκε το 1945.

Το 1946 ιδρύθηκε το σπίτι του Christian Dior στην 30 Avenue Montaigne στο Παρίσι, υποστηριζόμενο από τον Marcel Boussac, γαλλικό υπουργό κλωστοϋφαντουργίας. Ο Dior παρουσίασε την πρώτη του συλλογή τον επόμενο χρόνο, όταν δύο γραμμές, με το όνομα Corolle και Huit, έλαβαν τον κόσμο από τη θύελλα.

Αυτή ήταν η φράση "New Look", μια φράση που συντάχθηκε από τον συντάκτη του περιοδικού Harper's Bazaar Carmel Snow και το όνομα του Christian Dior έγινε συνώνυμο του μεταπολεμικού Παρισιού και της μετεωρικής του προόδου για να γίνει η κορυφαία πόλη μόδας στον κόσμο.

Το 1948 ο Dior μετακόμισε σε έτοιμα ενδύματα με νέο κατάστημα στη γωνία της 5ης Λεωφόρου και της 57ης οδού στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε το άρωμα Miss Dior. Ήταν ο πρώτος που άφησε άδεια παραγωγής των σχεδίων του, δημιουργώντας αξεσουάρ όπως κάλτσες, δεσμούς και αρώματα που κατασκευάστηκαν και διανεμήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Το 1954 ο Yves Saint Laurent εντάχθηκε στο σπίτι και όταν η Christian Dior υπέστη μια θανατηφόρο καρδιακή προσβολή στις 25 Οκτωβρίου 1957, ανέλαβε. Η κηδεία του Dior ήταν τόσο λαμπερή όσο η ζωή του, με 2.500 άτομα που παρακολουθούν, με επικεφαλής πελάτες όπως η Δούκισσα του Windsor.

Η Μονή της Christian Dior

Αφού έφυγε ο Yves Saint Laurent το 1962, ο Marc Bohan ανέλαβε τη δημιουργία του Slim Look, το οποίο πήρε το εικονιστικό σχήμα του Dior, αλλά το άλλαξε για μια λεπτή, λιγότερο επιλεκτική εμφάνιση που ταιριάζει στη νέα εποχή της δεκαετίας του '60.

Το 1978 ο όμιλος Boussac πτώχευσε και πούλησε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της Dior, στον όμιλο Willot, ο οποίος με τη σειρά του έσπασε και πώλησε την ετικέτα στον Bernard Arnault της μάρκας πολυτελών ειδών LVMH για «ένα συμβολικό φράγκο».

Ο Gianfranco Ferre ανέλαβε ως στυλίστας διευθυντής του Christian Dior το 1989, στη συνέχεια παραιτήθηκε από το 1997 στον τίτλο του βρετανικού σχεδιαστή John Galliano. Όπως είπε τότε ο Arnault: "Ο Galliano έχει ένα δημιουργικό ταλέντο πολύ κοντά σε αυτό του Christian Dior.Έχει το ίδιο εξαιρετικό μίγμα ρομαντισμού, φεμινισμού και νεωτερικότητας που συμβόλιζε τον κ. Dior.Σε όλες τις δημιουργίες του - τα κοστούμια, τα φορέματα του - κάποιος βρίσκει ομοιότητες με το στυλ Dior ".

Τον Μάρτιο του 2011, ο Γκαλλιάνο απολύθηκε διάσημος μετά την επίθεσή του σε μέλος του κοινού και αντισημιτικών παρατηρήσεων, ενώ μεθυσμένος σε μπαρ του Παρισιού. Ο πρώην σκηνοθέτης του, Bill Gaytten, ανέλαβε μέχρι τον Απρίλιο του 2012 τον διορισμό του Raf Simons.

Η ιστορία του Christian Dior είναι ένα από τα σκαμπανεβάσματα, με έντονο δράμα και μεγάλο πλούτο - όπως και τα λαμπερά αστέρια που φορούν αιώνια δημοφιλή σπιτάκια.

Το Μουσείο Christian Dior κάνει μια καλή μέρα αν μένετε κοντά για τις παραλίες προσγείωσης της ημέρας . Είναι επίσης ένας καλός σύνδεσμος με μια περιήγηση γύρω από τη μεσαιωνική Normandy και το μονοπάτι του William the Conqueror .

Περισσότερα για τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή και τη Νορμανδία