Τι είναι το Tianguis;

Κινητές αγορές του Μεξικού

Μια tianguis είναι μια υπαίθρια αγορά, συγκεκριμένα μια πλανόδιο αγορά που αναδύεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος για μια μόνο ημέρα της εβδομάδας. Η λέξη είναι η ίδια είτε χρησιμοποιείται στον ενικό είτε στον πληθυντικό. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται αποκλειστικά στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική και όχι σε άλλες ισπανόφωνες χώρες.

Προέλευση του Tianguis:

Η λέξη tianguis προέρχεται από το Nahuatl (γλώσσα των Αζτέκων) "tianquiztli" που σημαίνει αγορά.

Διαφέρει από ένα «μερκάδο» στο ότι το εμπορικό κέντρο διαθέτει το δικό του κτίριο και λειτουργεί καθημερινά, ενώ ένα tianguis είναι εγκατεστημένο στο δρόμο ή ένα πάρκο για μία ημέρα της εβδομάδας. Σε ορισμένες περιοχές, ένα tianguis μπορεί να αναφέρεται ως "mercado sobre ruedas" (αγορά με τροχούς).

Οι πωλητές φτάνουν στις πρώτες πρωινές ώρες και σε σύντομο χρονικό διάστημα στήνουν τα τραπέζια και τις επιδείξεις τους, ένα συνονθύλευμα tarps που αιωρούνται πάνω από το κεφάλι προστατεύει από τον ήλιο και τη βροχή. Μερικοί πωλητές απλώς θα δημιουργήσουν μια κουβέρτα ή στρώμα στο έδαφος με τα αντικείμενα που θα πουλήσουν, άλλα θα έχουν περίτεχνα οθόνες. Μια ευρεία ποικιλία προϊόντων πωλείται στην αγορά του tianguis, από τα προϊόντα και τα ξηρά αγαθά μέχρι τα ζώα και τα μαζικά προϊόντα. Ορισμένες εξειδικευμένες tianguis θα πουλήσουν μόνο ένα συγκεκριμένο είδος εμπορευμάτων, για παράδειγμα, στο Taxco υπάρχει ένα ασημένιο tianguis κάθε Σάββατο στο οποίο πωλούνται μόνο ασημένια κοσμήματα. Τα Tianguis είναι κοινά σε όλο το Μεξικό, τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές.

Μια ποικιλία από διαφορετικά αντικείμενα χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα στις αγορές στην αρχαιότητα, συμπεριλαμβανομένων των κόκκων κακάο, κοχύλια και χάντρες νεφρίτη. Το Barter ήταν επίσης ένα σημαντικό σύστημα ανταλλαγής και εξακολουθεί να είναι σήμερα, ιδίως μεταξύ των πωλητών. Το tianguis δεν αφορά μόνο τις οικονομικές συναλλαγές. Σε αντίθεση με το κατάστημα που αγοράζετε σε ένα σούπερ μάρκετ, στην αγορά κάθε αγορά φέρνει μαζί της μια κοινωνική αλληλεπίδραση.

Για τους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, αυτή είναι η κύρια ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν.

Día de Tianguis

Ο όρος día de tianguis σημαίνει "ημέρα αγοράς". Σε πολλές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής , είναι συνηθισμένο να υπάρχουν περιστρεφόμενες ημέρες αγοράς. Παρόλο που συνήθως κάθε κοινότητα έχει το δικό της κτίριο της αγοράς όπου μπορείτε να αγοράζετε αγαθά κάθε μέρα, η ημέρα της αγοράς σε κάθε χωριό θα πέσει σε μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας και εκείνη την ημέρα υπάρχουν πάγκοι που δημιουργούνται στους δρόμους γύρω από το κτίριο της αγοράς οι άνθρωποι προέρχονται από τις γύρω περιοχές για να αγοράσουν και να πουλήσουν τη συγκεκριμένη ημέρα.

Αγορές στο Μεξικό

Το έθιμο των περιστρεφόμενων αγορών χρονολογείται από την αρχαιότητα. Όταν η Hernán Cortes και οι άλλοι conquistadors έφτασαν στην πρωτεύουσα των Tenochtitlan των Αζτέκων, έμειναν έκπληκτοι για το πόσο καθαρό και καλά οργανωμένο ήταν. Ο Bernal Diaz del Castillo, ένας από τους άνδρες του Cortes, έγραψε για όλα όσα είδαν στο βιβλίο του, Αληθινή Ιστορία της Κατάκτησης της Νέας Ισπανίας. Περιέγραψε τις τεράστιες αγορές του Tenochtitlán και τα προϊόντα που προσφέρονται εκεί: προϊόντα, σοκολάτα, υφάσματα, πολύτιμα μέταλλα, χαρτί, καπνό και πολλά άλλα. Ήταν ακριβώς αυτά τα εκτεταμένα δίκτυα ανταλλαγής και επικοινωνίας που κατέστησαν δυνατή την ανάπτυξη σύνθετων κοινωνιών στη Μεσοαμερικά .

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τους Μεσοαμερικανούς εμπόρους.