Οδηγός επισκεπτών Monte Albán

Το Monte Albán είναι ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Oaxaca . Ήταν η πρωτεύουσα του πολιτισμού Zapotec από το 500 π.Χ. έως το 800 μ.Χ. Η τοποθεσία βρίσκεται σε μια επίπεδη κορυφή κορυφής με εκπληκτική θέα στην γύρω κοιλάδα. Το 1987, το Monte Albán προστέθηκε στον κατάλογο των τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO , μαζί με την αποικιακή πόλη της Oaxaca. Αυτό είναι ένα από τα 10 αξιοθέατα της πόλης Oaxaca που δεν πρέπει να χάσετε.

Πρωτεύουσα του πολιτισμού Zapotec

Η κατασκευή άρχισε σε αυτό το χώρο γύρω στο 500 π.Χ., καθιστώντας το νωρίτερο από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Μεσοαμερικής της Κλασικής περιόδου. Έφτασε στο αποκορύφωμά της την ίδια χρονική στιγμή με το Teotihuacan , μεταξύ 200 και 600 μ.Χ. Μέχρι το έτος 800 ήταν σε παρακμή.

Το κέντρο του χώρου περιέχει μια μεγάλη πλατεία, με μια ομάδα πυραμιδικών δομών στη μέση, που περιβάλλεται από άλλα κτίρια. Το κτίριο J, μερικές φορές αναφέρεται ως Αστρονομικό Παρατηρητήριο, έχει ασυνήθιστο πενταγωνικό σχήμα και είναι ευθυγραμμισμένο υπό γωνία σε σύγκριση με όλα τα άλλα κτίρια της ζώνης. Ευγενείς οικογένειες ζούσαν γύρω από την περίμετρο του τελετουργικού κέντρου και μπορεί να δει κανείς υπολείμματα κάποιων από τα σπίτια τους. Τα σπίτια περιέχουν συχνά έναν τάφο στην κεντρική αυλή, οι τάφοι 104 και 105 έχουν τοιχογραφίες αλλά, δυστυχώς, είναι κλειστοί στο κοινό.

Ο πολιτισμός Zapotec έκανε αρκετές σημαντικές προόδους στην αστρονομία, τη γραφή και ενδεχομένως στην ιατρική.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Atzompa βρίσκεται σε μια γειτονική πλαγιά και θεωρείται δορυφορική πόλη του Monte Alban.

Ο Θησαυρός του Τάφου 7

Μετά την εγκατάλειψη του χώρου, οι Ζαπότεκ χρησιμοποίησαν οι Μίτετς, οι οποίοι το αναγνώρισαν ως ιερό τόπο και ξανά χρησιμοποιούσαν έναν από τους τάφους του Ζαπότεκ, θάβοντας έναν από τους ηγέτες τους εκεί με έναν καταπληκτικό θησαυρό που περιλάμβανε πολλά κομμάτια χρυσού, ασήμι, και περίπλοκα σκαλισμένα οστά.

Ο θησαυρός βρέθηκε κατά τις ανασκαφές που οδήγησε ο αρχαιολόγος Alfonso Caso το 1931. Είναι γνωστός ως Θησαυρός του Τάφου 7 και μπορείτε να το δείτε στο Μουσείο Πολιτισμού της Oaxaca στο πρώην μοναστήρι του Santo Domingo στην πόλη Oaxaca.

Καλύτερες στιγμές

Ορισμένα χαρακτηριστικά που δεν πρέπει να χάσετε στο Monte Alban:

Υπάρχει ένα μικρό μουσείο τοποθεσίας το οποίο περιέχει μια δειγματοληψία από σχάρες, ταφικές φιάλες και σκελετικά κατάλοιπα. Πιο εντυπωσιακά αντικείμενα στεγάζονται στο Μουσείο Πολιτισμών της Oaxaca.

Να φτάσετε στο Monte Alban

Το Monte Alban απέχει περίπου 2,5 μίλια από το κέντρο της πόλης της Oaxaca. Υπάρχουν τουριστικά λεωφορεία που αναχωρούν αρκετές φορές την ημέρα από μπροστά από το Hotel Rivera de los Angeles στην οδό Mina μεταξύ του Diaz Ordaz και του Mier y Teran. Το τουριστικό λεωφορείο κοστίζει ~ 55 πέσος με ταξίδι μετ 'επιστροφής και ο χρόνος αναχώρησης είναι δύο ώρες μετά την άφιξή σας.

Ένα ταξί από το κέντρο της Oaxaca θα χρεώσει περίπου 100 pesos κάθε τρόπο (συμφωνούν για μια τιμή εκ των προτέρων). Εναλλακτικά, προσλάβετε έναν ιδιωτικό οδηγό για να σας πάρετε και μπορείτε να συνδυάσετε το ημερήσιο ταξίδι με μια επίσκεψη στο πρώην μοναστήρι του Cuilapan και στην πόλη Zaachila.

Ώρες και εισδοχή

Ο αρχαιολογικός χώρος Monte Albán είναι ανοικτός για το κοινό καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 4:30 μ.μ. Το μουσείο της περιοχής κλείνει λίγο νωρίτερα.

Η είσοδος είναι ~ 70 pesos για ενήλικες, δωρεάν για παιδιά κάτω των 13 ετών. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια βιντεοκάμερα μέσα στο site, υπάρχει επιπλέον χρέωση. Το κόστος εισόδου περιλαμβάνει είσοδο στο μουσείο της περιοχής. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν - ελέγξτε με το ξενοδοχείο ή τον ξεναγό.

Monte Alban Ξεναγοί

Υπάρχουν τοπικοί ξεναγοί που διατίθενται στην περιοχή για να σας δώσουν μια περιήγηση στα ερείπια. Μίσθωση των επίσημων αδειών ξεναγών - φορούν μια ταυτότητα που εκδίδεται από τον υπουργό Τουρισμού του Μεξικού.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Monte Albán σε περίπου δύο ώρες, αν και οι λάτρεις της αρχαιολογίας μπορεί να επιθυμούν να περάσουν περισσότερο χρόνο.

Υπάρχει μικρή σκιά στον αρχαιολογικό χώρο, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό και να πάρετε ένα καπέλο.