Τι είναι το Cenote;

Ένα cenote είναι μια βαθιά, γεμάτη με νερό βύθιση σε ασβεστόλιθο που δημιουργείται όταν καταρρέει η στέγη ενός υπόγειου σπηλαίου. Αυτό δημιουργεί μια φυσική πισίνα η οποία στη συνέχεια γεμίζει από βροχή και νερό που ρέει από υπόγειους ποταμούς. Η λέξη cenote προέρχεται από τη λέξη dzonot της Μάγιας, που σημαίνει "καλά". Ορισμένες τιμές είναι κατακόρυφες, γεμάτες με νερό άξονες, ενώ άλλες είναι σπηλιές που περιέχουν πισίνες και υποθαλάσσια περάσματα στο εσωτερικό τους.

Τα Cenotes τείνουν να έχουν πολύ καθαρό, δροσερό, γλυκό νερό.

Τα Cenotes κυριαρχούν στη χερσόνησο Yucatan όπου το έδαφος αποτελείται κυρίως από ασβεστόλιθο και υπάρχουν χιλιάδες cenotes και υπόγειοι ποταμοί εκεί. είναι η κύρια πηγή νερού της περιοχής. Αυτές οι καταβόθρες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη κοσμογονία των Μάγια και σήμερα είναι μια μεγάλη έλξη για τους τουρίστες που έρχονται να κολυμπήσουν και να βουτήξουν και να εξερευνήσουν αυτές τις αναζωογονητικές φυσικές τρύπες κολύμβησης.

Σημασία των Cenotes

Οι Κέντες ήταν τελετουργικά σημαντικές για τους αρχαίους Μάγια επειδή θεωρούνταν περάσματα στον υπόκοσμο. Πολλές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένου του ιερού Cenote στο Chichen Itza και του cenote στο Dzibilchaltún, χρησιμοποιήθηκαν για θυσίες: ανθρώπινοι και ζωικοί σκελετοί, καθώς και θυσιαστήρια αντικείμενα από χρυσό, νεφρίτη, αγγειοπλαστική και θυμίαμα έχουν εκσκαφεί από αυτά.

Cenote Κολύμπι και Καταδύσεις

Σε μια ζεστή μέρα στο Yucatan, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια δροσιστική βουτιά σε ένα cenote.

Ορισμένα από αυτά είναι εύκολα προσβάσιμα, με βήματα που οδηγούν στο νερό, ενώ άλλα είναι λίγο πιο δύσκολα, με σκάλες. Και στις δύο περιπτώσεις, προσέξτε όταν κατεβαίνετε σε ένα cenote γιατί τα βήματα μπορεί να είναι ολισθηρά.

Δεδομένου ότι το νερό που γεμίζει τα cotes είναι το βρόχινο νερό που έχει διηθηθεί μέσω του εδάφους, συνήθως έχει λίγα αιωρούμενα σωματίδια, οπότε το νερό είναι εξαιρετικά καθαρό, καθιστώντας την για εξαιρετική ορατότητα.

Είναι χαρά να βουτήξουμε.

Εάν επισκεφθείτε τη Χερσόνησο του Γιουκατάν, ίσως έχετε την ευκαιρία να είστε ευλογημένοι από έναν σαμάνο μάγια πριν μπείτε στο cenote. Αυτός είναι ένας τρόπος να δείξουμε σεβασμό για τη σημασία των κέντρων για τον πολιτισμό των Μάγιας. Ο σαμάνος ή θεραπευτής θα κάψει λίγο θυμίαμα και θα πει λίγα λόγια στους Mayan, για να σας ευλογήσει και να σας καθαρίσει από οποιαδήποτε αρνητική ενέργεια πριν εισέλθετε στο cenote. Αυτό θα φροντίσει την πνευματική σας καθαριότητα, αλλά είναι επίσης καλή ιδέα να έχετε κατά νου τι εισάγετε στο cenote στο σώμα σας - προσπαθήστε να αποφύγετε χημικά αντηλιακά και εντομοαπωθητικά γιατί μπορεί να μολύνει το νερό και δεν είναι ευνοϊκό για τη φυσική ζωή του κέντρου.

Εδώ είναι μερικά cenotes στη χερσόνησο Yucatan που είναι εξαιρετική για κολύμπι, ψαροντούφεκο ή καταδύσεις:

Προφορά: seh-no-tay

Κοινή λανθασμένη γραφή : senote