Εθελοντικές διακοπές - Σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Η ιδέα μιας "Εθελοντικής Διακοπής" είναι μια ελκυστική, ειδικά σε οικογενειακές διακοπές: πόσο θαυμάσια, να συνεισφέρετε σε μια τοπική και λιγότερο προνομιούχο κοινότητα, και ταυτόχρονα να διδάξετε στα παιδιά σας τη χαρά να βοηθήσουν τους άλλους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το όφελος για τον εθελοντή είναι τεράστιο: το διαδίκτυο αναβοσβήνει με λογαριασμούς εθελοντών που είχαν ανταμείβοντας και μάλιστα μεταμορφωτικές εμπειρίες - επιλέξτε μόνο οποιαδήποτε οργάνωση και δείτε τις μαρτυρίες.

Αλλά υπήρξε πράγματι ένα όφελος για την τοπική κοινότητα, όπως και η πρόθεση; Δεν είναι τόσο απλό ...

Επίσης, είναι πολύ εύκολο για τα έργα να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες: για παράδειγμα, να αφαιρούν θέσεις εργασίας από τους ντόπιους. Ή το έργο μπορεί να είναι work-work για τους επισκέπτες. Και υπάρχουν πιο περίπλοκα ζητήματα, που σχετίζονται με τον εθελοντισμό στα ορφανοτροφεία ... Εξετάζονται πολλά τέτοια θέματα, παρακάτω. Αλλά πρώτα, για αρχάριους:

Να γνωρίζετε ότι το πραγματικό όφελος μπορεί πραγματικά να είναι για τον εθελοντή. Αυτό μπορεί να είναι καλό, ειδικά αν ο εθελοντής είναι νέος. Η εμπειρία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή του ατόμου: μπορούν να συνεχίσουν να κερδίζουν χρήματα, να επιλέξουν μαθήματα κολλεγίων στη διεθνή ανάπτυξη, να επιστρέψουν στη χώρα για να κάνουν μόνιμη εργασία, μπορεί να έχουν καλύτερη κατανόηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τους.

Να γνωρίζετε ότι πολλές οργανώσεις που ιδρύουν βραχυπρόθεσμο εθελοντισμό είναι εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ενώ ένα μέρος των τελών συνήθως συμβάλλει στις τοπικές αιτίες, το ποσό αυτό ποικίλλει σημαντικά.

Από την άλλη, οι εθελοντικές εταιρείες διακοπών που χρεώνουν υψηλές τιμές μπορεί να περιλαμβάνουν πολύτιμες υπηρεσίες: ο εθελοντής μπορεί να συναντηθεί προσωπικά στο αεροδρόμιο, να συνοδεύεται σε καταλύματα κ.ο.κ. Απλώς να γνωρίζετε πώς όλα λειτουργούν και σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνετε και συμφωνείτε με τις αρχές πίσω από την εταιρεία.



Δείτε την εμπειρία ως ανταλλαγή, όχι "Εμείς τους σώζουμε". Δώστε ενδιαφέρον για τον πολιτισμό που επισκέπτεστε. διαβάστε σχετικά με την ιστορία και τις τρέχουσες προκλήσεις. Σύμφωνα με τα λόγια ενός ιδρυτή μιας οργάνωσης στην Αϊτή που σταμάτησε να φέρνει εθελοντές: «Το πιο λυπηρό μέρος για μένα ήταν να δω πώς αισθάνθηκε στους ανθρώπους της κοινότητας να έρχονται οι ξένοι και να αγνοούν τα πολιτιστικά πλούτη. Οι εθελοντές είδαν τους εαυτούς τους να διασώζουν τους ανθρώπους. "Ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον ηθικό κώδικα εθελοντισμού, ο οποίος λέει εν μέρει:" Οι καλύτεροι εθελοντές είναι αυτοί που αισθάνονται ότι έχουν τόσο πολύ όσο και όχι περισσότερα για μάθηση, όπως πρέπει να δώσουν ".

Βραχυπρόθεσμες εθελοντικές εμπειρίες: Θέματα για να σκεφτείς

Να είστε βέβαιοι ότι οι προσπάθειές σας δεν παίρνουν μια εργασία μακριά από κάποιον τοπικό
Φαίνεται τόσο απλό: περάστε λίγες μέρες σε μια κοινότητα που "βοηθάει" με την οικοδόμηση ενός σπιτιού ή μιας κλινικής ... Ωστόσο (όπως ένας φίλος που ξεκίνησε ένα ταπεινό έργο στην Τανζανία επεσήμανε): έχει πραγματικά νόημα για τους ανειδίκευτους μεσαίους -από άτομα με τάξη να έρχονται σε ένα μέρος και να κάνουν σωματική εργασία ενώ ο δρόμος είναι γεμάτος άνεργοι νέοι; Η ανεργία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα σε πολλές χώρες. Ως άλλο παράδειγμα, ένας συγγραφέας επισκέφθηκε ένα σχολείο στο Μαλάουι, όπου ο διευθυντής δήλωσε ότι πήρε δυτικούς εθελοντές επειδή ήταν φθηνότερα από το να πληρώνουν το τοπικό προσωπικό.



Εξετάστε την παρακολούθηση της εθελοντικής σας εμπειρίας με μια νομισματική συμβολή που θα μπορούσε να βοηθήσει τους τοπικούς ανθρώπους να κάνουν τοπικές θέσεις εργασίας (βλέπε πιο κάτω). ή αν έχετε πραγματικές ικανότητες για να συνεισφέρετε (ίσως ο μπαμπάς ή η μαμά είναι ξυλουργός), ίσως μεταβιβάσετε κάποιες δεξιότητες στους ντόπιους. Παρομοίως, βεβαιωθείτε ότι δεν υπονομεύετε μια τοπική επιχείρηση, φέρνοντας προϊόντα διανεμημένα δωρεάν.

Προσοχή στις ακούσιες συνέπειες
Ακόμα και οι πιο καλά σχεδιασμένες προσπάθειες μπορούν να έχουν πλάγια αποτελέσματα. Για παράδειγμα, εάν χτίζετε ένα σπίτι, ποιος θα ωφεληθεί από τους πολλούς άπορους τοπικούς ανθρώπους; Να είστε προσεκτικοί ώστε ένα έργο να μην επιδεινώνει τις κοινωνικές διαιρέσεις. Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν συνεισφέρετε στα πολλά «αποτυχημένα έργα» που συχνά αποτελούν την ιστορία των διεθνών προσπαθειών ενίσχυσης, μεγάλες και μικρές. Εάν κατασκευάζετε μια κλινική, πώς θα υποστηριχθεί η στελέχωση;

Εάν χτίζετε ένα πηγάδι, πώς θα διατηρηθεί και θα επισκευαστεί;

Σκεφτείτε δύο φορές για τον εθελοντισμό σε ένα ορφανοτροφείο
Η δαπάνη μερικών ημερών ή εβδομάδων σε ένα ορφανοτροφείο είναι μια εξαιρετικά ελκυστική ιδέα, σε αλλοδαπούς. Αλλά για άλλη μια φορά, οι καλές προθέσεις μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Εξετάστε: "Στην περίπτωση ορφανοτροφικών περιηγήσεων σε μέρη όπως το Siem Reap στην Καμπότζη, η παρουσία πλούσιων αλλοδαπών που επιθυμούν να παίξουν με παιδιά χωρίς γονείς είχε στην πραγματικότητα το διεστραμμένο αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας αγοράς για τα ορφανά στην πόλη. οι γονείς θα νοικιάσουν τα παιδιά τους για τη μέρα να παίζουν με αφελείς backpackers, δημιουργώντας δόλια ορφανοτροφεία ως απάντηση στη ζήτηση των επισκεπτών για αυτούς ".

Προσθέστε ότι στην Καμπότζη πολλά "ορφανά" μπορεί να έχουν ζωντανούς γονείς - πολύ φτωχούς γονείς, οι οποίοι στέλνουν το παιδί σε ορφανοτροφείο με την ελπίδα καλύτερης ζωής. Εν τω μεταξύ, η χώρα είχε μια έκρηξη στα ορφανοτροφεία, μαζί με τον "ορφανό τουρισμό".

Και τι γίνεται με τον αντίκτυπο στα παιδιά, που βιώνουν μια συνεχή ροή εξωτερικών βοηθών; Συχνά, οι εθελοντές που εργάστηκαν για μια εβδομάδα ή μήνα σε ένα ορφανοτροφείο σχολιάζουν τις συναισθηματικές αποχαιρετιστικές σκηνές ... Τι μπορεί να είναι για τα παιδιά, να δίνουν την καρδιά τους στους ανθρώπους που φεύγουν μετά από λίγες εβδομάδες;

Εξετάστε επίσης: πόσο χρήσιμες είναι οι αλληλεπιδράσεις σας με τα παιδιά; «Η ανάγνωση, το να παίζεις και να αγκαλιάζεις τα παιδιά μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον εθελοντή, αλλά δεν βοηθά πολύ τις ανάγκες των παιδιών. Οι εργαζόμενοι στην βοήθεια αναφέρουν καταστάσεις όπου οι εθελοντές εκτελούν εργασία που είναι περιττή, όπως η διδασκαλία« Κεφαλές, ώμοι, γόνατα και τα δάχτυλα των ποδιών "σε παιδιά που το έχουν εκδώσει εκατοντάδες φορές πριν." - (Το Τηλεγράφημα)

Τουλάχιστον, εάν προσφέρετε εθελοντικά στο ορφανοτροφείο, εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβάλλετε στη συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη, ώστε να μπορείτε να προσλάβετε πλήρες συνεπές προσωπικό.

Κατώτατη γραμμή: Επιλέξτε προσεκτικά τα έργα. Δώστε μακροχρόνια υποστήριξη
Εάν αποφασίσετε να κάνετε τη μοναδική προσωπική σύνδεση μέσω του εθελοντισμού, ακολουθήστε με υποστήριξη που μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας στους ντόπιους και να προσφέρει τη συνεχή φροντίδα που χρειάζονται τα περισσότερα έργα - και βεβαίως τα παιδιά σε ορφανοτροφεία. Όπως λέει ένα άρθρο στο Conde Nast Traveler: "Τα χρήματά σας είναι πιο πολύτιμα από την εργασία σας, είναι καλό να πάτε και να μαθαίνετε δουλεύοντας, αλλά βεβαιωθείτε ότι συγκεντρώνετε επίσης χρήματα, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και συγκεντρώστε τα χρήματα. " Και όπου εσείς εθελοντίζετε, κοιτάξτε προσεκτικά το έργο: ποια είναι τα πραγματικά οφέλη για την τοπική κοινότητα; Επίσης, αφιερώστε χρόνο για να διερευνήσετε ένα έργο με προσοχή, για να δώσετε το όσο το δυνατόν πιο τοπικό όφελος (και να προσέχετε για ακούσιες συνέπειες.) Πολλά έργα μπορούν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από μια βραχυπρόθεσμη προσθήκη ενθουσιώδους εξωτερικής βοήθειας.