Προειδοποίηση ταξιδιού των ανελκυστήρων των ΗΠΑ για το Νεπάλ

Ο καταστροφικός σεισμός

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει σηκώσει την προειδοποίηση ταξιδιού του για τη χώρα των Ιμαλαΐων του Νεπάλ. Η αρχική προειδοποίηση εκδόθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2015 μετά από συνεχιζόμενη γεωλογική αστάθεια μετά τον σεισμό του Απριλίου 2015 που κατέστρεψε την περιοχή. Αλλά τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν δραματικά τους επόμενους μήνες, προτρέποντας την αμερικανική κυβέρνηση να απομακρύνει εντελώς την προειδοποίηση.

Ήταν ένα δύσκολο δυο χρόνια για τον τουριστικό τομέα στο Νεπάλ. Την άνοιξη του 2014, 16 αχθοφόροι πέθαναν σε ατύχημα υψηλού προφίλ στο όρος Mt. Το Everest, το οποίο έβαλε ένα απότομο τέλος στην εποχή της αναρρίχησης εκεί. Αργότερα το φθινόπωρο, μια ογκώδης χιονοθύελλα έπληξε τα Ιμαλάια στο ύψος της πεζοπορίας, διεκδικώντας τη ζωή περισσότερων από 40 ανθρώπων που περπατούσαν στα βουνά εκείνη τη στιγμή. Αλλά καμία από αυτές τις επιπτώσεις σε σχέση με αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Στις 25 Απριλίου 2015, ένας τεράστιος και ισχυρός σεισμός έπληξε την περιοχή Lamjung, προκαλώντας ευρείες ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα. Ο σεισμός κατέστρεψε ολόκληρα χωριά και κατέστρεψε τοποθεσίες Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Κατμαντού, ενώ ζήτησε τη ζωή περισσότερων από 9000 ανθρώπων και τραυμάτισε 23.000 άλλους. Ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα σε μια χώρα που ήδη αγωνίζεται με τις οικονομικές προκλήσεις και παρέχει σύγχρονες υποδομές στους ανθρώπους της.

Ανάκτηση και ανακατασκευή

Η διαδικασία ανοικοδόμησης στο Νεπάλ ήταν δύσκολη.

Μειωμένη από το δύσκολο έδαφος, την ανεπαρκή εφοδιαστική και τη διαφθορά της κυβέρνησης, μερικές φορές χρειάστηκαν εβδομάδες - ή ακόμα και μήνες - για να παραδοθούν οι προμήθειες στις περιοχές που την χρειάζονταν περισσότερο. Οι συνεχιζόμενες μετασεισμικές εκτάσεις έχουν επίσης κρατήσει τον πληθυσμό στην άκρη, καθώς ο φόβος ενός άλλου μεγάλου σεισμού διασκορπίστηκε από τον πληθυσμό, ο οποίος συνέχισε να αγωνίζεται να ξαναφτιάξει τη ζωή τους.

Αν και αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπίσει ο λαός του Νεπάλ, αντιμετώπισε επίσης μια συνεχιζόμενη κρίση καυσίμων. Οι σχέσεις με την Ινδία - τον πλησιέστερο σύμμαχο της χώρας - έχουν στραγγαλιστεί τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας έναν αποκλεισμό στα κοινά τους σύνορα που εμπόδισαν τη μεταφορά του πετρελαίου. Αυτό επηρέασε τα πάντα από την ποσότητα αερίου που ήταν διαθέσιμη για τα οχήματα στο πετρέλαιο θέρμανσης που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τους χειμερινούς μήνες, θέτοντας τη χώρα σε αδιέξοδο, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και επιβραδύνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ αντιμετώπισε άλλη κρίση, όταν οι πολιτικές αναταραχές έγιναν επίσης θέμα στην περιοχή Terai. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015, ξέσπασαν διαμαρτυρίες για το νέο σύνταγμα της χώρας, και η αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν υπερβολική δύναμη για να εξουδετερώσουν αυτές τις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα περισσότερους από 50 θανάτους. Η περιοχή παρέμεινε ασταθής για εβδομάδες, αλλά τελικά ηρεμήθηκε αρκετά ώστε να είναι ασφαλής για τους ξένους ταξιδιώτες.

Κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα διαδραμάτισε την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να εκδώσει την αρχική του προειδοποίηση ταξιδιού, καθώς ο φόβος των αναταραχών και των πιο φυσικών καταστροφών αναρτήθηκε στην περιοχή. Όμως, καθώς τα πράγματα βελτιώθηκαν ουσιαστικά στο Νεπάλ, αποφασίστηκε να αρθεί εντελώς η προειδοποίηση.

Αυτή η κίνηση δεν θα μπορούσε να έρθει σε μια καλύτερη στιγμή, καθιστώντας το δρόμο για μια εισροή αναρριχητών και πεζοπόρων για να επιστρέψετε στα Ιμαλάια σε μεγαλύτερους αριθμούς.

Επιστροφή στο Κανονικό

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον σεισμό, ο τουριστικός τομέας στο Νεπάλ υπέστη ένα βαθμό. Αρχικά, οι κρατήσεις για ταξίδια στη χώρα των Ιμαλαΐων παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι ταξιδιώτες περιπέτειας πήραν μια προσέγγιση "περιμένουν και να δουν" για να επισκεφθούν τη χώρα. Οι συνθήκες στο έδαφος βελτιώθηκαν δραματικά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αντίληψη για συνεχιζόμενα προβλήματα που αρχίζουν μόλις τώρα να ξεπεραστούν.

Οι αναρριχητικές εποχές του 2016 και του 2017 στο Everest έφυγαν χωρίς εμπόδια και υπήρξαν ελάχιστα προβλήματα με τους πεζοπόρους που επισκέπτονταν την περιοχή. Αυτό έχει προχωρήσει πολύ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στο Νεπάλ ως προορισμό που είναι ασφαλής και φιλοξενώντας ξένους επισκέπτες.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια ανάκαμψη των επιχειρήσεων, με τις περισσότερες εταιρείες πεζοπορίας και ορειβατικά καταλύματα τώρα αρχίζουν να βλέπουν μεγαλύτερους αριθμούς επιστρέφουν. Αυτή η εισροή μετρητών θα είναι σημαντική για τη χώρα καθώς συνεχίζει να ανοικοδομείται και να προγραμματίζει για το μέλλον.

Το Νεπάλ είναι ένας από τους κλασικούς προορισμούς για ταξίδια περιπέτειας που βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο και ενώ έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να είναι ένα ασφαλές και θεαματικό μέρος για να επισκεφθείτε. Και τώρα ίσως είναι η καλύτερη στιγμή για να πάτε. Με λιγότερους ταξιδιώτες που επισκέπτονται, τα μονοπάτια, τα βουνά και τα τσαγιού θα είναι σχεδόν κενά και οι καλές προσφορές θα πρέπει να είναι πλούσιες. Ταξιδεύοντας εκεί θα βοηθήσετε επίσης με τη διαδικασία ανασυγκρότησης, πράγμα που είναι αρκετά καλός λόγος για να πάτε μόνοι σας.