Πολύ δημόσιο κρεματόριο του Νεπάλ

Παρουσιάζοντας τον ναό Pashupatinath

Για τους ταξιδιώτες στην ινδική υποήπειρο, η αναφορά των καυτών σωμάτων συνήθως προκαλεί μια λέξη: το Βαρανάσι. Μια ινδική πόλη που είναι ιστορικά γνωστή ως δημοφιλής καύση (και θάνατος - περισσότερο σε αυτό σε ένα δευτερόλεπτο) για τους Ινδουιστές, το σύγχρονο Βαρανάσι είναι εξίσου καίριο σημείο για τους τουρίστες, όπως είναι οι πιστοί, λόγω της μυθολογίας του παρελθόντος και την αγνότητα του παρόντος ως τη γραφική του θέση κατά μήκος του ποταμού Γάγγη.

Το Βαρανάσι, ωστόσο, δεν είναι το πιο βολικό μέρος για να επισκεφτείτε, να μην πούμε τίποτα για τις παρενοχλήσεις που συχνά συνοδεύουν ταξίδια προς και εντός της Ινδίας. Εάν απλά θέλετε να δείτε την πρακτική της καύσης ινδουιστών σε έναν πανέμορφο ναό δίπλα στο ποτάμι, μια εναλλακτική λύση στο Βαρανάσι - μια πιο βολική, με οποιοδήποτε μέτρο - είναι το Pashupatinath, που βρίσκεται ακριβώς έξω από το κέντρο της πρωτεύουσας του Νεπάλ Κατμαντού.

Pashupatinath: Ιστορία, αρχιτεκτονική και διαμάχη

Πρώτον, ήρθε η ώρα να αποσαφηνιστεί. Παρόλο που το συγκρότημα Pashupatinath είναι τεράστιο, ο κύριος διώροφος ναός είναι πραγματικά όπου αρχίζει η ιστορία του, τουλάχιστον όταν εξετάζετε κτίρια που εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτή η δομή χρονολογείται από το 1600 όταν ο Lichhavi King Shupuspa το έχτισε για να αντικαταστήσει μια παλιότερη παραλλαγή των τερμιτών που καταστρέφονταν. Ο ναός, του οποίου η συνολική ιστορία πιστεύεται ότι πάει πίσω περίπου 2.500 χρόνια, πήρε το όνομά του από μια θεότητα αποκαλούμενη Pashupati, γνωστή και ως Lord of the Pashus.

Άλλες σημαντικές δομές για τους λόγους είναι ο ναός Vasukinath, ο ναός Surya Narayan και το ιερό Hanuman.

Η μεγαλύτερη πολιτική ιστορία στην ιστορία του Νεπάλ σημειώθηκε το 2001 όταν δολοφονήθηκε η βασιλική οικογένεια της χώρας (με ένα δικό της, όχι λιγότερο) και αντικαταστάθηκε με μια μαοϊκή κυβέρνηση λίγο αργότερα.

Μια παρέκκλιση από αυτή τη διαμάχη επηρέασε άμεσα το Pashupatinath οκτώ χρόνια αργότερα, όταν η εν λόγω κυβέρνηση εγκατέστησε ιερείς του Νεπάλ, αντί για το Bhatta που παραδοσιακά είχε αυτόν τον ρόλο. Αν και οι νομικές διαδικασίες έβλεπαν τελικά την επανεγκατάσταση του Bhatta, το περιστατικό άφησε, ωστόσο, ένα λεκέ για την υπερηφάνεια του Pashupatinath.

Η βασική διαφορά μεταξύ Pashupatinath και Varanasi

Τόσο το Pashupatinath του Νεπάλ όσο και το Βαρανάσι της Ινδίας βλέπουν την πρακτική της αποτέφρωσης, την οποία κάνουν οι Ινδουιστές επειδή πιστεύουν ότι απελευθερώνει το σώμα πίσω στα πέντε "στοιχεία" του, που εκτελούνται στο κοινό. Και οι δύο κάθονται σε σωρούς νερού και στη μέση σχετικά μεγάλων πόλεων.

Η κύρια διαφορά μεταξύ του Βαρανάσι και του Pashupatinath είναι ότι ενώ το Βαρανάσι είναι ένας προορισμός όπου οι Ινδουιστές πηγαίνουν όχι μόνο για να καούν αλλά για να πεθάνουν, ο Pashupatinath είναι απλά ένας τόπος για την αποτέφρωση. Επιπλέον, λιγότεροι τουρίστες επισκέπτονται τον Pashupatinath αφού δεν είναι τόσο δημοφιλής, αν και αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο δεδομένου του πόσο βολικό είναι να επισκεφθείτε από το Βαρανάσι.

Πώς να επισκεφθείτε το Pashupatinath

Μια από τις πιο ελκυστικές πτυχές του Pashupatinath είναι πόσο κοντά βρίσκεται το κέντρο της πόλης του Κατμαντού. Βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των τριών μιλίων από το Thamel, όπου πιθανότατα θα μείνετε αν επισκεφθείτε ως τουρίστας.

Εναλλακτικά, το Pashupatinath βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Tribhuvan, έτσι μια άλλη επιλογή για επίσκεψη είναι να το κάνετε κατά την άφιξη της πτήσης σας στο Κατμαντού αλλά πριν πάτε στο ξενοδοχείο σας. Αντίθετα, το Βαρανάσι είναι μερικές ώρες με το τρένο από οποιαδήποτε μεγάλη ινδική πόλη, με το Δελχί και την Καλκκάτα να είναι κοινά σημεία προέλευσης για τους επισκέπτες εκεί.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει έως και μια ώρα - μεταξύ άλλων, το Κατμαντού είναι γνωστό για την κυκλοφορία του. Το Pashupatinath είναι ένας χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ο οποίος υποβλήθηκε σε αποζημιώσεις λόγω του σεισμού του 2015 και έχει σχετικά απότομη είσοδο 1.000 χιλιάδων ρουπών του Νεπάλ ή περίπου $ 10 από τα τέλη του 2016.

Ένας καλός τρόπος για να κάνετε το ταξίδι ιδιαίτερα αξίζει τον κόπο, τόσο χρόνο και κόστος-σοφός, είναι να το συνδυάσετε με ένα ταξίδι στην κοντινή Boudhanath Stupa, επίσης γνωστή ως Boudha.

Ο καπνός που ανεβαίνει πάνω από τον Pashupatinath φαίνεται πιο εντυπωσιακός μέσα στην πορτοκαλιά του ηλιοβασιλέματος, επιτρέποντας έτσι το σκοτάδι να βρεθεί εκεί, στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς το Boudha λίγο μετά το σκοτάδι, όταν η κοιλιά (η οποία επίσης υπέστη βλάβη κατά τη διάρκεια του σεισμού) ανάβει σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων .