Πού είναι το Όρος Everest;

Τοποθεσία, ιστορικό, κόστος ανόδου και άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα του όρους Everest

Το όρος Everest βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Θιβέτ και Νεπάλ στα Ιμαλάια της Ασίας.

Το Everest βρίσκεται στην περιοχή Mahalangur στο οροπέδιο του Θιβέτ, γνωστό ως Qing Zang Gaoyuan. Η σύνοδος κορυφής είναι απευθείας μεταξύ του Θιβέτ και του Νεπάλ.

Το όρος Everest διατηρεί κάποια ψηλή εταιρεία. Η σειρά Mahalangur φιλοξενεί τέσσερις από τις έξι υψηλότερες κορυφές της γης. Mount Everest είδος αργαλειών στο παρασκήνιο. Οι πρώτοι χρονομετρητές στο Νεπάλ συχνά δεν είναι σίγουροι ποιο βουνό είναι το Έβερεστ μέχρι κάποιος να ξεκαθαρίσει γι 'αυτούς!

Στην πλευρά του Νεπάλ, το Mount Everest βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Sagarmatha στην περιοχή Solukhumbu. Από την πλευρά του Θιβέτ, το Όρος Everest βρίσκεται στην επαρχία Tingri στην περιοχή Xigaze, αυτό που θεωρεί η Κίνα ως αυτόνομη περιοχή και μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Λόγω πολιτικών περιορισμών και άλλων παραγόντων, η Νεπαλική πλευρά του Everest είναι πιο προσιτή και πιο συχνά στο προσκήνιο. Όταν κάποιος λέει ότι πρόκειται να « περάσουν στο στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ », μιλάνε για το South Base Camp σε 17.598 πόδια στο Νεπάλ.

Πόσο ψηλά είναι το όρος Everest;

Η έρευνα που έγινε αποδεκτή από το Νεπάλ και την Κίνα (προς το παρόν) έδωσε: 29,029 πόδια (8,840 μέτρα) πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία, διαφορετικές τεχνικές τοπογραφίας συνεχίζουν να παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα για το κυριολεκτικό ύψος του Mount Everest. Οι γεωλόγοι διαφωνούν εάν οι μετρήσεις πρέπει να βασίζονται σε μόνιμο χιόνι ή βράχο. Προσθέτοντας στο άγχος τους, η τεκτονική κίνηση κάνει το βουνό να μεγαλώνει λίγο κάθε χρόνο!

Σε ύψος 29.029 μ. (8.840 μ.) Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Όρος Everest είναι το υψηλότερο και πιο προεξέχον βουνό στη γη με βάση τη μέτρηση της στάθμης της θάλασσας.

Τα Ιμαλάια της Ασίας - η ψηλότερη οροσειρά στον κόσμο - σε έξι χώρες: Κίνα, Νεπάλ, Ινδία, Πακιστάν, Μπουτάν και Αφγανιστάν. Τα Ιμαλάια σημαίνουν "κατοικία του χιονιού" στο σανσκριτικό.

Από πού έρχεται το όνομα "Everest";

Ξαφνικά, το ψηλότερο βουνό της γης δεν έλαβε το δυτικό της όνομα από κανέναν που είχε αναρριχηθεί. Το βουνό ονομάζεται ο Sir George Everest, ο Ουαλός Γενικός Επιθεωρητής της Ινδίας εκείνη την εποχή. Δεν ήθελε την τιμή και διαμαρτυρήθηκε για πολλούς λόγους.

Οι πολιτικές προσωπικότητες του 1865 δεν άκουγαν και μετέτρεψαν το "Peak XV" στο "Everest" προς τιμήν του Sir George Everest. Το χειρότερο είναι ότι η ουαλική προφορά είναι στην πραγματικότητα "Eave-rest" και όχι "Ever-est"!

Το όρος Έβερεστ είχε ήδη μεταφραστεί από διάφορα αλφάβητα μερικά τοπικά ονόματα, αλλά κανένας δεν ήταν αρκετά κοινός για να γίνει επίσημος χωρίς να βλάψει τα συναισθήματα κάποιου. Το Sagarmatha, το όνομα του Νεπάλ για το Everest και το γύρω εθνικό πάρκο, δεν τέθηκε σε χρήση μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Το Θιβετιανό όνομα για το Έβερεστ είναι το Chomolungma που σημαίνει "Αγία Μητέρα".

Πόσο κοστίζει η ανύψωση του Everest;

Η αναρρίχηση στο Όρος Everest είναι δαπανηρή . Και είναι μία από αυτές τις προσπάθειες όπου δεν θέλετε πραγματικά να κόψετε γωνίες με φτηνό εξοπλισμό ή να προσλάβετε κάποιον που δεν ξέρει τι κάνουν.

Η άδεια από την κυβέρνηση του Νεπάλ κοστίζει US $ 11.000 ανά αναρριχητή. Αυτό είναι ένα ακριβό χαρτί. Αλλά τα άλλα όχι-τόσο-μικρά τέλη και χρεώσεις στοιβάζονται επάνω σε αυτό γρήγορα.

Θα χρεώνεστε ανά ημέρα στο στρατόπεδο βάσης για να έχετε διάσωση στο χέρι, ασφάλιση για να αποκτήσετε το σώμα σας εξάγεται αν χρειαστεί ... τα τέλη μπορούν να ανεβαίνουν γρήγορα στα 25.000 δολάρια προτού να αγοράσετε ακόμη και το πρώτο κομμάτι του εξοπλισμού ή να νοικιάσετε Sherpas και έναν οδηγό.

Ο "γιατρός του πάγου" Sherpas που προετοιμάζει τη διαδρομή της σεζόν θέλει αποζημίωση. Θα πληρώνετε επίσης ημερήσιες αμοιβές για μάγειρες, τηλεφωνική πρόσβαση, απομάκρυνση σκουπιδιών, προβλέψεις καιρού κλπ. - θα μπορούσατε να βρίσκεστε στο Base Camp για διάστημα έως και δύο μηνών, ανάλογα με το πόσο χρόνο θα εγκλιματιστείτε.

Τα εργαλεία που μπορούν να αντέξουν την κόλαση, που δεν έχουν φτάσει σε μια αποστολή του Everest, δεν είναι φθηνά. Ένα μόνο συμπληρωματικό μπουκάλι οξυγόνου 3 λίτρων μπορεί να κοστίσει περισσότερα από 500 δολάρια το καθένα. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον πέντε, ίσως περισσότερα. Θα πρέπει να αγοράσετε και για τους Σέρπας. Οι σωστά βαθμολογημένες μπότες και η στολή αναρρίχησης κοστίζουν τουλάχιστον 1.000 δολάρια.

Η επιλογή φθηνού υλικού θα σας κοστίσει. Τα προσωπικά είδη συνήθως κυμαίνονται μεταξύ $ 7.000-10.000 ανά αποστολή.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τον ομιλητή και τον ορειβάτη της Seven-Summit Alan Arnette, η μέση τιμή για να φτάσει η κορυφή του Everest από το νότο με ένα δυτικό οδηγό ήταν $ 64.750 το 2017.

Το 1996, η ομάδα του Jon Krakauer πλήρωσε 65.000 δολάρια το καθένα για τις προσφορές της συνόδου κορυφής. Εάν θέλετε πραγματικά να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να φτάσετε στην κορυφή και να παραμείνετε ζωντανοί για να το πείτε, θα θελήσετε να προσλάβετε τον David Hahn. Με 15 επιτυχείς απόπειρες κορυφής, κατέχει το ρεκόρ για έναν ορειβάτη που δεν είναι Sherpa. Η προσθήκη ετικετών μαζί του θα σας κοστίσει πάνω από $ 115.000.

Ποιος ανέβηκε πρώτα στο όρος Everest;

Ο Sir Edmund Hillary, ένας μελισσοκόμος από τη Νέα Ζηλανδία και ο Νεπάλ Σέρπα του, Tenzing Norgay, ήταν ο πρώτος που έφτασε στη σύνοδο κορυφής στις 29 Μαΐου 1953, γύρω στις 11:30 π.μ. Το δίδυμο έθαψε κάποιες καραμέλες και ένα μικρό σταυρό πριν κατεβεί αμέσως γιορτάσουμε να γίνει μέρος της ιστορίας.

Την εποχή εκείνη, το Θιβέτ ήταν κλειστό για τους αλλοδαπούς λόγω της σύγκρουσης με την Κίνα. Το Νεπάλ επέτρεψε μόνο μία αποστολή του Everest ανά έτος. οι προηγούμενες αποστολές είχαν πλησιάσει πολύ, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στη σύνοδο κορυφής.

Διαμάχες και θεωρίες εξακολουθούν να τρέχουν για το αν ο Βρετανός ορειβάτης George Mallory έφτασε στη σύνοδο κορυφής το 1924 πριν πεθάνει στο βουνό. Το σώμα του δεν βρέθηκε μέχρι το 1999. Το Everest είναι πολύ καλό στο να δημιουργεί αντιπαραθέσεις και συνωμοσίες.

Αξιοσημείωτα ρεκόρ αναρρίχησης του Everest

Αναρρίχηση στο Όρος Everest

Επειδή η σύνοδος κορυφής βρίσκεται απευθείας ανάμεσα στο Θιβέτ και το Νεπάλ, το όρος Everest μπορεί να αναρριχηθεί είτε από την πλευρά του Θιβέτ (βόρεια κορυφογραμμή) είτε από την πλευρά του Νεπάλ (νοτιοανατολική κορυφογραμμή).

Ξεκινώντας από το Νεπάλ και αναρρίχηση από τη νοτιοανατολική κορυφογραμμή θεωρείται γενικά η ευκολότερη, τόσο για ορειβασία όσο και για γραφειοκρατικούς λόγους. Η αναρρίχηση από το βορρά είναι λίγο φθηνότερη, ωστόσο, οι διασώσεις είναι πολύ πιο περίπλοκες και τα ελικόπτερα δεν επιτρέπεται να πετάξουν από την πλευρά του Θιβέτ.

Οι περισσότεροι ορειβάτες προσπαθούν να ανέβουν στο όρος Έβερεστ από τη νοτιοανατολική πλευρά του Νεπάλ, ξεκινώντας από 17.598 πόδια από το στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ.

Κάτω από το Όρος Everest

Οι περισσότεροι θάνατοι στο όρος Έβερεστ συμβαίνουν κατά την κάθοδο. Ανάλογα με την ώρα που οι αναρριχητές φεύγουν για τη σύνοδο κορυφής, πρέπει να κατέβουν σχεδόν αμέσως μόλις φτάσουν στην κορυφή για να αποφύγουν να εξαντληθούν οξυγόνο. Ο χρόνος είναι πάντα εναντίον των ορειβατών στη ζώνη θανάτου. Πολύ λίγοι μπορούν να ξεκουραστούν, να ξεκουραστούν ή να απολαύσουν τη θέα μετά από όλη τη σκληρή δουλειά!

Αν και ορισμένοι ορειβάτες καθυστερούν αρκετά για να κάνουν ένα δορυφορικό τηλεφώνημα στο σπίτι.

Αυξήσεις άνω των 8.000 μέτρων (26.000 ποδιών) θεωρούνται η "ζώνη θανάτου" στην ορειβασία. Η περιοχή ζει μέχρι το όνομά της. Τα επίπεδα οξυγόνου σε αυτό το υψόμετρο είναι πολύ λεπτά (περίπου το ένα τρίτο του αέρα που υπάρχει στο επίπεδο της θάλασσας) για να στηρίξουν την ανθρώπινη ζωή. Οι περισσότεροι ορειβάτες, ήδη εξαντλημένοι από την απόπειρα, θα πεθάνουν γρήγορα χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο.

Η σποραδική αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς εμφανίζεται μερικές φορές στη ζώνη θανάτου, προκαλώντας ορατές ορειβάτες. Ένας 28χρονων βρετανός ορειβάτης ξαφνικά πήγε τυφλός το 2010 κατά την κάθοδο του και χάθηκε στο βουνό.

Το 1999, ο Babu Chiri Sherpa έθεσε νέο ρεκόρ παραμένοντας στη διάσκεψη για πάνω από 20 ώρες. Έπαιζε ακόμη και στο βουνό! Δυστυχώς, ο σκληρός οδηγός του Νεπάλ έχασαν τη ζωή τους το 2001 μετά από μια πτώση στην 11η απόπειρά του.

Οι θάνατοι του Έβερεστ

Παρόλο που οι θάνατοι στο όρος Everest λαμβάνουν μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης εξαιτίας της φήμης του βουνού, το Everest σίγουρα δεν είναι το πιο θανατηφόρο βουνό στη γη.

Η Annapurna I στο Νεπάλ έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας για τους ορειβάτες, περίπου το 34% - περισσότεροι από ένας στους τρεις ορειβάτες χάνονται κατά μέσο όρο. Κατά ειρωνικό τρόπο, η Annapurna είναι τελευταία στον κατάλογο των κορυφαίων 10 υψηλότερων βουνών στον κόσμο. Στο 29% περίπου, το K2 έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Συγκριτικά, το Mount Everest έχει ένα τρέχον ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 4-5%. λιγότερους από πέντε θανάτους ανά 100 προσπάθειες συνάντησης κορυφής. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει εκείνους που πέθαναν στις χιονοστιβάδες που έπληξαν το Base Camp.

Η πιο θανατηφόρος εποχή στην ιστορία των προσπαθειών του Έβερεστ ήταν το 1996 όταν οι κακοκαιρίες και οι κακές αποφάσεις προκάλεσαν τους θανάτους 15 ορειβατών. Η καταστροφική εποχή στο όρος Everest είναι το επίκεντρο πολλών βιβλίων, όπως το Into Thin Air του Jon Krakauer.

Η πιο θανατηφόρα χιονοστιβάδα στην ιστορία του όρους Έβερεστ συνέβη στις 25 Απριλίου 2015, όταν τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Base Camp. Η χιονοστιβάδα προκλήθηκε από σεισμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της χώρας. Το προηγούμενο έτος, μια χιονοστιβάδα σκότωσε 16 Sherpas στο Base Camp οι οποίοι προετοίμαζαν διαδρομές για την εποχή. Η εποχή αναρρίχησης στη συνέχεια έκλεισε.

Πεζοπορία στο στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ

Το Everest Base Camp στο Νεπάλ επισκέπτεται χιλιάδες πεζοπόρους κάθε χρόνο. Δεν υπάρχει εμπειρία ορειβασίας ή τεχνικός εξοπλισμός για τη δύσκολη πεζοπορία. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε το κρύο (οι απλοί κόντρα πλακέδες σε καταλύματα δεν θερμαίνονται) και να εγκλιματιστούν στο υψόμετρο.

Στο Base Camp, μόνο το 53% του οξυγόνου διατίθεται σε επίπεδο θαλάσσης. Αρκετοί πεζοπόροι ετησίως αγνοούν τα σημάδια της οξείας οξείας βίας και πραγματικά χάνουν τη διαδρομή. Κατά ειρωνικό τρόπο, όσοι ταξιδεύουν ανεξάρτητα στο Νεπάλ αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα. Μια τρέχουσα θεωρία υποδηλώνει ότι οι πεζοπόροι σε οργανωμένες εκδρομές φοβούνται περισσότερο να αφήσουν την ομάδα κάτω, μιλώντας για έναν πονοκέφαλο.

Παραβλέποντας τα σημάδια της AMS (πονοκέφαλος, ζάλη, αποπροσανατολισμός) είναι πολύ επικίνδυνο-δεν είναι!

Τα 10 πιο ψηλά βουνά στον κόσμο

Οι μετρήσεις βασίζονται στη στάθμη της θάλασσας.