Ο αργός δρόμος για ανάκαμψη συνεχίζεται στο Νεπάλ

Την επόμενη εβδομάδα θα σηματοδοτήσει την επέτειο του καταστροφικού σεισμού που έπληξε το Νεπάλ την άνοιξη του 2015. Στις 25 Απριλίου του ίδιου έτους, ένα τεράστιο μέγεθος 7,8 καταστράφηκε χωριά, ισοπεδούσε αρχαίους ναούς και ζήτησε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, αφήνοντας τη χώρα σε πλήρη αταξία. Τώρα, πολλοί μήνες αργότερα τα πράγματα αρχίζουν σιγά σιγά να επανέλθουν στο φυσιολογικό, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια δολάρια βοήθησαν στο Νεπάλ και χιλιάδες εθελοντές ταξίδεψαν εκεί για να εργαστούν σε σχέδια που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της χώρας. Αλλά η κυβέρνηση του Νεπάλ είναι φημισμένη αναποτελεσματική και πολύ αργή στην λήψη αποφάσεων κατά περιόδους, τόσο μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων δεν έχει διανεμηθεί σωστά, ούτε έχει πάει να βοηθήσει στη διαδικασία ανοικοδόμησης. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν περιοχές της χώρας - όπως η περιοχή Sindhupalchowk - που συνεχίζουν να αγωνίζονται.

Για να χειροτερέψουν τα πράγματα, υπήρξαν περισσότερες από 400 μετασεισμικές εκρήξεις μετά τον αρχικό σεισμό. Αυτό κράτησε τους πολίτες του Νεπάλ στην άκρη, καθώς ζουν από το φόβο μιας άλλης μεγάλης καταστροφής που χτυπά την περιοχή. Ζευγάρι που με κακές συνθήκες διαβίωσης στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και καθίσταται πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να ζήσει ζωντανά σε μέρη που έχουν εξαντληθεί πλήρως και δεν έχουν ακόμη ανοικοδομηθεί.

Δεν είναι όμως κακό. Η περιοχή Annapurna και η κοιλάδα Khumbu έχουν κηρυχθεί απόλυτα ασφαλείς και ανοικτές για τους επισκέπτες. Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέβαλε τη συμβουλευτική του ταξιδιού την 1η Μαρτίου 2016 και οι ανεξάρτητες μελέτες των περιοχών - που είναι δημοφιλείς με τους επισκέπτες πεζοπορίας - διαπίστωσαν ότι τα μονοπάτια πεζοπορίας σε αυτά τα μέρη ήταν απολύτως ασφαλή και σταθερά.

Τα χωριά έχουν ανακατασκευαστεί ως επί το πλείστον και τα τοπικά σπίτια τσαγιού είναι επίσης ανοιχτά, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες όπως έχουν κάνει εδώ και χρόνια.

Παρόλο που οι περιοχές αυτές έχουν ξαναρχίσει, οι ταξιδιώτες δεν έχουν ακόμη επιστρέψει σε σημαντικό αριθμό. Ο δημοφιλής ορειβατικός μπλόγκερ Alan Arnette ανέβηκε πρόσφατα στην κοιλάδα Khumbu στο δρόμο προς το στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ και ανέφερε ότι τα μονοπάτια και τα χωριά είναι επί του παρόντος πιο ήσυχα από ό, τι στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι οι κατοικίες τσαγιού έχουν κενές θέσεις εργασίας, οι εταιρείες καθοδήγησης δεν έχουν αρκετούς πελάτες και η οικονομία της περιοχής συνεχίζει να αγωνίζεται. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι ευκαιριακοί ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Νεπάλ με τρόπο που δεν ήταν κοινό τα τελευταία χρόνια - ήσυχο και άδειο.

Καθώς η τουριστική βιομηχανία στο Νεπάλ αγωνίζεται να πάρει πίσω στα πόδια της, υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τους τοπικούς ξεναγούς. Οι περισσότεροι ψάχνουν για δουλειά και είναι πρόθυμοι να προσελκύσουν τους πελάτες σε απότομα μειωμένες τιμές προκειμένου να προσελκύσουν επιχειρήσεις. Καλύτερα, τα μονοπάτια κατά μήκος του κυκλώματος Annapurna και η διαδρομή προς το στρατόπεδο βάσης του Everest είναι ως επί το πλείστον άδειο, πράγμα που σημαίνει ότι τα πλήθη θα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, παρέχοντας μια αίσθηση μοναξιάς που δεν υπήρχε πάντα σε αυτά τα μέρη εδώ και αρκετό καιρό.

Το κλίμα στο Νεπάλ αυτή τη στιγμή είναι ένα φιλόξενο. Αυτοί οι άνθρωποι εκεί γνωρίζουν ότι αν θέλουν να ξαναγυρίσουν τη χώρα τους, θα χρειαστούν τα πολύτιμα τουριστικά δολάρια. Αυτό οδήγησε πολλούς από τους ντόπιους να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται, παροτρύνοντάς τους να μοιραστούν την εμπειρία με τους φίλους και την οικογένειά τους στο σπίτι. Παρόλο που οι σημερινοί αριθμοί είναι χαμηλοί, υπάρχει μεγάλη ελπίδα ότι τα πράγματα θα ανακάμψουν στο εγγύς μέλλον.

Ο ταξιδιώτης περιπέτειας ήταν πάντα σημαντικός στο Νεπάλ, αλλά αυτό ισχύει πλέον περισσότερο από ποτέ. Τα χρήματα που δαπανούμε στη χώρα θα αποτελέσουν μέρος των δομικών στοιχείων που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία ορισμένων χωριών. Εκτός αυτού, θα δώσει σε πολλούς ανθρώπους του Νεπάλ έναν λόγο να παραμείνουν.

Με τις οικονομικές τους προοπτικές να φαίνονται σήμερα πολύ ζοφερές, μερικές αναχωρούν για τις γειτονικές χώρες που αναζητούν εργασία και καλύτερες προοπτικές για το μέλλον. Εάν όμως η μεταστροφή μπορεί να συνεχίσει, θα έχουν λόγους να μένουν στο σπίτι και να βοηθούν με τις προσπάθειες.

Η εαρινή πεζοπορία στο Νεπάλ διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο και τελειώνει με την άφιξη των καλοκαιρινών μουσώνων. Μια δεύτερη σεζόν ξεκινά από το φθινόπωρο, ξεκινώντας από τα τέλη Σεπτεμβρίου και συνεχίζοντας μέχρι το Νοέμβριο. Και οι δύο είναι καλές στιγμές για να είναι στα Ιμαλάια, και δεν είναι πολύ αργά για να κλείσετε ένα ταξίδι για κάθε εποχή σε αυτό το σημείο. Τώρα μόνο θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε έναν από τους πιο εκπληκτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς του πλανήτη, θα συμβάλλετε επίσης στην ευημερία όσων ζουν εκεί. Ποιος θα μπορούσε να ζητήσει κάτι παραπάνω από την ταξιδιωτική εμπειρία;