Η έκρηξη του τουρισμού περιπέτειας

Μελέτη αποκαλύπτει βασικές τάσεις ανάπτυξης και δημογραφίας

Η αγορά ταξιδιωτικών περιηγήσεων αυξήθηκε με το απίστευτο ποσοστό 65% ετησίως από το 2009-2013. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έκθεσης για τον καταναλωτή που συνέταξε ο Σύνδεσμος Εμπορίου Ταξιδιών Adventure (ATTA) και το Πανεπιστήμιο George Washington.

Η μελέτη αγοράς του τουρισμού για την περιπέτεια (ATMS) συγκέντρωσε στοιχεία από τρεις περιοχές: τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη. Σύμφωνα με την UNWTO, αυτές οι τρεις περιφέρειες αντιπροσωπεύουν συλλογικά το 70% των διεθνών εξερχόμενων αναχωρήσεων.

Περίπου σαράντα τοις εκατό των ταξιδιωτών από αυτές τις περιοχές ανέφεραν στις απαντήσεις της έρευνας ότι η περιπέτεια ήταν το κύριο συστατικό του τελευταίου ταξιδιού τους.

Οι δαπάνες αυξάνονται

Ένα από τα βασικά συστατικά του ATMS είναι η ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων των ταξιδιών περιπέτειας. Η μελέτη υπολόγισε τη συνολική αξία του εξερχόμενου τουρισμού περιπέτειας παγκοσμίως. Το προκύπτον ποσό των 263 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκε σημαντικά από το εύρημα των 89 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια έκδοση του ΑΤΜΣ του 2010. Αυτή η προηγούμενη βασική μελέτη χρησιμοποίησε την ίδια μεθοδολογία με την ATMS, διευκολύνοντας μια διασταυρούμενη σύγκριση.

Οι συνολικές δαπάνες είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές όταν συνδυάζονται με τα επιπλέον $ 82 δισεκατομμύρια που ταξιδεύουν οι ταξιδιώτες για εργαλεία και αξεσουάρ. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες περιπέτειας έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλα ταξιδιωτικά τμήματα να επενδύσουν σε εξοπλισμό, εξειδικευμένα ενδύματα και παπούτσια. Σημειώστε ότι οι συνολικοί αριθμοί οικονομικών επιπτώσεων δεν περιλαμβάνουν το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων.

Ο πρόεδρος της ATTA, Shannon Stowell, αποδίδει την αυξημένη δαπάνη ταξιδιού για περιπέτεια σε διάφορους παράγοντες. "Καθώς παρακολουθούμε τον τουριστικό τουρισμό περιπέτειας, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους ταξιδιώτες μεταμορφωτικές εμπειρίες, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία και σεβασμό των ίδιων των ανθρώπων και των τόπων που επισκέφτηκαν», δήλωσε ο Stowell.

Σύμφωνα με την ATWS, οι ταξιδιώτες περιπέτειας ξοδεύουν κατά μέσο όρο $ 947 ανά ταξίδι, σε αντίθεση με το μέσο όρο των $ 597 το 2009. Οι Νοτιοαμερικανοί ανέφεραν τη μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών για ταξίδια περιπέτειας κατά την περίοδο που καλύπτει η ATWS. Οι ταξιδιώτες περιπέτειας της Νότιας Αμερικής είχαν επίσης το υψηλότερο μέσο εισόδημα των τριών περιφερειών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ορισμός του Travel Adventure

Το ταξίδι περιπέτειας, στον ορισμό της ATTA, περιλαμβάνει δύο από τα τρία από τα ακόλουθα στοιχεία: σύνδεση με τη φύση αλληλεπίδραση με τον πολιτισμό μια σωματική δραστηριότητα. Το ATWS συγκέντρωσε τα δεδομένα ζητώντας από τους ερωτώμενους να αναφέρουν τη δραστηριότητα που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων διακοπών τους. Οι δραστηριότητες χαρακτηρίστηκαν στη συνέχεια ως απαλή περιπέτεια, σκληρή περιπέτεια ή μη περιπέτεια. Η ομάδα που θεωρούνταν ταξιδιώτες περιπέτειας ήταν αυτές που έδειχναν ότι η μαλακή ή σκληρή περιπέτεια ήταν η κύρια δραστηριότητα του τελευταίου τους ταξιδιού.

Οι ταξιδιώτες περιπέτειας παρουσιάζουν ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά. Ακολουθούν μερικά βασικά ευρήματα του ATWS που προσδιορίζουν τα δημογραφικά στοιχεία, τις ψυχογραφίες και τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών περιπέτειας:

Χρήση δεδομένων ATMS στην τουριστική επιχείρηση

Τα δεδομένα στο ATMS μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο προγραμματισμού για τους επαγγελματίες του τουρισμού και του τουρισμού. Οι προορισμοί που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν ή να δημιουργήσουν αξιοθέατα περιπέτειας θα βρουν τα δεδομένα ιδιαίτερα χρήσιμα. Οι τουριστικοί πράκτορες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το ATMS για να στοχεύσουν αποτελεσματικότερα τα ενδιαφέροντα, τους στόχους και τους στόχους του ταξιδιώτη περιπέτειας.

Σημειώστε ότι οι ATMS προβλέπουν ότι οι αυξήσεις στα ταξίδια περιπέτειας από τις αγορές πηγών της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης πιθανότατα να φτάσουν μέχρι το 2020. Όμως, μέχρι τότε, οι αναδυόμενες ταξιδιωτικές αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα> η διαφορά.