Τι είναι το Σιάτσου;

Χρησιμοποιώντας πίεση δακτύλου για την επαναφορά της ροής ενέργειας

Αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία, το Shiatsu είναι ένα στυλ του αμαξώματος που χρησιμοποιεί την πίεση των δακτύλων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, τα κουνιστά κινήματα, τα τεντώματα και τις περιστροφές των αρθρώσεων για να αποκαταστήσουν την υγιή ροή ενέργειας ( chi στα κινέζικα, ki στα ιαπωνικά) στο σώμα. Το Shiatsu είναι ολιστικό, απευθυνόμενος σε ολόκληρο το σώμα, αντί να εστιάζει σε μια περιοχή όπου τα συμπτώματα είναι πιο εμφανή.

Το όνομα του Σιάτσου προέρχεται από δύο ιαπωνικές λέξεις - shi (δάκτυλο) και atsu (πίεση) - αλλά ένας ασκούμενος μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση χρησιμοποιώντας άλλα μέρη του χεριού, τους αγκώνες και τα γόνατα.

Φοράτε χαλαρά ρούχα για σιάτσου, τα οποία συνήθως εκτελούνται σε ένα χαλάκι στο πάτωμα. Δεν χρησιμοποιείται λάδι σε αυτή τη θεραπεία.

Ιστορία και Αρχές Σιάτσου

Το Σιάτσου ονομάστηκε επισήμως στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά έχει ρίζες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM). Η θεωρία πίσω από το σιάτσου, όπως ο βελονισμός, είναι ότι το σώμα έχει αόρατα ενεργειακά μονοπάτια, ή μεσημβρινούς, κατά μήκος των οποίων ρέει η ενέργεια του σώματος.

Όταν είστε υγιείς, η ενέργεια ρέει ελεύθερα κατά μήκος των μεσημβρινών, παρέχοντας όλα τα μέρη του σώματος με ζωτική ενέργεια. Αλλά όταν το σώμα έχει αποδυναμωθεί από την κακή διατροφή, την καφεΐνη, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το συναισθηματικό άγχος, το ki δεν τρέχει πλέον ομαλά. Μπορεί να είναι ανεπαρκής σε ορισμένες περιοχές και υπερβολική σε άλλες.

Ο ασκούμενος του shiatsu γνωρίζει αυτά τα ενεργειακά μονοπάτια καθώς και τα σημεία (που ονομάζονται tsuobos στα Ιαπωνικά) που βρίσκονται κατά μήκος των μεσημβρινών. Είναι ουσιαστικά περιοχές υψηλής αγωγιμότητας και μπορούν να επηρεαστούν από διάφορες μορφές: πίεση των δακτύλων στο σιάτσου. βελόνες στο βελονισμό. θερμότητα σε moxibustion.

Πάρτε και πάλι την ενέργεια

Εφαρμόζοντας πίεση σε αυτούς τους tsuobos , ο ασκούμενος shiatsu αναγνωρίζει τα μπλοκαρίσματα και τις ανισορροπίες και παίρνει την ενέργεια που ρέει ομαλά άλλη μια φορά. Εάν η ενέργεια ή το ki είναι ανεπαρκές, ο ασκούμενος εισάγει ενέργεια στην περιοχή αυτή με την αφή της. Εάν το σημείο είναι σκληρό και επώδυνο στην αφή, υπάρχει μια περίσσεια ki που ο επαγγελματίας πρέπει να στραγγίσει.

Όπως με κάθε θεραπεία, έχετε τον έλεγχο της πίεσης που θέλετε. Αν το σημείο είναι πολύ τρυφερό, μπορείτε να μιλήσετε και να πείτε στο θεραπευτή. Μια συνεδρία σιάτσου διαρκεί συνήθως μεταξύ 45 λεπτών και μιας ώρας.

Κάτι πιο περίπλοκο για το δυτικό μυαλό είναι ότι κάθε ενεργειακό μονοπάτι σχετίζεται με ένα όργανο (νεφρά, πνεύμονες, συκώτι, καρδιά, στομάχι κλπ.) Καθώς και ένα συναίσθημα ή ψυχική κατάσταση (φόβος, θλίψη, θυμός). Είναι ενδιαφέρον, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό. Εάν υπάρχει τρυφερότητα στον ηπατικό μεσημβρινό σας, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε ηπατική νόσο. Σημαίνει απλά ότι η ηπατική σας ενέργεια δεν είναι ισορροπημένη.

Το παραδοσιακό ανατολικό μοντέλο υγείας και ευεξίας είναι πολύ διαφορετικό από το δυτικό μοντέλο και είναι περισσότερο για την αποκατάσταση της υγείας και την ισορροπία στο σώμα πριν κάτι πάει σοβαρά λάθος. Είναι επίσης σχετικά με τη διατήρηση του ki σας, το οποίο γίνεται ασθενέστερο με την ηλικία σας.

Δοκιμάστε ένα ασιατικό μασάζ καρέκλας για να δοκιμάσετε το σιάτσου

Υπάρχουν πολλές ιαματικές πηγές που προσφέρουν Shiatsu αυτές τις μέρες, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε προσπαθώντας ένα μασάζ καρέκλας σε μία από τις τοποθεσίες που έχουν αρκετούς ασιατικούς θεραπευτές. Είχα ένα απολύτως θαυμάσιο μασάζ καρέκλας σε ένα εμπορικό κέντρο στην πόλη της Οκλαχόμα , για να βρω κάποια ένταση ενώ ταξίδευα και ήταν απολύτως έκπληκτος από το πόσο καλύτερα αισθάνθηκα σε δεκαπέντε λεπτά για $ 15 ή $ 20.

Δεν είπε ότι έκανε Shiatsu, αλλά αυτό ήταν. Τι μεγάλη.

Μια άλλη εμπειρία που με έκανε έναν πιστό Shiatsu ήρθε όταν παρακολουθούσα μια επιχειρηματική συνέλευση στο Σικάγο πριν υπήρχαν πολλά ιαματικά λουτρά. Ο λαιμός μου έπεσε σε ένα οδυνηρό σπασμό. Ήμουν τόσο ανίκανος να ψάξω έναν τηλεφωνικό κατάλογο (την παλιά μέρα) και να πάω σε ένα κοντινό ασιατικό χώρο μασάζ. Ήμουν νευρικός για τη θεραπεία, και ο θεραπευτής δεν μπόρεσε να μιλήσει πολύ αγγλικά, αλλά σίγουρα τα πράγματα κινούνταν ξανά. Ο λαιμός μου ανακτήθηκε αρκετά ώστε να τελειώσω τη συνάντηση και να πετάω σπίτι με ένα κομμάτι.