Τι είναι ένα Υβριδικό Ξύλινο και Χάλυβα Roller Coaster;

Οι νεοσύστατες βόλτες συνδυάζουν το καλύτερο και των δύο τύπων σουέτ

Για χρόνια, οι κυλιόμενες σκάλες ήταν λίγο πολύ οι ίδιες. Οι περισσότερες από αυτές χαρακτήριζαν ξύλινες κατασκευές, συνήθως διατεταγμένες σε πλέγμα και βαμμένες λευκές. Οι διαδρομές τους ήταν γενικά κατασκευασμένες από ξύλινες στοίβες με μια λεπτή και στενή λωρίδα από μέταλλο, κατά μήκος της οποίας θα τραυματίστηκαν τραίνα εξοπλισμένα με χαλύβδινους τροχούς.

Το 1959, ωστόσο, η Disneyland Park, σε συνεργασία με τον κατασκευαστή της βόλτας Arrow Dynamics, εισήγαγε το Matterhorn Bobsleds, το πρώτο ατσάλινο ατσάλινο παρκ.

Με τη χρήση μιας χαλύβδινης κατασκευής, μιας σωληνοειδούς χαλύβδινης τροχιάς και των συρμών με τροχούς πολυουρεθάνης, το Matterhorn επανάσταση στον κλάδο. Όπως προέκυψαν και άλλα χαλύβδινα σουβέρ, οι επισκέπτες του πάρκου κατάφεραν να βιώσουν δύο διαφορετικούς τύπους σουβέρ: ξύλο και χάλυβα.

Το 2011, Six Flags Over Texas και Rocky Mountain Construction ξεδιπλώνονται στο New Texas Giant . Και πάλι, ένας κατασκευαστής πάρκων και βόλτων επανάσταση στον κλάδο με τη δημιουργία μιας τρίτης κατηγορίας μηχανής συγκίνησης: το υβριδικό ξύλινο και χαλύβδινο παρκ. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτή η νέα φυλή;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι βόλτες όπως το New Texas Giant παντρεύονται μια χαλύβδινη διαδρομή σε μια ξύλινη δομή. Υπάρχει όμως κάτι περισσότερο από αυτό.

Πρώτον, ένα κομμάτι ιστορίας: Τα υβριδικά σουβέρ, με τη μία ή την άλλη μορφή, ήταν στην πραγματικότητα εδώ και πολύ καιρό. Οι άνθρωποι είναι συχνά έκπληκτοι να ανακαλύψουν ότι μερικοί μεγάλοι σουβέρ, όπως ο circa-1927 Cyclone στο Coney Island , έχουν μια παραδοσιακή ξύλινη πίστα, αλλά χρησιμοποιούν μια χαλύβδινη δομή.

Η δομή του λευκού πλέγματος του Cyclone μπορεί να μοιάζει με ξύλο, αλλά είναι κατασκευασμένη από χάλυβα. Ανεξάρτητα, συμπεριφέρεται όπως και γενικά θεωρείται ξύλινη περιπέτεια. Αντίστροφα, υπάρχουν σουβέρ όπως ο Δίδυμος στο Cedar Point που συγχωνεύει μια σωληνοειδή χαλύβδινη τροχιά με ξύλινη δομή. Λόγω της χαλύβδινης διαδρομής του, ο Δίδυμος είναι ουσιαστικά χαλύβδινος αμαξάκι.

Τεχνικά, ο Δίδυμος και ο Κυκλώνας του νησιού Coney θα μπορούσαν να θεωρηθούν υβρίδια. (Ίσως να είναι δίκαιο να επισημάνουμε μια εκδρομή όπως η εκδίκηση της μούμιας στα Universal Studios , η οποία διαθέτει τόσο τροχόσπιτο και σκοτεινά στοιχεία βόλτας , καθώς και ένα υβριδικό καράβι.) Αλλά, για χάρη αυτού του άρθρου, ας ορίσουμε ένα υβρίδιο ξύλινο χαλύβδινο αμαξοστάσιο ως έχει ένα καλά καθορισμένο σύνολο χαρακτηριστικών που ακολουθούν το New Texas Giant πρωτότυπο στο Six Flags Over Texas. Κυρίως, πρόκειται για το κομμάτι.

Όχι μόνο οποιοδήποτε χαλύβδινο κομμάτι

Σύμφωνα με τον Fred Grubb, ιδιοκτήτη του Rocky Mountain Construction, η εξέλιξη του υβριδικού περιπτέρου οφείλεται περισσότερο στην αναγκαιότητα να είναι η μητέρα της εφεύρεσης παρά ένα μεγάλο σχέδιο. Τα πάρκα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στην αλυσίδα Six Flags, είχαν καλέσει την εταιρεία του να προσπαθήσει να επιδιορθώσει και να τελειοποιήσει τη γήρανση, τα τραχιά ξύλινα σκεπάσματα με μερική επανεξέτασή τους. Όπως ένα δημοτικό πληρώματος που γεμίζει τις λακκούβες μετά από έναν τραχύ χειμώνα, οι επισκευές θα λειτουργούσαν προσωρινά, αλλά οι σούστες θα έφευγαν αναπόφευκτα στους υπερβολικά τραχείς τρόπους τους. Ο Grubb και η ομάδα του πίστευαν ότι έπρεπε να υπάρχει καλύτερος τρόπος.

Η λύση τους: Αφαιρέστε την παραδοσιακή ξύλινη πίστα και αντικαταστήστε την με μια χαλύβδινη. Αλλά όχι μόνο κάποια διαδρομή. Αντί για μια σωληνοειδή χαλύβδινη τροχιά, οι λαοί του Rocky Mountain ανέπτυξαν μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χαλύβδινη διαδρομή "IBox", η οποία επίσης αναφέρεται ως "Iron Horse".

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, η καινοτόμος διαδρομή διαμορφώνεται σαν το γράμμα "Ι". Οι τροχοί καθοδήγησης των τροχόσπιτων, οι οποίοι βρίσκονται στις πλευρές των συγκροτημάτων τροχών, ταιριάζουν άνετα στα κανάλια που δημιουργούνται από τις κορυφές και τα πυθμένα του "Ι". Όπως ένα ατσάλινο καράβι, τα τρένα στις υβριδικές διαδρομές του Rocky Mountain χρησιμοποιούν τροχούς πολυουρεθάνης. Οι κύριοι τροχοί κυλούν στην επίπεδη επιφάνεια της διαδρομής IBox.

Ο συνδυασμός στοιχείων (ειδικά η διαδρομή IBox) αποδίδει παραδόξως ομαλή βόλτες που θυμίζουν τις καλύτερες χαλύβδινες σφαίρες, όμως τα υβριδικά σουβέρ με κάποιο τρόπο διατηρούν ταυτόχρονα την ταυτότητά τους με το τραχύ ξύλο. Τα αυτοκίνητα μοιάζουν περισσότερο με αυτά που συναντώνται σε ξύλινα σκεύη από χαλύβδινα.

Η διαδρομή IBox επιτρέπει επίσης στις υβριδικές βόλτες να μιμούνται τις χαλύβδινες σφαίρες με έναν άλλο κρίσιμο τρόπο: Περιλαμβάνουν αναστροφές.

Είναι μια συγκλονιστική εμπειρία, αν έχετε ενοχλητική εμπειρία, να οδηγείτε ένα ξύλινο καράβι και να δοκιμάσετε ένα ρολό με βαρέλι ή άλλο στοιχείο που θα σας αρέσει περισσότερο. Επιπλέον, οι αναστροφές, όπως και οι υπόλοιπες διαδρομές με υβριδικά μονοπάτια, είναι εξαιρετικά ομαλές.

Με τη διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης γραμμών σε γηρασμένα ξύλινα σκεύη, το Rocky Mountain έχει μετασχηματίσει ριζικά τους από άγρια ​​ακατέργαστα βότσαλα σε άγρια ​​καρφιά. Η εταιρεία διατηρεί συνήθως τη βασική διάταξη των αρχικών βόλτων και επαναχρησιμοποιεί τις περισσότερες από τις ξύλινες κατασκευές τους. Σχεδόν όλες οι παλιές βόλτες έχουν γίνει κρίσιμες και αγαπημένες. Και πάρκα και οπαδοί φωνάζουν για την εταιρεία να κάνει το βουντού που κάνουν τόσο καλά σε οποιοδήποτε άλλο άλλο παλιό, τραχύ ξύλα.

Παραδείγματα υβριδικών ξύλινων χαλύβδινων αυλακώσεων:

ΔΕΝ Υβριδικά

Παρεμπιπτόντως, το Rocky Mountain έχει πρωτοπορήσει σε μια άλλη καινοτομία στο ξύλινο κατάστρωμα: το κομμάτι "Topper". Όπως ένα παραδοσιακό ξύλινο καράβι, χρησιμοποιεί μια ξύλινη κατασκευή και μια διαδρομή αποτελούμενη από ξύλινες στοίβες γεμάτες με χάλυβα. Αντί για μια λεπτή ταινία χάλυβα, όμως, το κομμάτι Topper είναι παχύτερο και ευρύτερο με το χάλυβα να καλύπτει ολόκληρη την κορυφή της ξύλινης στοίβας. Τα τρένα του χρησιμοποιούν τροχούς πολυουρεθάνης αντί για χαλύβδινους τροχούς. Όπως και οι υβριδικές βόλτες που χρησιμοποιούν το διάδρομο IBox, οι σάκοι Topper που είναι εξοπλισμένοι με στίβους μπορούν επίσης να αντιστραφούν. (Και όπως το IBox βόλτες, είναι υπέροχα coasters.) Παράδειγμα Topaster κομμάτι σουβέρ περιλαμβάνει Goliath σε Six Flags Μεγάλη Αμερική και Lightning Rod στο Dollywood .

Για χάρη αυτού του άρθρου, ας θεωρήσουμε τα βόλτα Rocky Mountain που χρησιμοποιούν το κομμάτι Topper ως ξύλινα σουβέρ και όχι υβρίδια. (Αν και καταλαβαίνω ότι η τροχιά Topper και οι τροχοί πολυουρεθάνης αποκλίνουν από ένα παραδοσιακό ξύλινο καράβι.)

Μέχρι στιγμής, όλα τα καροτσάκια Topper ήταν νέα βόλτες που το Rocky Mountain έχει χτίσει από το έδαφος. Και όλα τα υβριδικά καροτσάκια κυλίνδρων IBox έχουν τοποθετηθεί σε υπάρχοντα ξύλινα σκεύη - αν και δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος για τον οποίο το Rocky Mountain δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα ολοκαίνουργιο υβριδικό καράβι με ένα κομμάτι IBox.