Τι είναι ένας Geordie και πώς το μιλάς;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν μπορείτε να καταλάβετε κάποιες βρετανικές αθλητικές προσωπικότητες και προσωπικότητες. Θα μπορούσε να είναι ότι έχουν τις προθέσεις του Geordie;

Ο Geordie είναι που καλούνται άνθρωποι από το Νιουκάστλ και το Tyneside, στα βορειοανατολικά της Αγγλίας. Είναι επίσης η διάλεκτος που μιλούν και είναι το παλαιότερο διάλεκτο που ομιλείται στη Βρετανία. Αλλά μην αισθάνεστε άσχημα αν δεν καταλαβαίνετε τον Geordie (προφέρεται " Jordy "). Οι περισσότεροι Βρετανοί είναι μπερδεμένοι από αυτό επίσης.

Όταν το δημοφιλές show talent του Ηνωμένου Βασιλείου, X-Factor, έκανε το ντεμπούτο της στις ΗΠΑ την άνοιξη του 2011, η Cheryl Cole (στην πραγματικότητα Cheryl Tweedy Cole Fernandez-Versini "Just Cheryl"), ένας από τους πιο δημοφιλείς κριτές στο βρετανικό πρωτότυπο, έπρεπε να είναι δικαστής. Η έκθεση αναμενόταν να καταστήσει την Cheryl ένα ακόμα μεγαλύτερο αστέρι στις ΗΠΑ από ό, τι ήταν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, πριν από την εκπομπή που πραγματικά πήγε ζωντανά στα κράτη, Cheryl ήταν συσκευασία τσάντες και το κεφάλι προς το σπίτι. Και όλα εξαιτίας ενός μικρού προβλήματος. το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού ακροατηρίου, οι διαγωνιζόμενοι και οι συνάδελφοί τους δικαστές δεν μπόρεσαν να καταλάβουν μια λέξη που είπε. Η προφορά της Cheryl's Geordie έσκασε την καριέρα της στις ΗΠΑ πριν ξεκινήσει.

Από πού είπατε ότι ήσασταν από;

Ο Geordie είναι μια διάλεκτο που ομιλείται από πολλούς ανθρώπους στη βορειοανατολική γωνία της Αγγλίας, ιδιαίτερα το Newcastle και την περιοχή Tyneside. Η λέξη αναφέρεται επίσης στους ανθρώπους της περιοχής. Παρά τις διάφορες θεωρίες, κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί οι άνθρωποι της περιοχής αυτής και ο τρόπος της ομιλίας τους ονομάζονται Geordie.

Κάποιοι προτείνουν το όνομα Γιώργος, τοπικά δημοφιλές τον 18ο αιώνα, το οποίο απεικονίζεται σε πολλές δημοφιλείς μπαλάντες. Άλλοι λένε ότι οι Geordies ήταν υποστηρικτές του βασιλιά Ανόβερου Γιώργου Α ', στο Newcastle, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης Jacobite του 1745, όταν η γύρω περιοχή υποστήριξε την υπόθεση Stuart. Υπάρχει ακόμη και μια θεωρία σχετικά με μια μάρκα λαμπτήρων λάκκων εξόρυξης.

Μιλώντας για τον Τζορντίνι

Ο Geordie είναι κάτι περισσότερο από μια προφορά. Είναι μια ισχυρή περιφερειακή διάλεκτος, μια πλήρης εμφάνιση της αγγλικής γλώσσας με πολλά από τα δικά της λόγια για κοινά πράγματα. Είναι γεμάτο με λόγια αγγλοσαξονικής προέλευσης σε σύγκριση με τα αγγλικά που ομιλούνται πιο νότια (που έχει περισσότερες λατινικές ρίζες) και μπορεί να προέρχονται από αγγλοσαξονικούς μισθοφόρους που φέρνουν οι Ρωμαίοι για να πολεμήσουν τις σκωτικές φυλές στο βορρά.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι ο Geordie μπορεί να είναι η παλαιότερη διάλεκτος που μιλάει σήμερα στη Βρετανία με λόγια και προφορά κοντά στα αγγλικά που ομιλούνται από τον Chaucer. Η λέξη "claes" είναι κάτι παραπάνω από "ρούχα" που ομιλούνται με έμφαση, αλλά η πραγματική αγγλοσαξονική λέξη.

Geordie Words

Αυτή η μικρή επιλογή των λέξεων Geordie, που απορρίφθηκαν από το Διαδίκτυο και από την ακρόαση φίλων και διασημοτήτων του Geordie, είναι κάτι περισσότερο από αργκό - είναι λόγια καθημερινής χρήσης με προέλευση στα αγγλικά που ομιλούνται πριν ο William the Conqueror προσθέσει τον Norman French στο λιωμένο δοχείο.

Ένα αστείο του Geordie Dialect

Η λέξη Geordie "hoy" σημαίνει να πετάς ή να ρίχνεις. Οι ντόπιοι περιστασιακά πειράζουν τους επισκέπτες λέγοντάς τους για μια "διάσημη ιαπωνική εταιρεία" - Hoyahama Owaheah . Στην πραγματικότητα αυτό που μόλις είπαν στον Geordie είναι "Πετάξτε ένα σφυρί εδώ".

Stottie: Ένα πιάτο Geordie

Το Stottie είναι ένα πυκνό, εύγευστο ψωμί ψημένο σε ένα επίπεδο γύρο. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη stord του Geordie, που σημαίνει να αναπηδήσει, και έχει σκοπό να υποδείξει ότι αυτό θα κάνει αν το πετάξετε. Ένας καλός στόλος έπρεπε να είναι βαρύς και μαστοφόρος αρκετά για να αντέχει σε μια μεγάλη γέμιση - τα πράγματα που θα έπαιρνε ένας ανθρακωρύχος για να δουλέψει ως "δόλωμα" για μεσημεριανό γεύμα. Μια κοινή γέμιση για ένα στυλό μπορεί να είναι μια χοντρή φέτα ζαμπόν και μια πλάκα από πουτίγκα, ένα πρασινωπό χυλό που παρασκευάζεται από αποξηραμένα μπιζέλια και εξακολουθεί να είναι ένα παλιό αγαπημένο σε μέρη της Αγγλίας. Οι σύγχρονοι ακρωτηριασμοί, όπως και η συνταγή BBC, είναι ελαφρύτεροι.

Geordie Celebrities

Πολύ λίγοι Geordies είναι διάσημοι εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, απλά επειδή η έμφαση είναι συχνά δύσκολη για τους άλλους ομιλητές Αγγλικών να καταλάβουν. Από εκείνους που έχουν κάνει μεγάλο αντίκτυπο στη διεθνή σκηνή, κάποιοι σαν τον Sting, έχουν σχεδόν χάσει τη διακεκριμένη τους προφορά Geordie. Κάποιοι άλλοι των οποίων τα ονόματα μπορεί να χτυπήσουν ένα κουδούνι περιλαμβάνουν: