Τα γεγονότα πίσω από επιθέσεις καρχαριών στη Χαβάη

Τα γεγονότα πίσω από επιθέσεις καρχαριών στη Χαβάη

Οι επιθέσεις των καρχαριών κάνουν τα πρωτοσέλιδα στις ειδήσεις. Ποια είναι τα γεγονότα πίσω από τις επιθέσεις καρχαριών στη Χαβάη και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο επίθεσης;

Οι ειδήσεις της 29ης Απριλίου 2015 σχετικά με μια θανατηφόρα επίθεση καρχαρία από την Makena στο νησί Maui έφεραν την προσοχή στις επιθέσεις καρχαρία σε ολόκληρο τον κόσμο και στη Χαβάη. Το θύμα ήταν γυναίκα ηλικίας 65 ετών, της οποίας το σώμα βρέθηκε περίπου 200 μέτρα από την ξηρά.

Οι ειδήσεις των επιθέσεων καρχαριών τείνουν να κάνουν πρωτοσέλιδα σε πολλές μεγάλες εφημερίδες και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οποιαδήποτε αρνητική δημοσιότητα αποτελεί ανησυχία για την τουριστική βιομηχανία της Χαβάης, η οποία εξαρτάται τόσο από τους επισκέπτες για την οικονομική της υγεία. Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στα γεγονότα σχετικά με τις επιθέσεις καρχαριών στη Χαβάη και μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο επίθεσης.

Ερώτηση : Ποια είναι η πιθανότητα να επιτεθεί ένας καρχαρίας στα ύδατα της Χαβάης;
Απάντηση: Απίθανο. Από τις 30 Ιουνίου 2016, υπήρξαν μόνο τέσσερις επιθέσεις στη Χαβάη με μόνο τρεις τραυματισμούς. Το 2015, περίπου 8 εκατομμύρια επισκέπτες ήρθαν στα νησιά και δέκα επιθέσεις καρχαρία με μόνο οκτώ που προκάλεσαν τραυματισμό. Το 2014, σημειώθηκαν 6 επιθέσεις με μόνο τρεις τραυματισμούς.

Ερώτηση : Αυξάνεται ο αριθμός των επιθέσεων καρχαρία;
Απάντηση: Όχι πραγματικά. Από το 1990 ο καταγεγραμμένος αριθμός επιθέσεων καρχαρία κυμάνθηκε από ένα έως δεκατέσσερα. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αριθμός επισκεπτών στη Χαβάη αυξάνεται σταθερά κάθε δεκαετία. Περισσότεροι επισκέπτες σημαίνουν περισσότερους ανθρώπους στο νερό, γεγονός που αυξάνει τη δυνατότητα επιθέσεων.

Ερώτηση : Ποια είναι τα ιστορικά δεδομένα σχετικά με τις επιθέσεις καρχαριών στη Χαβάη;
Απάντηση: Από το 1828 έως τον Ιούνιο του 2016 υπήρξαν 150 συνολικές μη προκληθείσες επιθέσεις καρχαρία στη Χαβάη. Δέκα από αυτές ήταν θανατηφόρες επιθέσεις. (πηγή - Διεθνές Αρχείο Attack Shark, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα, Πανεπιστήμιο της Φλόριντα)

Ερώτηση: Οι επιθέσεις καρχαρία είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι στα ύδατα της Χαβάης;


Απάντηση: Σίγουρα όχι. Πολύ περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό απ 'ό, τι τραυματίζονται ως αποτέλεσμα μιας επίθεσης καρχαρία. Τα νερά της Χαβάης είναι πολύ απρόβλεπτα. Τα ρεύματα και τα ύψη των κυμάτων διαφέρουν από μέρα σε μέρα. Κατά μέσο όρο, 60 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο με πνιγμό στα ύδατα της Χαβάης.
(Πηγή-κράτος της Χαβάης Υπουργείο Πρόληψης και Ελέγχου για την Πρόληψη των Κινδύνων)

Ερώτηση: Γιατί οι καρχανοί επιτίθενται στους ανθρώπους;
Απάντηση: Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις. Πρώτον, υπάρχουν σαράντα είδη καρχαριών στα ύδατα της Χαβάης. Αυτό είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Από αυτά τα οκτώ εμφανίζονται συνήθως κοντά στην ακτή, συμπεριλαμβανομένου του Sandbar, Reef Whitetip. Καρφιτσαρισμένο Hammerhead και Tiger Shark. Τα νερά της Χαβάης φιλοξενούν πολλά από τα θηράματα διαφόρων ειδών καρχαριών, όπως φώκιες , χελώνες και φάλαινες . Οι άνθρωποι δεν αποτελούν φυσική λεία των καρχαριών. Είναι πιθανό ότι όταν συμβαίνει μια επίθεση, ο άνθρωπος είναι λάθος για άλλη λεία. Οι καρχαρίες προσελκύονται επίσης από τα νερά που συχνάζουν από αλιευτικά σκάφη, τα οποία συχνά ακολουθούν τα ψάρια και τα αίματά τους.
(πηγή - Ναυαγοσώστης της Χαβάης)

Ερώτηση: Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο να επιτεθεί από έναν καρχαρία;
Απάντηση: Με την εκμάθηση περισσότερων σχετικά με τους καρχαρίες, και χρησιμοποιώντας μια μικρή κοινή λογική, ο κίνδυνος τραυματισμού μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Η Task Force του Κράτους της Χαβάης, συστήνει τα ακόλουθα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου να δαγκωθούν από έναν καρχαρία:

(Πηγή - Κράτος Task Force Shark της Χαβάης)

Συνιστώμενη ανάγνωση

Καρχαρίες και ακτίνες της Χαβάης
από τους Gerald L. Crow και Jennifer Crites
Οι καρχαρίες και οι ακτίνες της Χαβάης ξεπερνούν τις κοινές παρανοήσεις για να εξετάσουν τις συνήθειες, τους οικοτόπους και τις ιστορίες αυτών των χαριτωμένων πλασμάτων.

Επιθέσεις καρχαριών: οι αιτίες και η αποφυγή τους
από τον Thomas B. Allen, The Lyons Press
Ο καρχαρίας είναι τόσο καλά προσαρμοσμένος στο στοιχείο του ότι η ύπαρξή του στον πλανήτη στην πραγματικότητα προηγείται των δέντρων.

Όταν οι άνθρωποι εισέρχονται σε αυτό το στοιχείο σε αυξανόμενο αριθμό, όπως έχουν τα τελευταία χρόνια, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τραγικά και φαινομενικά αυθαίρετα. Ο συγγραφέας Tom Allen έχει διερευνήσει προσεκτικά όλα τα γνωστά περιστατικά καρχαρία από όλο τον κόσμο.

Καρχαρίες της Χαβάης: Η βιολογία και η πολιτιστική τους σημασία
από τον Leighton Taylor, από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης
Μια ματιά στους καρχαρίες γενικά και, ειδικότερα, στα είδη που κατοικούν στα ύδατα της Χαβάης. Ο συγγραφέας παρέχει ένα επιστημονικό υπόμνημα για τα μεμονωμένα είδη και ρίχνει φως στο ρόλο και τη σημασία τους στον πολιτισμό της Χαβάης.

Τίγρεις της θάλασσας: Θανάσιμα καρχαρίες της Χαβάης
από τον Jim Borg, Mutual Publishing
Ο συγγραφέας εξετάζει τους καρχαρίες τίγρεων - τα πιο επικίνδυνα από τη ξηρά είδη της Χαβάης, από την πλευρά των surfers, των επιστημόνων, των κυβερνητικών ηγετών και των εγγενών Χαβάιων.