Γεγονότα για τους καρχαρίες της Χαβάης και τους κινδύνους τους για τους ανθρώπους

Υπάρχουν περίπου σαράντα είδη καρχαριών που εμφανίζονται στα ύδατα της Χαβάης και κυμαίνονται σε μέγεθος από τον καρχαρικό βαθύ νερό (περίπου 8 ίντσες) έως τον καρχαρία φαλαινών (έως 50 πόδια ή περισσότερο).

Είδος Nearshore

Περίπου οκτώ είδη είναι κάπως κοινά στα νερά πλησίον. Τα πιο συχνά συναντάται ο αλυσιδωτός υφάλων, ο αμμόλοφος, το σφυροκέφαλο, και περιστασιακά ο τίγρης.

Αυτά τα παράκτια είδη είναι σαρκοφάγα υψηλού επιπέδου, τρώγοντας primariy στα ψάρια.

Οι ρόλοι τους στα οικοσυστήματα των υφάλων δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αν και μπορούν να διατηρήσουν τα μεγέθη του πληθυσμού των ψαριών υπό έλεγχο και να αφαιρέσουν τα άρρωστα και τραυματισμένα ψάρια, αφήνοντας τους πιο υγιείς για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν.

Καλά αναπτυγμένες αισθητικές ικανότητες

Οι καρχαρίες έχουν εξαιρετικά καλά αναπτυγμένες αισθητικές ικανότητες. Μπορούν να ανιχνεύσουν ήχους και μυρωδιές από το θήραμα σε μεγάλες αποστάσεις (μέχρι ένα μίλι ή και περισσότερο, ανάλογα με τις συνθήκες νερού). Η όρασή τους είναι καλή, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαύγεια του νερού.

Καθώς οι καρχαρίες πλησιάζουν τη λεία τους, μπορούν να ανιχνεύσουν τα ελαφρά ηλεκτρικά πεδία που εκπέμπονται από όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Οι υποδοχείς στα ρύγχιά τους, γνωστοί ως ampullae του Lorenzini, επιτρέπουν στους καρχαρίες να εντοπίζουν τη λεία τους χωρίς να το βλέπουν.

Χρησιμοποιώντας αυτές και άλλες αισθήσεις, οι καρχαρίες μπορούν να βρουν θήραμα το σούρουπο, τη νύχτα και την αυγή, κάτι που είναι γενικά πιστεύεται ότι τρώνε κάποια παράκτια είδη.

Μια απειλή για τους κολυμβητές;

Οι καρχαρίες είναι πολύ εναρμονισμένοι με το περιβάλλον τους. Ξέρουν πότε οι άνθρωποι βρίσκονται στο νερό πολύ πριν να το γνωρίζουν οι άνθρωποι.

Οι συναντήσεις μεταξύ καρχαριών και ανθρώπων είναι σπάνιες και τα περισσότερα παράκτια είδη αποτελούν μικρή απειλή για τον άνθρωπο.

Αν και οποιοσδήποτε καρχαρίας μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνος, ειδικά αν προκληθεί, πιστεύεται ότι μόνο μερικά είδη καρχαριών της Χαβάης έχουν ευθύνη για το δάγκωμα των ανθρώπων. Ωστόσο, πολλά παράκτια είδη είναι δύσκολο να διακριθούν μεταξύ τους και συχνά δεν γίνεται θετική ταυτοποίηση.

Οι Τίγρεις Καρχαρίες παρουσιάζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο

Σε περιπτώσεις όπου ο προσβεβλημένος καρχαρίας μπορεί να εντοπιστεί, οι τίγρεις καρχαρίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Ένας καρχαρίας τίγρης αναγνωρίζεται εύκολα από το αμβλύ ρύγχος του και τις κάθετες ράβδους στις πλευρές του. Οι σφυρί είναι επίσης εύκολο να εντοπιστούν και έχουν εμπλακεί σε μερικές περιπτώσεις όπου μπορεί να έχουν προκληθεί.

Οι τίγρεις θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες καρχαρίες στα ύδατα της Χαβάης. Οι λευκοί καρχαρίες, οι οποίοι είναι επίσης πολύ επικίνδυνοι, σπανίως εμφανίζονται στη Χαβάη. Λόγω του μεγέθους και των συνηθειών διατροφής τους, οι τίγρεις καταλαμβάνουν την κορυφαία θέση στην παράκτια διατροφή.

Για χρόνια οι καρχαρίες τίγρης θεωρούνταν εδαφική φύση. Τα άτομα θεωρήθηκαν ότι παραμένουν ως επί το πλείστον σε μια αρκετά περιορισμένη περιοχή. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Οι καρχαρίες τίγρης έχουν βρεθεί να περιηγούνται μεταξύ των κυριότερων νησιών της Χαβάης και, ως εκ τούτου, φαίνεται να καταλαμβάνουν σειρές σπιτιών πολύ μεγαλύτερες από ό, τι είχε προηγουμένως υποψιαστεί.

Οι καρχαρίες τίγρης συχνά προσελκύονται από το στόμα του ρέματος μετά από έντονες βροχές, όταν τα ορεινά ψάρια και άλλα ζώα σκουπίζονται στη θάλασσα. Μπορούν εύκολα να εντοπίσουν θήραμα σε τέτοια σκοτεινά νερά. Οι τίγρεις προσελκύονται επίσης από τα νερά που συχνάζουν από αλιευτικά σκάφη, τα οποία συχνά ακολουθούν τα ψάρια και τα αίματά τους.

Από όλα τα παράκτια είδη, οι καρχαρίες τίγρης έχουν την πιο ευρέως διαδεδομένη διατροφή. Τρώγουν ψάρια, αστακούς, πουλιά, χελώνες, νεκρά ζώα, ακόμα και σκουπίδια και μπορούν να ταΐσουν κάθε φορά που υπάρχει πηγή τροφής.

Δεν είναι γνωστό γιατί οι καρχαρίες τίγρης δαγκώνουν μερικές φορές τους ανθρώπους. Η ιδέα ότι σφάλλουν ένα άτομο για ένα φυσικό αντικείμενο λεία, όπως μια χελώνα, δεν υποστηρίζεται από κανένα στοιχείο. Ο καρχαρίας μπορεί να προσπαθεί να προσδιορίσει εάν ένα άτομο είναι ένα δυνητικό αντικείμενο θήρας, μπορεί να συναντήσει ένα άτομο ενώ βρίσκεται σε τροφή "mode", ή ίσως υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση.

Επιθέσεις σε ανθρώπους Σπάνιες

Τα περιστατικά καρχαριών που δαγκώνουν ανθρώπους στα ύδατα της Χαβάης είναι πολύ σπάνια, που συμβαίνουν κατά μέσο όρο σε ποσοστό περίπου τριών ή τεσσάρων ετησίως. Οι θανατηφόρες δαγκώματα καρχαρία είναι εξαιρετικά σπάνιες, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τον αριθμό των ανθρώπων στα ύδατα της Χαβάης.

Οι άνθρωποι που εισέρχονται στο νερό πρέπει να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν κρυφοί κίνδυνοι.

Ορισμένα θαλάσσια ζώα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στους ανθρώπους και οι καρχαρίες είναι μόνο ένα παράδειγμα. Η είσοδος στον ωκεανό θα πρέπει να θεωρείται ως "εμπειρία της άγριας φύσης", όπου οι άνθρωποι είναι επισκέπτες σε έναν κόσμο που ανήκει στους καρχαρίες.

Ο κίνδυνος τραυματισμού από καρχαρίες είναι εξαιρετικά μικρός, αλλά είναι ο κίνδυνος που δέχεται οποιοσδήποτε εισέρχεται στον κόσμο του καρχαρία. Ανακαλύπτοντας περισσότερα σχετικά με τους καρχαρίες, χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και τηρώντας τις ακόλουθες συμβουλές για την ασφάλεια, ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά.