Η συζήτηση πάνω από το όνομα του ψηλότερου βουνού της Αμερικής

Μάθετε το ιστορικό πίσω από το γνωστό Αλάσκα Peak Mount Denali

Στις 31 Αυγούστου 2015, ο Πρόεδρος Ομπάμα διακήρυξε νικητή σε μια μακρόχρονη μάχη μεταξύ της Αλάσκας και του Οχάιο. Η αιτία της 40χρονης διαφωνίας; Το όνομα του υψηλότερου βουνού στη Βόρεια Αμερική.

Όλα ξεκίνησαν το 1896 όταν ένας χρυσός ερευνητής που διέρχεται από την κεντρική Αλάσκα αποφάσισε να ονομάσει το βουνό 20.237 ποδιών που "ανακάλυψε" το όρος McKinley, μετά από τον κυβερνήτη του Οχάιο ο οποίος είχε μόλις εκλεγεί Πρόεδρος. Το όνομα έμεινε κολλημένο, παρόλο που ο λαός του Αταμπασκάν, που ήταν ιθαγενής στην περιοχή, την ονόμαζε Ντενάλι, που στη γλώσσα τους σημαίνει "Υψηλός", εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, οι χιλιάδες τουρίστες που άρχισαν να ρίχνουν στην περιοχή γύρω από το βουνό, το οποίο το 1917 έγινε εθνικό πάρκο, δεν είχε ιδέα ότι ήταν ποτέ γνωστό με άλλο όνομα.

Οι Αλάσκες, όμως, δεν θα ξεχάσουν ποτέ και συνέχισαν να χρησιμοποιούν για αυτό που θεωρούν ότι είναι το πραγματικό του όνομα. Το 1975, το νομοθετικό σώμα της Αλάσκα ζήτησε από το Συμβούλιο των Ηνωμένων Πολιτειών για Γεωγραφικά ονόματα να αλλάξει το όνομα στο όρος Ντενάλι. Οι πολιτικοί του Οχάιο έδρασαν αμέσως για να μπλοκάρουν την πρόταση και μέσα στα επόμενα 40 χρόνια χρησιμοποίησαν μια σειρά νομοθετικών κόλπων και τακτικών εκφοβισμού για να εμποδίσουν την αλλαγή του ονόματος.

Τέλος, τον Ιανουάριο του 2015 η γερουσιαστή της Αλάσκα Λίζα Μουρκόβσκι επανέλαβε τη συζήτηση υποβάλλοντας ένα νέο νομοσχέδιο ζητώντας την αλλαγή του ονόματος, η οποία έφτασε την προσοχή του Προέδρου. Η μάχη απέχει πολύ από το τέλος, όμως, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής John Boehner (R-Ohio) και άλλοι ισχυροί αριθμοί έχουν χτυπήσει την αλλαγή.

Ακόμη και η Sarah Palin, πασίγνωστη πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας, ανακοίνωσε την αποδοκιμασία της. Ωστόσο, αναγνώρισε το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει λέγοντας ότι έχει μια ανιψιά που ονομάζεται McKinley και ένα άλλο όνομα Denali.

Σχεδιάστε το ταξίδι σας

Ανεξάρτητα από το όνομά της, το βουνό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά αξιοθέατα στις Ηνωμένες Πολιτείες και, ως επίδομα, περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από ακόμη πιο φυσική ομορφιά.

Η επίσκεψη στην Αλάσκα χωρίς να κάνετε κρουαζιέρα μπορεί να ακούγεται απογοητευτική, αλλά φτάνοντας στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι και το Κρασί , που περιβάλλει το βουνό, είναι εκπληκτικά εύκολη. Το πάρκο είναι πέντε ώρες με το αυτοκίνητο από το Anchorage , τη μεγαλύτερη πόλη του κράτους, και δύο ώρες από το Fairbanks , το δεύτερο μεγαλύτερο. Το ίδιο το αυτοκίνητο είναι μέρος της περιπέτειας, καθώς δεν περνούν λιγότερο από έξι γραφικούς αυτοκινητόδρομους που περνούν από το πάρκο. Αν η οδήγηση στον εαυτό σας δεν ακούγεται σαν διακοπές, σκεφτείτε να πάρετε τον παγκοσμίου φήμης σιδηρόδρομο της Αλάσκα, ο οποίος σταματά στο πάρκο από το Anchorage μέχρι το Fairbanks και έχει θολωτά γυάλινα αυτοκίνητα για να μπορείτε να δείτε το εκπληκτικό τοπίο από όλα γωνίες. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να ταξιδέψετε με μία από τις πολλές εταιρείες που προσφέρουν πακέτα περιηγήσεων που φεύγουν από τις δύο πόλεις και περιλαμβάνουν δραστηριότητες και καταλύματα μέσα και γύρω από το Πάρκο.

Όταν πρόκειται για το σχεδιασμό του ταξιδιού σας, η ιστοσελίδα του Εθνικού Πάρκου Service είναι η one-stop-shop σας για όλα τα πράγματα Denali. Από τις καλύτερες δραστηριότητες για παιδιά με Wi-Fi συνδεσιμότητα στην έρημο, δεν θα έχετε ποτέ μια ερώτηση ότι αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να απαντήσει. Η υπηρεσία Park εκδίδει επίσης μια εφημερίδα, η οποία είναι τόσο εκτεταμένη και καλά οργανωμένη που μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα εκτυπώνοντάς την και χρησιμοποιώντας την αντί για έναν οδηγό ενώ ταξιδεύετε.

Η υπηρεσία Park εκτελεί επίσης τις σελίδες Facebook και Twitter για το Denali, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για ειδικές εκδηλώσεις και επισημαίνουν τα κορυφαία αξιοθέατα και έχουν επίσης λογαριασμούς YouTube και Flickr που διαθέτουν αξιόλογες φωτογραφίες και κλιπ ζώων Pinterest τόσο χαριτωμένα που θα μπορούσαν να γίνουν ιογενή. Η πολιτεία της Αλάσκας διαθέτει επίσης μια φανταστική εφαρμογή που χρησιμοποιεί τη θέση σας για να σας προτείνει τα κοντινά φαγητά, τα αξιοθέατα, το κατάλυμα και τις υπηρεσίες, καθώς και προτάσεις που έχουν κάνει οι σύντροφοι. Η εφαρμογή περιέχει ακόμη μια ολόκληρη βιβλιοθήκη οδηγών, φωτογραφιών και βίντεο, επιτρέποντάς σας να έχετε όλες τις πληροφορίες που ίσως χρειαστείτε, με τα χέρια σας, όπου κι αν βρίσκεστε.

Να πάρει εκεί

Το όρος Denali έχει την υψηλότερη άνοδο από το βάθος στην κορυφή οποιουδήποτε βουνού εντελώς πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, καθιστώντας το ορατό σχεδόν οπουδήποτε μέσα στο πάρκο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν την τέλεια θέα τους (και το photo op) παίρνει ένα λεωφορείο.

Τα λεωφορεία, τα οποία έχουν μια ρετρό εμφάνιση και χρησιμοποιούνται από όλους σχεδόν τους επισκέπτες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου μόνο του Park είναι κλειστό για ιδιωτικά οχήματα, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε ταξίδι στο Denali. Μια από τις στάσεις, Stony Hill Overlook, προσφέρει εκπληκτική θέα σε όλο το ύψος του βουνού, που θα σας κάνει να καταλάβετε γιατί η λέξη Denali μπορεί επίσης να σημαίνει "Μεγάλη". Ο καλύτερος τρόπος να δείτε το βουνό είναι να σηκωθείτε προσωπικό σε ένα μικρό αεροπλάνο σε μια περιοδεία πτήσεων. Αυτές οι εκδρομές είναι ακριβές, αλλά ο μόνος άλλος τρόπος που θα φτάσετε οπουδήποτε στην κορυφή είναι αν ανεβείτε εκεί.

Γύρω και λίγο έξω από το πάρκο υπάρχουν εκατοντάδες άλλες ευκαιρίες για συναρπαστική υπαίθρια διασκέδαση. Το λεωφορείο, το οποίο τρέχει κατά μήκος των διαδρομών hop-on-hop στα τέσσερα διαφορετικά τμήματα, είναι υπέροχο όχι μόνο για να δει το βουνό, αλλά προσφέρει επίσης τέλεια εικόνα για το τοπίο της Τούντρας και την άγρια ​​φύση που οι περισσότεροι άνθρωποι θα δουν ποτέ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ. Εάν ενδιαφέρεστε για ένα συγκεκριμένο μέρος της εμπειρίας Denali, η υπηρεσία Park προσφέρει επίσης ξεναγήσεις με λεωφορείο, οι οποίες εστιάζουν ειδικά σε θέματα όπως η φυσική ιστορία ή η εξόρυξη χρυσού.

Μια περιπέτεια της Αλάσκας

Υπάρχουν δεκάδες εύκολα προσβάσιμα σημειωμένα μονοπάτια πεζοπορίας, και αν ψάχνετε για μια πραγματική εμπειρία της Αλάσκας μπορείτε επίσης να κάνετε vent-off μονοπάτια σχεδόν όπου η περιέργειά σας σας μεταφέρει. Ο ιστοχώρος του πάρκου και οι εφημερίδες απαριθμούν τα πάντα, από τους ασφαλτοστρωμένους βρόχους έως τις πολυήμερες ορεινές αναρριχόμενες, εξασφαλίζοντας ότι όλοι μπορούν να βρουν μια πεζοπορία που ταιριάζει τέλεια στις προτιμήσεις τους.

Τα κυνοτροφικά σκυλιά έλκηθρων του ξενοδοχείου είναι ένα από τα αγαπημένα αξιοθέατα για όλες τις ηλικίες. Οι κατασκηνωτές πάρκων δίνουν δωρεάν διαδηλώσεις και σας δίνουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσετε με τα σκυλιά, τα οποία τραβούν πραγματικά τους ερασιτέχνες σε έλκηθρα καθώς ελέγχουν σε απομακρυσμένα τμήματα το χειμώνα! Υπάρχουν επίσης πολλές εταιρείες που προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές γεμάτες περιπέτεια, όπως ράφτινγκ λευκού νερού στον άγριο ποταμό Nenana. Η Υπηρεσία Πάρκων παρέχει μια λίστα από συνιστώμενους τεχνίτες, που προσφέρουν προσγειώσεις παγετώνων, περιηγήσεις σκυλιών έλκηθρων και πολλά άλλα.