Τέσσερις γωνιές της Αφρικής

Έχετε προβλήματα να ανακαλύψετε "τι είναι τι" όταν πρόκειται για τη Ζιμπάμπουε, τη Ζάμπια και το Zambezi; Κάνουν όλους τους ήχους παρόμοιους, ειδικά αν τους παρουσιάζετε για πρώτη φορά. Αν σχεδιάζετε ένα σαφάρι και συμπεριλάβετε τους Καταρράκτες της Βικτώριας στη διαδρομή σας, τότε είναι καλή ιδέα να εξοικειωθείτε με τις "4 γωνίες" στη νότια Αφρική. Οι "4 γωνίες" είναι ένας δημοφιλής όρος που αναφέρεται στην περιοχή όπου τα μεγάλα ποτάμια Zambezi και Chobe ενώνουν τη Ζιμπάμπουε , τη Ζάμπια, τη Ναμίμπια και τη Μποτσουάνα μαζί.

Αυτό είναι στην πραγματικότητα η μόνη χώρα στην Αφρική, όπου συναντώνται 4 χώρες.

Με 3 αεροδρόμια στην περιοχή: Kasane (Μποτσουάνα), Livingstone (Ζάμπια) και Victoria Falls (Ζιμπάμπουε) και σχετικά εύκολη διέλευση των συνόρων μεταξύ των τεσσάρων χωρών - θα μπορούσατε να απολαύσετε το πρωινό στη Ναμίμπια, το μεσημεριανό γεύμα στη Μποτσουάνα και δείπνο είτε στη Ζάμπια είτε στη Ζιμπάμπουε.

Αίσθηση της γεωγραφικής περιοχής

Ο ποταμός Zambezi σχηματίζει το χάσμα μεταξύ της Αγκόλας και των βόρειων συνόρων της ταινίας Caprivi (το λεπτό μακρύ "πανοραμικό" της Ναμίμπια που φτάνει 250 μίλια ανατολικά της χώρας), στη συνέχεια βυθίζεται πάνω από τους Καταρράκτες Βικτόρια και τα μαθήματα μέσα από το εντυπωσιακό φαράγγι Batoka περίπου 50 μίλια ανατολικά από τις "4 γωνίες" και συνεχίζει να σηματοδοτεί τα σύνορα μεταξύ Ζάμπια και Ζιμπάμπουε, που διασχίζουν τη λίμνη Kariba, στη συνέχεια τη Μοζαμβίκη και τελικά προς τον Ινδικό Ωκεανό.

Στα νότια σύνορα της ίδιας ζώνης Caprivi, ο ποταμός Chobe χωρίζει τη Ναμίμπια από τη Μποτσουάνα πριν από τη συμβολή της με τον Zambezi.

Ένα από τα πιο γνωστά πάρκα παιχνιδιού της Μποτσουάνα, το Εθνικό Πάρκο Chobe , γεμάτο ελέφαντα, εκτείνεται κατά μήκος της νότιας όχθης για περίπου 90 μίλια.

Το Chobe είναι εύκολα προσβάσιμο από το αεροδρόμιο Kasane (η κοντινότερη πύλη πάρκου είναι περίπου 15 λεπτά μακριά), η οποία είναι επίσης συχνά σημείο αναχώρησης για τους επισκέπτες που πετούν προς τις περιοχές Delta Okavango, Linyanti και Savuti.

Τα λεωφορεία λεωφορείων και οι ιδιωτικές μεταφορές είναι εύκολα προσβάσιμες ως μεταφορές εδάφους μεταξύ Livingstone, Victoria Falls και Kasane. Το ταξίδι διαρκεί 2- 2,5 ώρες από οποιοδήποτε σημείο και μπορεί να γίνει κράτηση από τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα ή σε οποιοδήποτε από τα τοπικά ξενοδοχεία. Το Bushtracks είναι ένας καλός χειριστής εδάφους για να κάνετε check in. Θα αλλάξετε οχήματα ή θα μεταβείτε από όχημα σε βάρκα στα σύνορα με τη Μποτσουάνα. Εδώ θα ελέγχονται τα διαβατήριά σας και οι βίζες που αγοράζονται σύμφωνα με τις επίσημες απαιτήσεις (ελέγξτε στις τοπικές πρεσβείες, καθώς εξαρτάται από την εθνικότητά σας).

Η πόλη της Βικτώριας Φολς στη Ζιμπάμπουε είναι "πρέπει να επισκεφθείτε", αν και για μία μόνο νύχτα. Γνωστή ως η πρωτεύουσα της περιπέτειας της Αφρικής (και για ένα άλμα από τη γέφυρα που συνδέει τη Ζιμπάμπουε με τη Ζάμπια), προσφέρει επίσης την ευρύτερη θέα των καταπακτών, περίπου τα δύο τρίτα του πλάτους του ποταμού Zambezi. Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί τους επισκέπτες που συνδέονται με προορισμούς για σαφάρι, όπως το Εθνικό Πάρκο Hwange, το Kariba ή την όμορφη περιοχή Mana Pools - ξανά δίπλα στον ισχυρό Zambezi περαιτέρω ανατολικά.

Μια άλλη διέλευση των συνόρων από την πόλη Victoria Falls (Ζιμπάμπουε) στο Livingstone (Ζάμπια), προσφέρει πρόσβαση στον ανατολικό καταρράκτη, καθώς και (εποχιακά) το καταρρακτώδες νησί Livingstone και το διάσημο Devils Pool στο χείλος της βροντής.

Κατά μήκος της βόρειας όχθης του ποταμού Zambezi, πολλά καταλύματα, όπως το Royal Livingstone, χρησιμεύουν ως βάση για εξερεύνηση ή ένα βήμα προς την κατεύθυνση του Εθνικού Πάρκου Lower Zambezi της Ζάμπια προς ανατολάς (απέναντι στο Zambezi από τις κολόνες Mana) ή του Εθνικού Πάρκου South Luangwa βορειοανατολικά (συνήθως απαιτώντας σύνδεση στη Λουσάκα).

Οδήγηση περίπου 90 λεπτά δυτικά από Livingstone πίσω προς τη Ναμίμπια, οδηγεί ένα στο συνοριακό σταθμό Kazangulu όπου η διέλευση από τη Ζάμπια πίσω στη Μποτσουάνα είναι δυνατή μόνο με βάρκα ή με πλοίο και ναι - το ακριβές σημείο στο νερό όπου συναντώνται οι τέσσερις χώρες.

Οι "τέσσερις γωνίες" καθιστούν δυνατή την επίσκεψη τουλάχιστον 2-3 μοναδικά διαφορετικών χωρών με ελάχιστο χρόνο ταξιδιού.