Συμβουλές για το ταξίδι με συνταγογραφούμενα φάρμακα

Ταξιδεύοντας με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι μια απλή διαδικασία, υπό την προϋπόθεση ότι τα συσκευάζετε σωστά και τα κρατάτε ασφαλή. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε.

Συνταγογραφούμενου φαρμάκου

Θα χρειαστείτε αρκετές δόσεις από κάθε συνταγογραφούμενο φάρμακο για να διαρκέσει ολόκληρο το ταξίδι σας, καθώς και αρκετές επιπλέον δόσεις σε περίπτωση καθυστέρησης ενώ ταξιδεύετε. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν ο ασφαλιστικός σας φορέας δεν θα σας χορηγήσει επιπλέον δόσεις.

Ο γιατρός σας θα πρέπει να μπορεί να συνεργαστεί με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να σας προσφέρει τα επιπλέον φάρμακα που χρειάζεστε. Εάν παίρνετε οποιεσδήποτε μη συνταγογραφούμενες φαρμακευτικές αγωγές, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό από αυτούς στο χέρι, επίσης.

Περιορισμοί των συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Ορισμένοι τύποι συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι παράνομοι σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να φέρετε αμφεταμίνες ή μεθαμφεταμίνες στην Ιαπωνία, ακόμη και με συνταγή. Η ψευδοεφεδρίνη (sudafed) και η Adderall είναι επίσης παράνομες εκεί. Για να μάθετε σχετικά με τους περιορισμούς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καλέστε την πρεσβεία της χώρας προορισμού σας ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρεσβείας.

Ορισμένες χώρες περιορίζουν την εισαγωγή ιατρικού εξοπλισμού, όπως μηχανές CPAP και σύριγγες. Εάν χρησιμοποιείτε ιατρικό εξοπλισμό, θα πρέπει να μάθετε ποιες φόρμες πρέπει να καταθέσετε και πού να τις στείλετε ώστε να μπορείτε να φέρετε μαζί σας τον εξοπλισμό σας. Επικοινωνήστε με την πρεσβεία της χώρας προορισμού σας για πληροφορίες.

Αποθήκευση φαρμάκων

Μεταφέρετε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στα αρχικά τους δοχεία, ακόμη και αν χρησιμοποιείτε κανονικά ένα εβδομαδιαίο ή μηνιαίο κουτί διανομέα χαπιών.

Εάν σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι είστε ο ασθενής που δικαιούται κάθε συνταγή, το αρχικό δοχείο θα χρησιμεύσει ως αυτή η απόδειξη. Φέρτε το δοχείο αδειών χάπια μαζί σας και ρυθμίστε το όταν φτάσετε στον προορισμό σας.

Εάν ταξιδεύετε αεροπορικώς, με τρένο ή με λεωφορείο, κρατήστε μαζί σας όλα τα φάρμακα που σας συνταγογραφούν στη σακούλα μεταφοράς.

Οι κλέφτες είναι πάντα επιφυλακτικοί για συνταγογραφούμενα φάρμακα. Θα χάσετε πολύτιμο χρόνο ταξιδιού, αντικαθιστώντας τα φάρμακά σας εάν κλαπούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας. Επίσης, ορισμένα φάρμακα πρέπει να αποθηκεύονται σε ελεγχόμενα από την θερμοκρασία περιβάλλοντα. Τα φορτία είναι κατά κανόνα πολύ θερμότερα το καλοκαίρι και πολύ πιο δροσερά το χειμώνα από το θάλαμο επιβατών του αεροπλάνου, του τρένου ή του λεωφορείου σας.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να σχεδιάζουν να αποθηκεύουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στον θάλαμο επιβατών του αυτοκινήτου τους, εκτός εάν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι μέτριες. Αν σκοπεύετε να αφήσετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας στο αυτοκίνητό σας ενώ βλέπετε τα αξιοθέατα, σκεφτείτε να τα μετακινήσετε στον κορμό αν το εσωτερικό του παρκαρισμένου αυτοκινήτου σας θα ζεσταθεί τόσο πολύ ώστε τα φάρμακά σας να πάθουν βλάβη.

Πρόγραμμα δοσολογίας

Εάν τα ταξιδιωτικά σας σχέδια σας μεταφέρουν σε μία ή περισσότερες ζώνες ώρας, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε την ώρα που παίρνετε τα φάρμακά σας κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Συζητήστε με το γιατρό σας και δημιουργήστε ένα πρόγραμμα δοσολογίας.

Εάν πρέπει να παίρνετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ανεξάρτητα από τη ζώνη ώρας, αγοράστε ένα ρολόι πολλών ωρών ή ξυπνητήρι για να παρακολουθείτε τους χρόνους δοσολογίας και να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δοκιμάστε το πριν φύγετε από το σπίτι.

Αν έχετε πρόσβαση στο Internet ενώ ταξιδεύετε, σκεφτείτε να ρυθμίσετε μια υπενθύμιση δοσολογίας φαρμακευτικής αγωγής, ίσως μέσω του Microsoft Outlook ή μέσω της ιστοσελίδας MyMedSchedule.com και της εφαρμογής smartphone.

Τεκμηρίωση συνταγογράφησης

Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξετε ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας ανήκουν σε εσάς είναι να φέρει μαζί σας όχι μόνο τις συνταγές στα αρχικά τους δοχεία αλλά και μια γραπτή συνταγή από τον γιατρό σας ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αντίγραφο του ιατρικού σας μητρώου, υπογεγραμμένου από το γιατρό σας, θα αποδείξει περαιτέρω την κυριότητα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σας.

Εάν ταξιδεύετε μακριά από το σπίτι, ρωτήστε το γιατρό σας για μια νέα συνταγή για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, μόνο σε περίπτωση που τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μεταφέρετε χάνονται ή κλαπούν. Ζητήστε από το γιατρό σας να συντάξει κάθε συνταγή σε ξεχωριστή φόρμα, καθώς ορισμένα φαρμακεία δεν θα συμπληρώσουν μόνο μία συνταγή εάν παρατίθεται σε μια φόρμα πολλαπλών συνταγών.

Φέρτε μαζί σας τον αριθμό τηλεφώνου του γιατρού και του φαρμακοποιού σας στο ταξίδι σας.

Ανταλλακτικά συνταγών έκτακτης ανάγκης

Επειδή τα φαρμακεία χρησιμοποιούν μηχανογραφικά συστήματα που επιβάλλουν όρια αναπλήρωσης στις συνταγές σας, το να ξαναγεμίζετε επείγουσας ανάγκης ενώ βρίσκεστε σε διακοπές μπορεί να είναι πολύ δύσκολο.

Εάν οι συνταγές σας είναι αρχειοθετημένες με μια εθνική αλυσίδα και παραμένετε εντός των ορίων της χώρας καταγωγής σας, θα πρέπει να μπορείτε να μεταβείτε σε ένα τοπικό υποκατάστημα του φαρμακείου και να μεταφέρετε προσωρινά τη συνταγή σας στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Μπορεί να βρεθείτε σε κατάσταση όπου πρέπει να ξαναγεμίζετε τη συνταγή σας σε φαρμακείο που δεν ανήκει στο δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης, είτε επειδή είστε στο εξωτερικό είτε επειδή δεν υπάρχει τοπικός κλάδος του φαρμακείου σας κοντά. Κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να πληρώσετε το πλήρες κόστος της συνταγής και να υποβάλετε έντυπο ασφάλισης όταν επιστρέψετε στην πατρίδα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει τις αποδείξεις σας και όλα τα υπόλοιπα έγγραφα που πρέπει να υποβάλετε μαζί με την αξίωσή σας.

Εάν κανονικά χρησιμοποιείτε ένα στρατιωτικό φαρμακείο και δεν έχετε μαζί σας ένα συνταγογραφούμενο συνταγή έκτακτης ανάγκης στο ταξίδι σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να ζητήσετε να αποσταλεί με φαξ μια νέα συνταγή στο στρατιωτικό φαρμακείο της θέσης των διακοπών σας. Τα περισσότερα αμερικανικά στρατιωτικά φαρμακεία δεν θα συμπληρώσουν τη συνταγή σας σε άλλη τοποθεσία εκτός από το φαρμακείο στο σπίτι σας εκτός αν είστε ενεργός υπάλληλος.

Σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Φλόριντα και το Τέξας , οι φαρμακοποιοί έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν ανταλλακτικά έκτακτης ανάγκης για 72ωρη παροχή φαρμάκων χωρίς να επικοινωνήσουν με το γιατρό σας. Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, μπορεί να είστε σε θέση να πάρετε μέχρι 30 ημερών προμήθεια, ακόμη και αν ο φαρμακοποιός διανομής δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το γιατρό σας.