Μια σύντομη ιστορία του Περλ Χάρμπορ πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Προέλευση του Περλ Χάρμπορ

Ήταν οι αυτόχθονες Χαβάης που αρχικά αποκαλούσαν την περιοχή του Περλ Χάρμπορ, "Wai Momi", που σημαίνει "Νερό του Μαργαριταριού". Ονομάστηκε επίσης "Pu'uloa". Το Περλ Χάρμπορ ήταν το σπίτι της θεάς καρχαριών Ka'ahupahau και του αδελφού της (ή του γιου) Kahi'uka. Οι θεοί λέγεται ότι ζουν σε μια σπηλιά στην είσοδο του Περλ Χάρμπορ και φυλάσσουν τα νερά ενάντια στους ανθρώπους που τρώνε καρχαρίες.

Το Ka'ahupahau λέγεται ότι έχει γεννηθεί από ανθρώπινη προέλευση αλλά έχει μετατραπεί σε καρχαρία.

Αυτοί οι θεοί ήταν φιλικοί προς τον άνθρωπο και λέγεται ότι οι άνθρωποι της Ewa τους οποίους προστατεύονταν θα κρατούσαν τις πλάτες τους καθαρισμένες από βέργες. Οι αρχαίοι εξαρτώνται από το Ka'ahupahau για να προστατεύσουν τις άφθονες λίμνες ψαριών από εισβολείς.

Το λιμάνι ήταν γεμάτο με στρείδια που παράγουν μαργαριτάρια μέχρι τα τέλη του 1800. Στις πρώτες μέρες μετά την άφιξη του καπετάνιου James Cook, το Pearl Harbor δεν θεωρήθηκε κατάλληλο λιμάνι λόγω κοραλλικής ράβδου που εμποδίζει την είσοδο του λιμανιού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκτούν αποκλειστικά δικαιώματα στο Pearl Harbor

Στο πλαίσιο της Συνθήκης Αμοιβαιότητας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Βασιλείου της Χαβάης του 1875, όπως συμπληρώθηκε με τη Σύμβαση στις 6 Δεκεμβρίου 1884 και επικυρώθηκε το 1887, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν αποκλειστικά δικαιώματα στο Περλ Χάρμπορ ως μέρος της συμφωνίας για να επιτρέψουν τη ζάχαρη της Χαβάης να εισέλθουν στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς.

Ο ισπανικός αμερικανικός πόλεμος (1898) και η ανάγκη των Ηνωμένων Πολιτειών να έχουν μόνιμη παρουσία στον Ειρηνικό συνέβαλαν στην απόφαση να προσαρτηθεί η Χαβάη.

Μετά την προσάρτηση, άρχισαν οι εργασίες να εκσκαφούν το κανάλι και να βελτιωθεί το λιμάνι για τη χρήση μεγάλων ναυτικών πλοίων. Το Κογκρέσο ενέκρινε τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ το 1908. Μέχρι το 1914 κατασκευάστηκαν άλλες βάσεις που φιλοξενούν Αμερικανοί ναυτικοί και στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή γύρω από το Περλ Χάρμπορ.

Το Schofield Barracks, που κατασκευάστηκε το 1909 για να στεγάσει μονάδες πυροβολικού, ιππικού και πεζικού, έγινε ο μεγαλύτερος στρατιωτικός σταθμός της ημέρας.

Το Περλ Χάρμπορ επεκτείνεται από το 1919 έως το 1941

Οι εργασίες επέκτασης στο Pearl Harbor δεν ήταν, ωστόσο, χωρίς αμφισβήτηση. Όταν ξεκίνησαν οι κατασκευές το 1909 σε μια πρώτη ξηρή αποβάθρα, πολλοί ντόπιοι Χαβάηδες ήταν εξοργισμένοι.

Σύμφωνα με το μύθο ο θεός καρχαρία ζούσε στις κοραλλινές σπηλιές κάτω από το χώρο. Αρκετές καταρρεύσεις της ξηράς δεξαμενής κατασκευής αποδόθηκαν από τους μηχανικούς σε «σεισμικές διαταραχές», αλλά οι αυτόχθονες Χαβανέζοι ήταν σίγουροι ότι ήταν ο θεός του καρχαρία που ήταν θυμωμένος. Οι μηχανικοί επινόησαν ένα νέο σχέδιο και κλήθηκε μια kahuna για να κατευνάσει τον θεό. Τέλος, μετά από χρόνια κατασκευαστικών προβλημάτων, η ξηρά αποβάθρα άνοιξε τον Αύγουστο του 1919.

Το 1917 το νησί Ford στη μέση του Περλ Χάρμπορ αγοράστηκε για κοινή χρήση στρατού και ναυτικού για την ανάπτυξη της στρατιωτικής αεροπορίας. Τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς η παρουσία της Ιαπωνίας στον κόσμο ως σημαντική βιομηχανική και στρατιωτική δύναμη άρχισε να αυξάνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να κρατούν περισσότερα από τα πλοία της στο Περλ Χάρμπορ.

Επιπλέον, η παρουσία του Στρατού αυξήθηκε επίσης. Καθώς το ναυτικό ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο του νησιού Ford, ο στρατός είχε ανάγκη από μια νέα βάση για τον σταθμό Air Corp στον Ειρηνικό, οπότε η κατασκευή του Hickam Field ξεκίνησε το 1935 με κόστος πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ - Ειρηνικός στόλος που ιδρύθηκε στο Περλ Χάρμπορ

Όταν ο πόλεμος στην Ευρώπη άρχισε να τρέχει και οι εντάσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών συνέχισαν να αυξάνονται, αποφασίστηκε να κρατηθούν οι ασκήσεις στόλου του Ναυτικού του 1940 στην περιοχή της Χαβάης. Μετά τις ασκήσεις αυτές, ο στόλος παρέμεινε στο Pearl. Την 1η Φεβρουαρίου 1941 ο Στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών αναδιοργανώθηκε σε χωριστούς στόλους Ατλαντικού και Ειρηνικού.

Ο νεοσύστατος στόλος του Ειρηνικού βασιζόταν μόνιμα στο Περλ Χάρμπορ.

Περαιτέρω βελτιώσεις έγιναν στο κανάλι και μέχρι τα μέσα του 1941 ολόκληρος ο στόλος ήταν σε θέση να βυθιστεί μέσα στα προστατευτικά νερά του Περλ Χάρμπορ, πράγμα που δεν είχε παρατηρηθεί από την ιαπωνική στρατιωτική διοίκηση.

Η απόφαση να βασιστεί ο νέος στόλος του Ειρηνικού στο Pearl, άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της Χαβάης. Τόσο το στρατιωτικό όσο και το πολιτικό εργατικό δυναμικό αυξήθηκαν δραματικά. Τα νέα αμυντικά έργα σήμαιναν νέες θέσεις εργασίας και χιλιάδες εργαζόμενοι μετακόμισαν στην περιοχή της Χονολουλού από την ηπειρωτική χώρα. Οι στρατιωτικές οικογένειες έγιναν μια σημαντική ομάδα στον ήδη διαφοροποιημένο πολιτισμό της Χαβάης.

Ένας πολύ διαφορετικός κόσμος σήμερα

Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από τότε που η ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, στη Χαβάη, σημάδεψε την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά έχουν αλλάξει στον κόσμο από τις 7 Δεκεμβρίου 1941. Ο κόσμος έχει δει πολλούς άλλους πολέμους - την Κορέα, το Βιετνάμ και την Καταιγίδα της Ερήμου. Το όλο πρόσωπο του πλανήτη, όπως το γνωρίζαμε το 1941, άλλαξε.

Η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πλέον. Η Κίνα έχει εξελιχθεί σε καθεστώς παγκόσμιας εξουσίας ακριβώς όπως ο ήλιος έχει θέσει στη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Η Χαβάη έχει γίνει η 50ή πολιτεία και οι κάτοικοι της Ιαπωνίας και εκείνοι των ριζών της ηπειρωτικής χώρας διαμένουν μαζί με ειρήνη. Η οικονομική ζωτικότητα της Χαβάης σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό τόσο από την Ιαπωνία όσο και από την ηπειρωτική Αμερική.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν ο κόσμος στις 7 Δεκεμβρίου 1941. Με τους βομβαρδισμούς του Περλ Χάρμπορ, οι Ιάπωνες έγιναν εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου και αμέτρητους νεκρούς και από τις δύο πλευρές, οι Σύμμαχοι νίκησαν και η Ιαπωνία και η Γερμανία έμειναν στην καταστροφή.

Η Ιαπωνία, όμως, όπως και η Γερμανία, έχει ανακάμψει ακόμη πιο ισχυρή από πριν. Σήμερα, η Ιαπωνία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς μας εταίρους. Παρά τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα, η Ιαπωνία παραμένει μια οικονομική δύναμη και αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη στην περιοχή του Ειρηνικού.

Γιατί θυμόμαστε

Παραμένει, όμως, το ηθικό μας καθήκον σε όσους έχασαν τη ζωή τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να θυμούνται αυτό που συνέβη εκείνη την Κυριακή το πρωί πριν από περίπου 60 χρόνια. Θυμόμαστε τους στρατιώτες των δυνάμεων των συμμαχικών και των άξονων, τα εκατομμύρια αθώων μη πολεμιστών που έχασαν τη ζωή τους από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του χαβανέζικου αίματος που πέθαναν επειδή η γη τους, μέσα από ένα ατύχημα της φύσης, ήταν στόχος λόγω των στρατηγικών τοποθεσία στον Ειρηνικό.

Θυμόμαστε ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά και, το σημαντικότερο, να μην ξεχνάμε τη θυσία εκείνων που πέθαναν για να εξασφαλίσουν την ελευθερία μας.

Σας προσκαλούμε να διαβάσετε το συμπέρασμα αυτού του χαρακτηριστικού "Lest We Forget: Pearl Harbor - 7 Δεκεμβρίου 1941" .

Στο συμπέρασμα, εξετάζουμε εν συντομία τους μήνες που ήταν αμέσως πριν από την επίθεση. Εξετάζουμε πώς η ιστορία συχνά βασίζεται στην προοπτική του γεγονότος. Στη συνέχεια, εξετάζουμε συνοπτικά την ίδια την επίθεση και, τέλος, εξετάζουμε τόσο τα άμεσα όσο και τα μακροχρόνια αποτελέσματά της στη Χαβάη.