Σουηδικές απαιτήσεις θεωρήσεων και διαβατηρίων

Οι Αμερικανοί πολίτες δεν χρειάζονται τις θεωρήσεις για διακοπές κάτω από τρεις μήνες

Όταν πρόκειται να προγραμματίσετε τις διεθνείς διακοπές σας στη Σουηδία, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να διασφαλίσετε είναι ότι έχετε τα σωστά έγγραφα για να εισέλθετε νόμιμα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των διαβατηρίων και των τουριστικών θεωρήσεων.

Όλοι οι πολίτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να έχουν διαβατήριο για να ταξιδεύουν προς και από τη Σουηδία. Ωστόσο, οι περισσότεροι πολίτες χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής οφείλουν να παρουσιάσουν μια τουριστική επίσκεψη όταν μένουν λιγότερο από τρεις μήνες, αλλά εκείνοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τον Καναδά δεν χρειάζονται θεώρηση για είσοδο.

Εάν είστε μέλος της οικογένειας σουηδού πολίτη και σχεδιάζετε διαμονή μεγαλύτερη των 90 ημερών, θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για άδεια διαμονής επισκέπτη Σένγκεν, η οποία θα διευρύνει το ταξίδι σας για ακόμη 90 ημέρες, ώστε να φτάσετε το συνολικό σας χρόνο στις χώρες αυτές έξι μήνες ή 180 ημέρες.

Θεωρήσεις στις χώρες Σένγκεν

Το Σένγκεν είναι ένα συλλογικό όργανο των χωρών που ενέκριναν τον κοινοτικό κανονισμό του 2009 για τη θέσπιση ενός «Κοινοτικού Κώδικα Θεωρήσεων (Κώδικας Θεωρήσεων)» και των οποίων τα κράτη μέλη ακολουθούν όλα τα ίδια πρότυπα για τη διεκπεραίωση διεθνών προσκεκλημένων.

Για τους ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλλουν αίτηση για μεμονωμένες τουριστικές βίζες για κάθε χώρα και μπορούν να περάσουν από πολλά σε ένα ταξίδι. Οι χώρες μέλη του Σένγκεν είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις χώρες Σένγκεν έχουν διαφορετικούς κανόνες και διατάξεις εκτός από τον Κώδικα Θεωρήσεων. Οι νόμοι της Σουηδίας σχετικά με τη μετανάστευση έχουν συγκεκριμένα κανόνες που καθιστούν δύσκολη την απόκτηση θεωρήσεων για επισκέψεις μεγαλύτερες των 90 ημερών, εκτός αν είστε συγγενής ενός ατόμου με σουηδική υπηκοότητα, έχετε προσφορά εργασίας από σουηδική εταιρεία ή σχεδιάζετε να σπουδάσετε ένα σουηδικό κολλέγιο ή πανεπιστήμιο.

Πώς να πάρετε μια σουηδική θεώρηση

Με τη βοήθεια σουηδικών Διπλωματικών Αποστολών στο Εξωτερικό, οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να παραμείνουν περισσότερο από 90 ημέρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδεια διαμονής επισκεπτών, φοιτητική βίζα ή επιχειρηματική βίζα μέσω γραφείων της VFS Global στη Νέα Υόρκη, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Χιούστον και Ουάσιγκτον, DC ή στην Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ουάσιγκτον, DC

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι θεωρήσεις διαμονής των επισκεπτών είναι διαθέσιμες μόνο σε συζύγους και τέκνα υπηκόων της ΕΕ και ΕΟΧ , οι οποίοι πρέπει να προσκομίσουν το διαβατήριο του συζύγου ή γονέων τους και το πρωτότυπο γάμο ή το πιστοποιητικό γέννησης όταν υποβάλλουν αίτηση για αυτό το είδος θεώρησης.

Από τον Ιανουάριο του 2018, ανεξάρτητα από το είδος της θεώρησης για την οποία υποβάλλετε αίτηση, θα πρέπει να υποβάλετε ένα σύνολο βιομετρικών δεδομένων (δακτυλοσκόπησης) σε ένα από τα πέντε γραφεία VFS Global στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου η Σουηδία να διεκπεραιώσει άμεσα την αίτησή σας . Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία, η αίτησή σας θα επιστραφεί σε περίπου 14 ημέρες, αλλά θα πρέπει να επιτρέψετε έως και δύο μήνες πριν λήξει η θεώρησή σας για να επιτραπεί σφάλμα και πιθανή προσφυγή σε απορριφθείσα αίτηση.