Πώς να φτάσετε στο St Jean Pied de Port

Εάν σχεδιάζετε να κάνετε ολόκληρο το Camino de Santiago - πράγματι λίγο μύθο, καθώς δεν υπάρχει τίποτα που να κάνει το "ολόκληρο" Camino - τότε υπάρχουν δύο βασικά σημεία εκκίνησης: Roncesvalles, η πρώτη πόλη στην Ισπανία, ή St Jean Pied de Port, η τελευταία πόλη της Γαλλίας. Ξεκινώντας από το St Jean Pied de Port επεκτείνει το προσκύνημά σας μια μέρα. Πολλοί προτιμούν να ξεκινούν στο St Jean και όχι στο Roncesvalles, ειδικά εάν σκοπεύουν να κάνουν το Camino de Finistere μετά την άφιξή τους στο Σαντιάγκο, καθώς σημαίνει ότι μπορούν να πουν ότι έχουν διασχίσει ολόκληρο το πλάτος της Ισπανίας από τα γαλλικά σύνορα έως τις ακτές του Ατλαντικού.

Άλλος ένας λόγος για να ξεκινήσετε στο St Jean είναι ότι είναι καλά συνδεδεμένος με διάφορους προορισμούς στη Γαλλία, ενώ το ταξίδι σας θα είναι λίγο πιο δύσκολο αν ξεκινήσετε στην Ισπανία.

Άμεσες συνδέσεις μέσω δημοσίων συγκοινωνιών προς το St Jean Pied de Port

Διαδρομές δημόσιων μεταφορών που απαιτούν αλλαγή

Δύσκολες συνδέσεις που απαιτούν αυτοκίνητο ή ταξί

Καθώς και οι δύο Roncesvalles και Pamplona βρίσκονται στο Camino de Santiago, πιθανότατα δεν θα θέλετε να ξεκινήσετε από εδώ, καθώς απαιτεί να επιστρέψετε στη διαδρομή που σκοπεύετε να πάρετε.