Πώς γιορτάζεται η ημέρα των τριών βασιλέων στην Ισπανία

Γιορτάζοντας τη Γέννηση του Ιησού με Δώρα

Η τρίτη ημέρα των βασιλέων, ή η Dia De Los Reyes στα ισπανικά, πέφτει στις 6 Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Είναι η μέρα που τα παιδιά της Ισπανίας και των Ισπανικών χωρών λαμβάνουν δώρα για τα Χριστούγεννα. Όπως τα παιδιά από άλλα μέρη του κόσμου περιμένουν ανυπόμονα τον Άγιο Βασίλη τη νύχτα των Χριστουγέννων, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και την παραμονή της 5ης Ιανουαρίου, όταν τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα στην πόρτα με την ελπίδα ότι οι τρεις βασιλιάδες θα τους αφήσουν δώρα παπούτσια όταν ξυπνούν το επόμενο πρωί.

Η μέρα γιορτάζεται επίσης με το φαγητό του ροσόν ντε λα Ρεγιές , ή κέικ δαχτυλιδιών των βασιλιάδων, που είναι διακοσμημένο να μοιάζει με στέμμα που θα φορούσε ένας βασιλιάς. Συχνά ολοκληρώνεται με γυαλισμένα φρούτα, που αντιπροσωπεύουν τα κοσμήματα σε μια κορώνα. Θυμωμένος μέσα του είναι ένα παιχνίδι, συχνά ένα ειδώλιο του μωρού Ιησού. Το άτομο που το βρίσκει λέγεται ότι έχει καλή τύχη για το έτος.

Η ιστορία

Στη χριστιανική Βίβλο στο βιβλίο του Ματθαίου, είναι η ιστορία μιας ομάδας ταξιδιωτών που ακολούθησαν ένα αστέρι στην γενέτειρα του Ιησού Χριστού στη Βηθλεέμ. Έδωσαν δώρα από χρυσό, λιβάνι και μύρο.

Οι τρεις βασιλιάδες σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση είναι επίσης γνωστοί ως οι τρεις μαγικοί ή σοφοί, ανάλογα με την έκδοση ή μετάφραση της Βίβλου. Μία από τις παλαιότερες εκδοχές της Βίβλου γράφτηκε στα ελληνικά. Η πραγματική λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους ταξιδιώτες ήταν magos, ο πληθυντικός ήταν magi . Εκείνη την εποχή, ένας μαγεμένος ήταν ιερέας του Zoasterism, μια θρησκεία, η οποία στη συνέχεια θεωρήθηκε επιστήμη, που μελέτησε τα αστέρια και την αστρολογία.

Η βασιλιάς James έκδοση, μια αγγλική μετάφραση της Βίβλου που χρονολογείται από το 1604, μεταφράζει τη λέξη magos να σημαίνει "σοφοί".

Πώς η ομάδα των ταξιδιωτών έγινε γνωστή ως βασιλιάδες; Υπάρχουν μερικά αποσπάσματα γραμμένα στον Ησαΐα και τους Ψαλμούς στην Εβραϊκή Βίβλο, γνωστή και ως Παλαιά Διαθήκη των Χριστιανών, που μιλάνε για τον Μεσσία θα λατρευτούν από τους βασιλιάδες και θα τους φέρουν δώρα.

Ημέρα των Χριστουγέννων στην Ισπανία

Η ημέρα των Χριστουγέννων είναι εθνική εορτή στην Ισπανία. Δεν είναι τόσο γιορτασμένος όπως στις ΗΠΑ ή σε άλλα μέρη του κόσμου. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, η παραμονή των Χριστουγέννων ήταν η νύχτα που η Μαρία γέννησε τον Ιησού. Είναι τιμημένο ως μια ξεχωριστή μέρα για την οικογένεια να έρθει μαζί για ένα μεγάλο γεύμα. Στα ισπανικά, λέγεται Nochebuena , που σημαίνει "Καληνύχτα". Την ημέρα των Χριστουγέννων, τα παιδιά μπορούν να λάβουν ένα μικρό δώρο, αλλά η μεγάλη ημέρα για δώρα είναι στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανίων, όταν οι μάγοι έδωσαν δώρα στο μωρό Ιησού μετά τη γέννησή τους, οι τρεις βασιλιάδες κάνουν το ίδιο για τα παιδιά, μετά τα Χριστούγεννα.

Ημέρα των τριών βασιλιάδων

Στις μέρες πριν από τις 5 Ιανουαρίου, τα παιδιά πρέπει να γράφουν επιστολές στους τρεις βασιλιάδες ζητώντας τους δώρα. Η μέρα πριν από την Ημέρα των Τριών Κηρύδων είναι μια μέρα για παρελάσεις και πομπές σε ισπανικές πόλεις, όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη (όπου φτάνουν οι βασιλιάδες με βάρκα) ή η Alcoy, η οποία έχει την πιο μακρά πορεία της Ισπανίας που ξεκίνησε το 1885. Οι παραστάσεις αντιπροσωπεύουν το ταξίδι που πραγματοποιούνται από τους ταξιδιώτες με καμήλες στη Βηθλεέμ. Οι τρεις βασιλείς ρίχνουν καραμέλα στο πλήθος. Οι paradegoers φέρνουν τις ομπρέλες στην παρέλαση και τους γυρίζουν ανάποδα για να συλλέξουν τα ρίγαντα.

Πώς γιορτάζουν οι Άλλες Καλλιέργειες

Καθώς είναι μια παράδοση που έχει γιορτάσει στην Ισπανία εδώ και πολλούς αιώνες, οι περισσότερες ισπανόφωνες χώρες στη Δύση γιορτάζουν την Ημέρα των Τριών Κηρύδων. Στο Μεξικό, για παράδειγμα, ένα κέικ "Rosca de Reyes" που διατίθεται για να γιορτάσει τις διακοπές και πάνω από 200.000 άτομα δοκιμάζουν την πλατεία Zocalo στην πόλη του Μεξικού.

Στην Ιταλία και την Ελλάδα, τα Θεοφάνια γιορτάζονται με διαφορετικούς τρόπους. Στην Ιταλία, οι κάλτσες κρέμονται από τις πόρτες. Στην Ελλάδα, οι διαγωνισμοί κολύμβησης έχουν ανθρώπους να βουτήξουν στο νερό για να φτάσουν σταυρούς που ρίχνονται για ανάκτηση, που αντιπροσωπεύει το βάπτισμα του Ιησού.

Στις γερμανικές χώρες, όπως η Ελβετία, η Αυστρία και η Γερμανία, το Dreikonigstag είναι η λέξη για την "Ημέρα των Τριών Βασιλέων". Στην Ιρλανδία, η μέρα είναι γνωστή ως Μικρά Χριστούγεννα.