Πώς να πληρώσετε διόδια: μετρητά, αναμεταδότες, τηλεφωνήματα και πολλά άλλα

Εάν σχεδιάζετε να οδηγείτε σε διοδίων με διόδια κατά τη διάρκεια των επόμενων διακοπών σας , αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε πώς να πληρώνετε τα διόδια σας. Ο προγραμματισμός μπροστά θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα και γνωρίζοντας τι να περιμένετε θα μειώσει το άγχος. Ακολουθούν ορισμένες κοινές επιλογές πληρωμής διοδίων.

Μετρητά

Μπορείτε ακόμα να πληρώσετε πολλά διόδια με καλά, παλιομοδίτικα μετρητά. Ορισμένοι θάλαμοι διοδίων είναι στελεχωμένοι από ταμίες που μπορούν να κάνουν αλλαγή για εσάς, ενώ άλλες είναι αυτοματοποιημένες και δέχονται μόνο την ακριβή αλλαγή.

Για τους θαλάμους στελεχών ταμίας, απλώς πάρτε το εισιτήριο διοδίων όταν εισέρχεστε στο δρόμο διοδίων και το παραδώστε στο ταμείο στην έξοδο σας. Το οφειλόμενο ποσό θα εμφανιστεί σε μια οθόνη και στη συνέχεια μπορείτε να παραδώσετε τα χρήματά σας στο ταμείο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει το χρόνο σας μετρώντας την αλλαγή σας, ειδικά εάν ο ταμίας σας προτρέπει να απομακρύνετε γρήγορα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ταμίες των καμπινών είναι αυστηρά ειλικρινείς, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις.

Αυτοματοποιημένη, ακριβής αλλαγή μόνο οι θάλαμοι διοδίων χρησιμοποιούν συνήθως μια συσκευή τύπου καλαθιού στην οποία πρέπει να εγκαταλείψετε την πληρωμή σας. Να είστε έτοιμοι να κάνετε τη σωστή αλλαγή.

Προπληρωμένες χρεώσεις

Σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ιταλία, μπορείτε να αγοράσετε μια προπληρωμένη κάρτα διοδίων (μερικές φορές αποκαλείται προπληρωμένη κάρτα χρέωσης, παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την πληρωμή διοδίων). Αυτές οι κάρτες είναι διαθέσιμες σε συγκεκριμένες ποσότητες. Για παράδειγμα, το Moreard της Ιταλίας είναι διαθέσιμο σε ονομαστική αξία 25 ευρώ, 50 ευρώ και 75 ευρώ. Οι προπληρωμένες κάρτες διοδίων είναι μια καλή εναλλακτική λύση εάν σχεδιάζετε να κάνετε πολλή οδήγηση σε μια χώρα που επισκέπτεστε.

Οι γραμμές καναλιών για τους προπληρωμένους χρήστες καρτών διοδίων είναι συχνά μικρότερες και αποφεύγετε την ανησυχία να κρατάτε μετρητά στο χέρι και να μετράτε την αλλαγή σας.

Πιστωτικές κάρτες

Ορισμένοι θάλαμοι διοδίων δέχονται πιστωτικές κάρτες. Η πληρωμή με πιστωτική κάρτα είναι βολική. μπορείτε να ζητήσετε μια απόδειξη και να παρακολουθήσετε τα έξοδά σας εύκολα. Εάν σχεδιάζετε να πληρώσετε τα διόδια σας με πιστωτική κάρτα σε ξένη χώρα, γνωρίζετε ότι πιθανόν να πληρώσετε ένα τέλος μετατροπής συναλλάγματος, ανάλογα με την πολιτική της εταιρείας της πιστωτικής σας κάρτας για συναλλαγές σε ξένο νόμισμα.

Έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο πληρωμής έτοιμο να πάει σε περίπτωση που η πιστωτική σας κάρτα δεν μπορεί να διαβαστεί. Επιπλέον, ορισμένα συστήματα διοδίων δέχονται μόνο πιστωτικές κάρτες με δυνατότητα chip και PIN, ενώ άλλοι θα δέχονται πιστωτικές κάρτες chip-and-signature, αλλά όχι κάρτες με σάρωση και υπογραφή.

Αυτοκόλλητες ετικέτες / αυτοκόλλητα

Η Αυστρία , η Ελβετία και ορισμένες άλλες χώρες απαιτούν από τους οδηγούς που χρησιμοποιούν οδικούς άξονες για να αγοράσουν ένα αυτοκόλλητο ή "βινιέτα", το οποίο πρέπει να εμφανίζεται σωστά στο παρμπρίζ σας. Οι οδηγοί χωρίς αυτοκόλλητα και τους οδηγούς που εμφανίζουν εσφαλμένα τις αυτοκόλλητες ετικέτες τους αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόστιμα. ( Συμβουλή: Για να εξοικονομήσετε χρόνο στα σύνορα, το ελβετικό βινιέτα σας στο διαδίκτυο πριν φύγετε από το σπίτι σας.)

Ηλεκτρονική αμοιβή καθώς πηγαίνετε Συστήματα / Video Tolling

Ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία , στρέφονται σε ηλεκτρονικά συστήματα που καταγράφουν τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας καθώς περάσατε ένα σημείο εκκίνησης. Αν δεν έχετε αναμεταδότη ή προπληρωμένο λογαριασμό, θα πρέπει να πληρώσετε ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεφώνου εντός μιας ημέρας από το ταξίδι σας.

Ηλεκτρονικοί αναμεταδότες

Η πιο δημοφιλής επιλογή για τους οδηγούς που πληρώνουν τακτικά διόδια είναι ο ηλεκτρονικός αναμεταδότης. Σε ορισμένες χώρες, οι αναμεταδότες εργάζονται σε όλους τους δρόμους διοδίων. Σε άλλες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αναμεταδότες εργάζονται σε συγκεκριμένες περιοχές και εκδίδονται από οργανισμούς με σύμβαση σε κρατικά τμήματα μεταφορών.

Συνήθως, ένας αναμεταδότης συνδέεται με έναν ή περισσότερους αριθμούς πινακίδων κυκλοφορίας. Μπορείτε να προπληρώσετε τα διόδια σας με επιταγή ή χρεωστική κάρτα ή να επιτρέψετε την αυτόματη χρέωση σε πιστωτική κάρτα. Η υπηρεσία είσπραξης διοδίων συνδέει τον αναμεταδότη σας με τα στοιχεία πληρωμής σας. Καθώς περνάτε από έναν θάλαμο διοδίων, το ποσό των διοδίων αφαιρείται από το λογαριασμό αναμεταδότη. Οι αναμεταδότες είναι εξαιρετικά βολικοί και μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα εάν κάνετε πολλή οδήγηση σε δρόμους διοδίων. Σε ορισμένα σημεία, τα ποσά διοδίων είναι ελαφρώς χαμηλότερα αν χρησιμοποιείτε αναμεταδότη. Ωστόσο, κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ χρεώνουν μηνιαίο τέλος συντήρησης για τους λογαριασμούς αναμεταδοτών, οπότε θα πρέπει να κάνετε τα μαθηματικά και να καθορίσετε εάν ένας αναμεταδότης θα σας εξοικονομήσει πραγματικά χρήματα.

Ενοικίαση αυτοκινήτων

Εάν ενοικιάζετε αυτοκίνητο στην περιοχή σας, συνήθως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αναμεταδότη σας αν προσθέσετε τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας του ενοικιαζόμενου οχήματος στον λογαριασμό αναμεταδότη.

Θυμηθείτε να το αφαιρέσετε μετά το ταξίδι σας.

Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων προσφέρουν όλο και περισσότερο αναμεταδότες ως πρόσθετο στοιχείο στη σύμβαση ενοικίασης, παρόμοιο με τον τρόπο που προσφέρουν καθίσματα αυτοκινήτων και μονάδες GPS. Αυτό μπορεί να είναι μια πολύ βολική επιλογή. Θα πρέπει να καθορίσετε αν το κόστος της ενοικίασης του αναμεταδότη θα είναι μικρότερο από το κόστος πληρωμής των διοδίων σας σε μετρητά, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα μετρητά γίνονται αποδεκτά στους δρόμους που σχεδιάζετε να οδηγήσετε.

HOT Lanes και Express Lanes

Οι μεγάλες λωρίδες κυκλοφορίας ή οι λωρίδες HOT είναι αρκετά δημοφιλείς σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Βιρτζίνια , του Μέριλαντ και της νότιας Καλιφόρνιας. Αν έχετε στο αυτοκίνητό σας τρία ή περισσότερα άτομα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λωρίδες HOT χωρίς να πληρώσετε. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε εάν έχετε μόνο ένα ή δύο άτομα στο όχημά σας, εφόσον είστε πρόθυμοι να πληρώσετε τα διόδια, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τη ροή της κυκλοφορίας. Και στις δύο περιπτώσεις, χρειάζεστε έναν ηλεκτρονικό αναμεταδότη με διακόπτη που υποδεικνύει την κατάσταση του αυτοκινήτου σας.

Οι λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, με διαφορετικά ποσοστά διοδίων. Ορισμένα συστήματα express λωρίδας, όπως το Intercounty Connector της Maryland , δεν προσφέρουν δυνατότητα carpooling. ο καθένας πληρώνει ανεξάρτητα από την κατοχή του οχήματος. Ορισμένα συστήματα ρητών λωρίδων προσφέρουν τη δυνατότητα λήψης βίντεο ως εναλλακτική λύση στη χρήση ενός αναμεταδότη, αλλά οι ρυθμοί των τηλεοπτικών διοδίων μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότεροι από τα πρότυπα διόδια.