Πώς να μιλήσετε τη γλώσσα του Φίτζι

Κοινές λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούνται στα νησιά Φίτζι

Τα Φίτζι είναι μια από τις μεγαλύτερες νησιωτικές ομάδες στο Νότιο Ειρηνικό και ενώ σχεδόν όλοι στα Φίτζι μιλούν αγγλικά, την επίσημη γλώσσα της χώρας, πολλοί ντόπιοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα των Φίτζι.

Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε το νησί των Φίτζι, δεν είναι μόνο ευγενικό να εξοικειωθείτε με μερικές κοινές λέξεις και φράσεις σε αυτή τη γλώσσα, θα μπορούσε επίσης να σας προσκυνήσει στον ήδη ζεστό και φιλόξενο λαό Φίτζι.

Μια λέξη που θα ακούσετε συνεχώς είναι η μολυσματική " μπουλάδα " που σημαίνει "γεια" ή "ευπρόσδεκτη". Ίσως ακούσετε επίσης " ni sa yadra", που σημαίνει "καλό πρωινό" ή " ni sa moce ", που σημαίνει "αντίο". Προτού μπορέσετε να μιλήσετε αυτή τη γλώσσα, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποιους βασικούς κανόνες προφοράς.

Εκφωνώντας λέξεις στα παραδοσιακά νησιά

Όταν πρόκειται για την ομιλία άλλων γλωσσών, είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι μερικά φωνηέντα και συφωνικά προφέρονται διαφορετικά απ 'ό, τι στα αμερικανικά αγγλικά. Οι παρακάτω ιδιοσυγκρασίες ισχύουν για την προφορά των περισσότερων λέξεων στο Fijian:

Επιπλέον, οποιαδήποτε λέξη με "d" έχει ένα άγραφο "n" μπροστά της, έτσι η πόλη Nadi θα προφέρεται "Nah-ndi". Το γράμμα "b" προφέρεται ως "mb" όπως και στο μπαμπού, ειδικά όταν είναι στη μέση μιας λέξης, αλλά ακόμα και με το καλωσόρισμα που ακούγεται συχνά, υπάρχει σχεδόν σιωπηλός ήχος.

Ομοίως, με ορισμένα λόγια με ένα "g", υπάρχει ένα άγραφο "n" μπροστά του, έτσι sega ("όχι") προφέρεται "senga", και το γράμμα "c" προφέρεται "th" moce ", που σημαίνει αντίο, προφέρεται" moe-they ".

Βασικές λέξεις και φράσεις

Μην φοβάστε να δοκιμάσετε μερικές συνηθισμένες λέξεις κατά την επίσκεψή σας στα Φίτζι, είτε μιλάτε με ένα tagane (άντρας) είτε ένα marama (γυναίκα) και λέτε " ni sa bula " ή "ni sa moce" "αντιο σας").

Οι ντόπιοι των Φίτζι σίγουρα εκτιμούν ότι πήρατε το χρόνο να προσπαθήσετε να μάθετε τη γλώσσα τους.

Εάν ξεχάσετε, μπορείτε πάντα να ρωτήσετε έναν τοπικό για βοήθεια. Καθώς οι περισσότεροι νησιώτες μιλούν αγγλικά, δεν πρέπει να έχετε κανένα πρόβλημα να επικοινωνείτε στο ταξίδι σας - και ίσως έχετε την ευκαιρία να μάθετε! Θυμηθείτε να αντιμετωπίζετε πάντα τον πολιτισμό των νησιών με σεβασμό, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας και της γης, και θα πρέπει να είστε βέβαιοι να απολαύσετε το ταξίδι σας στα Φίτζι.