Παραλία Ελαφονήσι, Κρήτη: Ο πλήρης οδηγός

Πριν από λίγο καιρό η παραλία του Ελαφονησίου ήταν ένα μυστικό γνωστό σε λίγους ντόπιους στην Κρήτη . Στη συνέχεια, το 2014, ονομάστηκε μία από τις κορυφαίες 25 παραλίες του κόσμου στο TripAdvisor. Τότε έφτασε στο τέλος η ομοιότητα μεταξύ αυτής της παραλίας στη νοτιοδυτική ακτή της Κρήτης και μιας φέτας παράδεισος.

Σήμερα, αυτή η πανέμορφη αμμουδερή παραλία είναι ο προορισμός προορισμός για όλους από τους νέους backpackers και τους λάτρεις της ηλιοθεραπείας σε οικογένειες με κουβάδες και πιπέτες.

Πηγαίνετε στην υψηλή περίοδο και θα βρείτε αυτή τη φορά άδεια παραλία, που συνδέεται με ένα sandbar σε ένα νησί φυσικό καταφύγιο, γεμάτο και καλύπτονται με ξαπλώστρες στην παραλία. Μπορείτε επίσης να κατηγορήσετε το Instagram και το Pinterest γι 'αυτό.

Αλλά αν πάτε πολύ νωρίς - στη σεζόν ή την ημέρα - μπορείτε ακόμα να απολαύσετε την αξιοσημείωτη ροζ άμμο, τα άγρια ​​λουλούδια και τους παράξενους σχηματισμούς πετρωμάτων σε σχετική ειρήνη.

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε:

Τι είναι τόσο ιδιαίτερο για το Ελαφονήσι;

Το Ελαφονήσι είναι πραγματικά ένα νησί, χωρισμένο από τη νοτιοδυτική ακτή της Κρήτης, από μια ρηχή, θερμή λιμνοθάλασσα και μια αμμουδιά που βυθίζεται κάτω από περίπου ένα μέτρο νερού το πολύ κατά τη διάρκεια της μεγάλης παλίρροιας. Η παραλία στην ηπειρωτική χώρα και από την πλευρά του αμμοχάλικου που δεν είναι ποτέ βυθισμένη κατοικείται από εκατοντάδες ξαπλώστρες και ομπρέλες και χιλιάδες τουρίστες στην υψηλή περίοδο.

Αλλά οι επισκέπτες μπορούν να βγουν στο νησί για να μπουν σε έναν άλλο κόσμο. Πρόκειται για ένα διεθνώς ταξινομημένο φυσικό καταφύγιο και, επειδή δεν επιτρέπονται οι καρέκλες και ομπρέλες - και δεν υπάρχει σκιά - λιγότεροι άνθρωποι κάνουν το δρόμο τους.

Ακόμα και στην πιο πολυσύχναστη εποχή, είναι δυνατό να βρείτε ήσυχους μικρούς όρμους και τσέπες αμμώδους παραλίας που είναι περιστασιακά δημοφιλείς με γυμνούς λουόμενους.

Το νησί είναι ένα μίλι μακριά, καταλήγοντας σε μια βραχώδη προεξοχή και περίεργους, ανεξάρτητους πύργους πετρωμάτων που σχηματίζονται από άνεμο και νερό (Αναφέραμε ότι το Ελαφονήσι μπορεί να είναι αέρας;

Είναι το σπίτι για περισσότερα από 100 σπάνια φυτά, συμπεριλαμβανομένων των καλοκαιρινών ανθισμένων νάρκισσους- λευκά κύπελλα, που μοιάζουν με κανονικά αλαζόνια σε σχήμα, που περιβάλλεται από άσπρα πέταλα. Ακόμη σπανιότερα, ο βολβός Androcymbium rechingeri χειμώνα-άνθιση (τόσο σπάνιο που δεν έχει ούτε καν κοινό όνομα) δεν βρίσκεται όπου αλλού στον κόσμο. Προκειμένου να προστατευθούν τα σπάνια φυτά, στο νησί διατίθενται συγκεκριμένοι περίπατοι και, φυσικά, η απομάκρυνση φυτών ή ζώων από το νησί απαγορεύεται να τιμωρείται με μεγάλα πρόστιμα.

Η ευρεία, ρηχή λιμνοθάλασσα είναι καταφύγιο για τις θαλάσσιες χελώνες σπάνιων κορμοτεμαχίων. Θα είστε τυχεροί να το εντοπίσετε, επειδή είναι πολύ ντροπαλοί. Αλλά αν το κάνετε, δώστε τους ένα ευρύ αγκυροβόλιο επειδή είναι προστατευόμενο είδος.

Εάν η λήψη φωτογραφιών σπάνιων αγριολούλουδων δεν είναι το πράγμα σας, φέρτε τη φωτογραφική μηχανή σας - ή το χρεωμένο smart phone σας - ούτως ή άλλως, καθώς και κάτι που σας προστατεύει από τη βραδινή ψύχρα. Οι απόψεις του νησιού καθώς ο ήλιος δύει στη δυτική θάλασσα είναι θεαματικές.

Παραλία & Νερό

Το νησί είναι ο παράδεισος ενός λάτρη της φύσης, αλλά πρέπει να υπάρχει κάτι για την ίδια την παραλία της ηπειρωτικής χώρας, η οποία προσελκύει τόσους πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Υπάρχουν τέσσερις λόγοι:

  1. Ροζ άμμος: Η άμμος εδώ - τις περισσότερες φορές - αποτελείται από τα ερείπια των μικροσκοπικών ροζ κελυφών η γραμμή του θαλάσσιου δαπέδου. Όταν το Ελαφονήσι είναι ροζ, είναι πολύ ροζ - ειδικά γύρω από τη λιμνοθάλασσα και κατά μήκος της αμμουδιάς στο νησί. Αλλά να είστε προειδοποιημένοι: Όλοι δεν βρίσκουν την παραλία ροζ όταν φτάνουν. Ο άνεμος και η κίνηση των παλίρροιων, καθώς και η εποχή και τα μικρόβια αυτά τα μικροσκοπικά κελυφωτά πλάσματα τρώνε επιρροή πώς ή ακόμα και αν οι άμμοι θα είναι ροζ όταν φτάνετε.
  1. Άμμος τόσο μαλακός όσο η σκόνη: Σε ένα μέρος του κόσμου όπου οι παραλίες με βότσαλα ή βότσαλα είναι ο κανόνας, το Ελαφονήσι ξεχωρίζει για την μαλακή, σκόνη άμμο του.
  2. Ζεστά, ρηχά νερά: Το νερό στα δεξιά της αμμουδιάς είναι ήρεμο, ρηχό και ιδανικό για παιδιά, καθιστώντας αυτό το κομμάτι του Ελαφονησίου δημοφιλές στις οικογένειες.
  3. Windsurfers ουρανοί: Οι επικρατούντες άνεμοι φυσούν αρκετά σταθερά καθιστώντας αυτό μια μεγάλη παραλία για windsurfing. Οι windsurfers πλημμυρίζουν τα νερά στα αριστερά του sandbar, μακριά από όλες τις οικογένειες και τα μικρά παιδιά που εκτοξεύονται στα ρηχά.

Παραλία εγκαταστάσεις

Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο απομακρυσμένο είναι το Ελαφονήσι - 75 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων, πάνω σε δύσκολους και περιστασιακά δρόμους που ανοίγουν τα μαλλιά - είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο μέρος. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, δύο μικρά παραλιακά μπαρ, τουαλέτες και ακόμη και ναυαγοσώστες κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Υπάρχει επίσης μια καλύβα όπου μπορείτε να νοικιάσετε kite surfing kit.

Μην ξεκουραστείτε να βρείτε όλα όσα χρειάζεστε. Οι περισσότεροι επισκέπτες αναφέρουν ότι τα "WC's" είναι βρώμικα μέχρι το σημείο του αβύσσου. Τα beach bars, ένα στην παραλία και το άλλο σε ένα από τα δωρεάν πάρκινγκ, είναι μικρά και βασικά. πολύ μικρό, στην πραγματικότητα, για να εξυπηρετήσει τις εκατοντάδες τουρίστες που είναι απογοητευμένοι από τα τουριστικά λεωφορεία που φθάνουν όλη την ημέρα.

Εάν δεν φτάσετε νωρίς, ίσως έχετε δυσκολία στην εύρεση ομπρέλες παραλίας ή πηγές σκιάς. Φέρτε τα καλύμματα και τα sunhats, για κάθε περίπτωση. Και αν πρόκειται για οικογενειακή επίσκεψη, με παιδιά που χρειάζονται μια ατελείωτη παροχή ποτών και σνακ, σχεδιάστε να φέρετε μια καλή προσφορά και αυτών.

Φαγητο ΠΟΤΟ

Υπάρχουν δύο βασικά παραλιακά μπαρ κοντά στην παραλία. Το κυλικείο Kukurakis στην άκρη του ανατολικού χώρου στάθμευσης, διαθέτει σνακ, παγωτά και κρύα ποτά, καθώς και εγκαταστάσεις τουαλέτας ενός είδους. Περαιτέρω μέχρι το μη ασφαλτοστρωμένο δρόμο, μακριά από την παραλία, το Panorama είναι ένα μπαρ με παρόμοια προσφορά, συν τα αλκοολούχα ποτά. Όταν η παραλία είναι γεμάτη, μπορείτε να περιμένετε πολύς χρόνος για να σερβιριστείτε. Κανείς δεν συνιστά το πολύ μέσο φαγητό στο Πανόραμα, αλλά αυτό το μπαρ αξίζει μια επίσκεψη κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί, όπως υποδηλώνει το όνομά του, έχει μια καταπληκτική θέα. Σταματήστε εδώ για ένα ποτό στη βεράντα και τραβήξτε μια ευρεία γωνία της παραλίας, της λιμνοθάλασσας και του νησιού.

Αν ψάχνετε για πιο ουσιαστικό φαγητό (και καθαρότερες τουαλέτες), η οικογένεια Taverna Kalomirakis που είναι μέρος του Elafonisi Resort είναι δημοφιλής για τα θαλασσινά και τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και έχει λάβει πιστοποιητικό αριστείας από το TripAdvisor. Είναι 850 μέτρα (περίπου μισό μίλι) από την παραλία, έτσι για περίπου δέκα λεπτά με τα πόδια. Οι ταξιδιώτες συνιστούν επίσης το Innachorion, ένα εστιατόριο με δωμάτια περίπου 1 χιλιόμετρο από την παραλία (δύο τρίτα ενός μιλίου) για ένα παραδοσιακό κρητικό γεύμα.

Μια μίνι μάρκετ ακριβώς απέναντι από το Ινναχωρίον είναι ένα καλό μέρος για να πάρει σνακ, ποτά, βασικά είδη παντοπωλείου, λοσιόν αντηλιακού και παιχνίδια για την παραλία στο δρόμο προς την άμμο.

Που να μείνω

Επειδή το Ελαφονήσι είναι κάπως απομακρυσμένο - η πόλη των Χανίων είναι τουλάχιστον μία ώρα και μισή με το αυτοκίνητο - ίσως να θέλετε να μείνετε μια μέρα στην άλλη. Αφού φύγουν τα τελευταία πλήθη από τα λεωφορεία, είναι πραγματικά ένα ήσυχο μέρος, ιδανικό για οικογενειακές διακοπές.

Το περίεργο όνομα Elafonisi Resort από την οικογένεια Καλομιράκη φροντίζει για οικογενειακές ομάδες με τα δωμάτια πάνω από την ταβέρνα τους και σε πολλά άλλα κτήρια διασκορπισμένα γύρω από έναν ελαιώνα και ανάμεσα στα εσπεριδοειδή τους. Τα δωμάτια διαθέτουν μικρή κουζίνα και κλιματισμό.

Πότε να πάτε

Είναι μια όμορφη παραλία, αλλά είναι συχνά γεμάτη. Η παραλία είναι εκτεθειμένη στους ισχυρούς ανέμους την άνοιξη, οπότε αν πάτε νωρίς - τον Απρίλιο και τον Μάιο - η άμμος που φυσάει με αέρα μπορεί να είναι δυσάρεστη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η παραλία είναι γεμάτη μέχρι να φύγουν οι ημερήσιες εκδρομές και οι περιηγήσεις με πούλμαν. Η ιδανική ώρα είναι η αρχή του φθινοπώρου. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τόσο ο καιρός όσο και τα νερά της λιμνοθάλασσας είναι πιθανό να είναι ήπια και ζεστά. Η εξερεύνηση του φυσικού καταφυγίου του νησιού είναι ακόμα δυνατή τον Νοέμβριο, αλλά μπορεί να χρειαστεί να περάσετε μέσα από το κρύο βαθύ νερό για να φτάσετε εκεί.

Πώς να πάτε εκεί