Ο Δήμος του Μπάτμαν στην Τουρκία

Αλλά υπάρχουν μόνο άντρες εδώ - όχι νυχτερίδες

Πριν από λίγες εβδομάδες, όταν βρισκόμουν στην Αιθιοπία, βρήκα τον εαυτό μου να πετάει πάνω από την Τουρκία - αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι το έκανα να μιλάω στην επιχειρηματική τάξη της Turkish Airlines. Όπως έψαξα πρώτα στο τρελό ηλιοβασίλεμα από το παράθυρό μου, στη συνέχεια στο χάρτη πτήσης στην οθόνη μπροστά μου, αναρωτήθηκα αν η σαμπάνια μου δεν είχε αναγκάσει να πω τα πράγματα: Πέρασα πραγματικά μια πόλη που ονομάζεται Batman;

Η απάντηση είναι ναι - και υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα σε αυτό.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια πόλη στον κόσμο που ονομάζεται Batman, έστω και αν είναι βαθιά μέσα στην Τουρκία, μια χώρα που το franchise Batman δεν διείσδυσε μέχρι και μετά τη δημιουργία του το 1939. Πράγματι, ενώ έγινε η ονομασία του Batman καλά μετά τη γέννηση του Batman, η ίδια φύση των δύο είναι καθαρά τυχαία.

Η ιστορία του ονόματος του Μπάτμαν

Batman είναι μια πόλη (και επαρχία) σήμερα, αλλά μόλις πριν από 60 χρόνια, ήταν ένα χωριό μόνο μερικών χιλιάδων ανθρώπων. Και, ίσως πιο ενδιαφέρον από αυτό, και οι δύο είχαν διαφορετικό όνομα: Το χωριό που έγινε πόλη Batman, βλέπετε, ονομαζόταν Iluh, ενώ η επαρχία του ονομάστηκε Siirt, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Τώρα, αν γνωρίζετε κάτι για τον Batman (τον χαρακτήρα), ίσως να ξύνετε το κεφάλι σας. Δεδομένου ότι αυτή η μετονομασία έγινε σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την εισαγωγή του Batman, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από σύμπτωση ότι η τουρκική πόλη φέρει τώρα το όνομά της;

Δυστυχώς δεν.

Η πόλη και η επαρχία Batman πήραν τα τρέχοντα ονόματά τους όχι λόγω των DC κωμικών υπερήρωων, αλλά λόγω του ποταμού Batman που περνά μέσα από αυτό.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Batman της Τουρκίας

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα πράγματα που πρέπει να γίνουν στο Batman της Τουρκίας είναι περιορισμένα - για τους περισσότερους τύπους τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία ούτως ή άλλως.

Πράγματι, ενώ υπάρχουν κάποια ρωμαϊκά ερείπια στις παρυφές της πόλης, είναι γνωστό ότι είναι χλωμά σε σύγκριση με εκείνα που υπάρχουν σε άλλες χώρες της χώρας.

Στην πραγματικότητα - και δεν το κάνω αυτό - η πιο δημοφιλής δραστηριότητα για τους τουρίστες στο Batman είναι να βρεθεί ένα από τα σήματα "Batman" δίπλα στον αυτοκινητόδρομο που σας οδηγεί στην πόλη και θέτουν για εικόνες δίπλα του.

Λόγω της τοποθεσίας της (σχετικά) κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ο Batman έχει έναν σημαντικό πληθυσμό κουρδικών και μπορεί να είναι ένα καλό μέρος για να μάθετε για τον πολιτισμό των Κούρδων, αν δεν ενδιαφέρεστε να εισέλθετε στο Ιράκ. Οι άνθρωποι στο Batman είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά ανοιχτοί για να μιλήσουν για κουρδικά θέματα, τα οποία είναι μοναδικά στην Τουρκία, όπου το πολιτικό τοπίο κάνει ακόμα πιο ειλικρινείς συζητήσεις για το θέμα αυτό ταμπού.

Όπως πολλές άλλες πόλεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, το Batman δεν είναι ένα hotspot κόμματος - μπορεί να είναι δύσκολο ή και αδύνατο να βρείτε το αλκοόλ εδώ. Είναι ενδιαφέρον ότι το Batman φιλοξενεί εστιατόριο με σημαντική κοινωνική αποστολή, που ο Bruce Wayne θα είναι σίγουρα υπερήφανος. Γνωστή ως "εργαζόμενες γυναίκες" στα αγγλικά, είναι ένα εξαιρετικό σημείο για το τσάι ή το πρωινό και δίδει τη βοήθειά της για να βοηθήσει τις ευάλωτες γυναίκες, τόσο από την άποψη της αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών τους, όσο και από τη θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Πώς να επισκεφθείτε το Batman Τουρκία

Παρά τη δική μου αγάπη για τις Turkish Airlines, αυτή η θέση δεν είναι ούτε διαφήμιση ούτε και η θεώρησή τους. Αναφέρω αυτήν την αποκήρυξη εξαιτίας αυτού που πρόκειται να πω παρακάτω: Ο ευκολότερος τρόπος να ταξιδέψετε στο Batman είναι να πάρετε ένα από τα καθημερινά αεροπορικά εισιτήρια της Turkish Airlines από το αεροδρόμιο Atatürk της Κωνσταντινούπολης (ή εναλλακτικά, το Pegasus Airways από το αεροδρόμιο Sabiha Göçken , που βρίσκεται απέναντι από το Βόσπορο στο ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης).

Εάν δεν πάρετε πτήσεις διαθέσιμες από άλλες τουρκικές πύλες αέρα, δηλαδή την Άγκυρα και τη Σμύρνη, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να ταξιδέψετε στο Batman από τις πόλεις που βρίσκονται στο γύρω κράτος της Ανατολίας - δηλαδή το Ντιγιαρμπακίρ ή το Κουρταλάν.