Τα καλύτερα λουτρά στην Κωνσταντινούπολη

Εάν είστε λάτρης του σπα που πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη, δεν θα θέλετε να χάσετε τα περίφημα λουτρά της πόλης, που ονομάζονται χαμάμ (ή χαμάμ στη Δύση). Αυτά δεν είναι λουτρά όπως τα γνωρίζετε , αλλά μια σειρά δωματίων διαφόρων θερμοκρασιών για την τόνωση της κυκλοφορίας και της διαδικασίας αποτοξίνωσης. Το κεντρικό κομμάτι της εμπειρίας είναι ένας πολύ προσεκτικός καθαρισμός σώματος ( kese ) με χοντρό γάντι , ένα καθαριστικό με σαπούνι με λευκές, αφρώδεις φυσαλίδες (επιτυγχάνεται όταν ο φύλακας φυσάει μέσα από μια δαντελωτή σακούλα και μια λεπτομερή επένδυση με κουβάδες ζεστού νερού.

Αυτό μπορεί να είναι μια DIY θεραπεία, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός συνοδού. Είναι προσιτό, ειδικά στα υπέροχα δημόσια λουτρά της Κωνσταντινούπολης, όπως το Cağaloğlu Hamam, αλλά οι υπηρεσίες είναι συντομότερες και λιγότερο καταπραϋντικές από ό, τι έχουμε συνηθίσει στη Δύση. Είναι δέκα λεπτά για τον καθαρισμό και δέκα λεπτά για τον καθαρισμό (€ 45) και δέκα λεπτά για ένα τουρκικό ξηρό μασάζ (€ 40). Ένα μασάζ πετρελαίου αρωματοθεραπείας 45 λεπτών είναι € 65.

Το μόνο που κάνετε είναι να πείτε στον ρεσεψιονίστ ποιες υπηρεσίες θέλετε (DIY ή πλύνετε με βοηθός; μασάζ αργότερα;) και πληρώστε μπροστά από το χρόνο. Παίρνετε μια βαμβακερή ( pestemal ) και ζευγάρι ξύλινες παντόφλες ( terlik ), μαζί με ένα κλειδί στην καμπίνα σας, όπου μπορείτε να αφαιρέσετε τα ρούχα σας και να τυλίξετε τον εαυτό σας μέχρι σάρουγκ-στυλ. (Μπορεί να θέλετε να φέρετε το δικό σας σαπούνι και σαμπουάν, καθώς είναι δαπανηρό να αγοράσετε στα δημόσια λουτρά και όχι πάντα εξαιρετική ποιότητα). Οι άνδρες και οι γυναίκες βρίσκονται στο χαμάμ σε διαφορετικές μέρες.

Εισάγετε ένα υπέροχο δωμάτιο και μετά από τη θέρμανση για περίπου 15 λεπτά σε μια θερμαινόμενη μαρμάρινη πλατφόρμα (που ονομάζεται goebektas), θα περάσετε καλά από έναν από τους συνοδούς σε ένα από τα θαλάμη μπάνιου γύρω από την περίμετρο. Μπορείτε να μείνετε εδώ μια στιγμή - θέρμανση και τοποθέτηση εαυτό σας με νερό για να κρυώσει - όσο θέλετε, και αυτό είναι η αληθινή καρδιά της εμπειρίας του χαμάμ .

Το μασάζ λαδιού λαμβάνει χώρα σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο και είναι και πιο έντονη και επιπόλαια από ό, τι συνηθίζουν οι Δυτικοί, γι 'αυτό ίσως να θέλετε να το παρακάμψετε αν δεν είστε πραγματικός εξερευνητής σπα. Στη συνέχεια παραδίδονται πετσέτες και μεταφέρονται στο δροσερό δωμάτιο για να κρυώσουν και να πίνουν χυμό πορτοκαλιού ή τσάι.

Αν αυτό ακούγεται λίγο "πραγματικό", μπορείτε να έχετε πάντα μια εμπειρία χαμάμ σε ένα ωραίο ξενοδοχείο, το οποίο ειδικεύεται στην ικανοποίηση των προσδοκιών των ταξιδιώτρων υψηλού επιπέδου στον κόσμο. Υπάρχουν επίσης και ορισμένες επιλογές για ζευγάρια που ξεφεύγουν από την παράδοση, αλλά παρέχουν μια διαφορετική αυθεντική εμπειρία.