Οι Ινδοί Σιδηρόδρομοι απομυθοποιούνται

Απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με τους ινδικούς σιδηρόδρομους

Το ταξίδι στους Ινδικούς Σιδηρόδρομους μπορεί να είναι τρομακτικό και συγκεχυμένο για τους απροσδιόριστους και άπειρους. Η διαδικασία κράτησης δεν είναι απλή και υπάρχουν πολλές συντμήσεις και κατηγορίες ταξίδια.

Οι απαντήσεις σε αυτές τις βασικές ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να διευκολύνεστε.

Ποια είναι η περίοδος προκαταβολής;

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων. Ισχύει από την 1η Απριλίου 2015, αυξήθηκε από 60 σε 120 ημέρες.

Ωστόσο, η αύξηση δεν ισχύει για ορισμένα ειδικά τραίνα, όπως το Super Fast Taj Express , τα οποία έχουν συντομότερες περιόδους προπληρωμής.

Η προκαταβολή κράτησης για ξένους τουρίστες είναι 365 ημέρες. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για ταξίδια 1AC, 2AC και Executive σε ταχυδρομικά ταχυ δρομεία και τα τρένα Rajdhani, Shatabdi, Gatimaan και Tejas. Η εγκατάσταση δεν είναι διαθέσιμη για ταξίδια σε κατηγορίες 3AC ή Sleeper. Ο λογαριασμός σας πρέπει να έχει έναν επαληθευμένο διεθνή αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Πώς μπορώ να κάνω μια online κράτηση;

Οι ινδικοί σιδηρόδρομοι απαιτούν κρατήσεις σε τρένα μεγάλων αποστάσεων για όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων, εκτός από τη δεύτερη κατηγορία. Οι online κρατήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω της ιστοσελίδας IRCTC Online Passenger Reservation. Ωστόσο, οι ταξιδιωτικές πύλες όπως το Cleartrip.com, το Makemytrip.com και το Yatra.com προσφέρουν επίσης online κρατήσεις κρατήσεων. Αυτές οι ιστοσελίδες είναι πολύ πιο φιλικές προς το χρήστη, αλλά χρεώνουν μια χρέωση υπηρεσιών.

Σημειώστε ότι είναι δυνατό μόνο να αγοράσετε έξι εισιτήρια ανά μήνα από ένα αναγνωριστικό χρήστη στο διαδίκτυο.

Μπορούν οι ξένοι να κάνουν online κρατήσεις;

Ναί. Από τον Μάιο του 2016, οι ξένοι τουρίστες είναι σε θέση να κρατήσουν και να πληρώσουν εισιτήρια στην ιστοσελίδα του IRCTC χρησιμοποιώντας διεθνείς κάρτες. Αυτό διευκολύνεται μέσω της Atom, μιας νέας πλατφόρμας πληρωμών μέσω διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο, οι αλλοδαποί πρέπει να έχουν λογαριασμό που έχει επαληθευτεί από τους ινδικούς σιδηροδρόμους. Προηγουμένως, αυτό περιλάμβανε μια περίπλοκη διαδικασία που περιλάμβανε την αποστολή των στοιχείων διαβατηρίου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, οι ξένοι μπορούν τώρα να εγγραφούν απευθείας στο δικτυακό τόπο του IRCTC, χρησιμοποιώντας τον διεθνή αριθμό κινητού τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Μια OTP (One-Time Pin) αποστέλλεται στον αριθμό κινητού τηλεφώνου για επαλήθευση και καταβάλλεται τέλος εγγραφής 100 ρουπιών. Δείτε πώς να το κάνετε. Η Cleartrip.com δέχεται επίσης πολλές διεθνείς χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Δεν δείχνει όμως όλα τα τρένα.

Πώς μπορούν οι αλλοδαποί να αγοράσουν εισιτήρια στο σταθμό;

Οι μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί στην Ινδία διαθέτουν ειδικά γραφεία έκδοσης εισιτηρίων, που ονομάζονται Κέντρα Διεθνών Τουριστικών Γραφείων / Κρατήσεων Πελατών, για αλλοδαπούς. Ένας κατάλογος σταθμών με αυτές τις εγκαταστάσεις είναι διαθέσιμος εδώ. Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Νέου Δελχί είναι ανοιχτός όλο το 24ωρο. Μην ακούτε κανέναν που σας λέει ότι είναι κλειστή ή έχει μετακινηθεί. Αυτή είναι μια κοινή απάτη στην Ινδία . Θα πρέπει να παρουσιάσετε το διαβατήριό σας κατά την κράτηση των εισιτηρίων σας.

Πώς μπορούν οι αλλοδαποί να κάνουν κρατήσεις κάτω από την αλλοδαπή τουριστική ποσόστωση;

Μια ειδική ποσόστωση προορίζεται για ξένους τουρίστες για να εξασφαλίσει ότι είναι σε θέση να ταξιδεύουν σε δημοφιλή τρένα που παίρνουν κράτηση πολύ γρήγορα.

Προηγουμένως, τα εισιτήρια βάσει αυτής της ποσόστωσης θα μπορούσαν να κρατηθούν μόνο αυτοπροσώπως σε ένα Διεθνές Τουριστικό Γραφείο στην Ινδία. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2017 εισήχθη μια νέα πολιτική, η οποία επιτρέπει στους αλλοδαπούς να πραγματοποιούν κρατήσεις στο πλαίσιο της αλλοδαπής τουριστικής ποσόστωσης στην ιστοσελίδα του IRCTC χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό με έναν επαληθευμένο αριθμό διεθνούς κινητού τηλεφώνου. Τέτοιες κρατήσεις μπορούν να γίνουν 365 ημέρες νωρίτερα. Η τιμή των εισιτηρίων είναι υψηλότερη από αυτή της γενικής ποσοστώσεως. Και, η ξένη τουριστική ποσόστωση διατίθεται μόνο σε 1AC, 2AC και EC. Αφού συνδεθείτε στον ιστότοπο του IRCTC, κάντε κλικ στην επιλογή "Υπηρεσίες" στην αριστερή πλευρά του μενού στο επάνω μέρος της οθόνης και επιλέξτε "Κρατήσεις Ξένων Τουριστικών Εισιτηρίων". Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες.

Ποιες είναι οι κλάσεις του ταξιδιού;

Οι ινδικοί σιδηρόδρομοι έχουν πολυάριθμες κατηγορίες ταξιδιών: Κλάση Α 'Κατηγορίας (SL), Κλιματιζόμενη Κλίμακα Τριών Τάσεων (3ΑC), Κλιματιζόμενη Κλάση Δύο Κατηγοριών (2AC), Κλιματιζόμενη Α' Κατηγορίας (1AC) Αυτοκίνητο Καρέκλας (CC) και Καθίσματα Δεύτερης Κατηγορίας (2S).

Για να είστε άνετοι, είναι σημαντικό να επιλέξετε την τάξη που σας ταιριάζει περισσότερο.

Τι είναι τα εισιτήρια Tatkal και πώς μπορούν να γίνουν κράτηση;

Στο πλαίσιο του καθεστώτος Tatkal, ορισμένη ποσόστωση εισιτηρίων διατίθεται για αγορά την προηγούμενη ημέρα. Είναι χρήσιμο όταν πρέπει να πραγματοποιηθούν απροσδόκητες εκδρομές ή όταν η ζήτηση είναι βαρύ και δεν ήταν δυνατή η απόκτηση επιβεβαιωμένου εισιτηρίου. Τα εισιτήρια Tatkal διατίθενται στα περισσότερα τρένα. Ωστόσο, ισχύουν επιπλέον χρεώσεις, καθιστώντας τα εισιτήρια πιο δαπανηρά. Τα τέλη υπολογίζονται ως 10% του βασικού ναύλου για τη δεύτερη κατηγορία και 30% του βασικού ναύλου για όλες τις άλλες κατηγορίες, με ελάχιστο και μέγιστο όριο.

Οι επιβάτες μπορούν να κάνουν κρατήσεις Tatkal σε σιδηροδρομικούς σταθμούς που έχουν εγκαταστάσεις ή σε απευθείας σύνδεση (ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για online κράτηση). Οι κρατήσεις για ταξίδια σε κλιματιζόμενα μαθήματα είναι ανοιχτά στις 10 π.μ. την ημέρα πριν την αναχώρηση. Οι κρατήσεις κατηγορίας κρεβατιού ξεκινούν από τις 11 π.μ. Τα εισιτήρια πωλούνται γρήγορα και μπορεί να είναι δύσκολο να φτάσουν όμως και ο ιστοχώρος των ινδικών σιδηροδρόμων είναι γνωστός για να καταρρεύσει λόγω συμφόρησης.

Τι σημαίνει RAC;

RAC σημαίνει "Κράτηση κατά της ακύρωσης". Αυτός ο τύπος κράτησης σας επιτρέπει να επιβιβαστείτε στο τρένο και σας εγγυάται κάπου να καθίσετε - αλλά όχι απαραίτητα κάπου στον ύπνο! Τα κουκέτα θα διατεθούν στους κατόχους RAC εάν ένας επιβάτης, ο οποίος έχει επιβεβαιωμένο εισιτήριο, ακυρώσει το εισιτήριό του ή δεν εμφανιστεί.

Τι σημαίνει WL σημαίνει;

WL σημαίνει "Λίστα αναμονής". Αυτή η διευκόλυνση σας επιτρέπει να κλείσετε εισιτήριο. Ωστόσο, δεν πρέπει να επιβιβαστείτε στην αμαξοστοιχία αν δεν υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις για να λάβετε τουλάχιστον την κατάσταση RAC (Reservation Against Cancellation).

Πώς μπορώ να μάθω αν θα επιβεβαιωθεί το εισιτήριό μου για το WL;

Έχετε ένα εισιτήριο WL; Εάν δεν γνωρίζετε αν μπορείτε να ταξιδέψετε, ο προγραμματισμός του ταξιδιού είναι δύσκολος. Είναι συχνά δύσκολο να πείτε πόσες ακυρώσεις θα υπάρξουν. Επιπλέον, ορισμένα τρένα και κατηγορίες ταξίδια έχουν περισσότερες ακυρώσεις από άλλες. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί γρήγοροι, δωρεάν και αξιόπιστοι τρόποι πρόβλεψης της πιθανότητας να λάβετε ένα επιβεβαιωμένο εισιτήριο.

Πώς μπορώ να βρω τη θέση μου στο τρένο;

Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί στην Ινδία μπορεί να είναι τρελοί χαοτικοί, με εκατοντάδες άνθρωποι να πάνε παντού. Η σκέψη να βρείτε το τρένο σας ανάμεσα στη μάχη με σώμα μπορεί να είναι τρομακτική. Επιπλέον, η αναμονή στο λάθος άκρο της πλατφόρμας θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή, ειδικά καθώς η αμαξοστοιχία μπορεί να παραμείνει στο σταθμό για μερικά λεπτά και έχετε πολλές αποσκευές. Αλλά μην ανησυχείτε, υπάρχει ένα σύστημα στη θέση του!

Πώς μπορώ να παραγγείλω φαγητό στο τρένο;

Υπάρχουν πολλές επιλογές για γεύματα στους ινδικούς σιδηροδρόμους. Πολλά τρένα μεγάλης απόστασης διαθέτουν αυτοκίνητα κυλικείων που παρέχουν φαγητό στους επιβάτες. Ωστόσο, δυστυχώς, η ποιότητα έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Η ζήτηση καλύτερων τροφίμων οδήγησε στην έναρξη λειτουργίας ανεξάρτητων υπηρεσιών παράδοσης τροφίμων, οι οποίες συνεργάζονται με τοπικά εστιατόρια. Μπορείτε να προ-παραγγείλετε φαγητό (είτε μέσω τηλεφώνου, μέσω διαδικτύου ή χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή), και το εστιατόριο θα το συσκευάσει και θα το παραδώσει στο κάθισμά σας. Ταξίδια Khana, Mera Food Choice, Rail Restro και Yatra Chef είναι μερικές δημοφιλείς επιλογές. Ο Ινδικός Σιδηρόδρομος έχει αρχίσει να εισάγει μια παρόμοια υπηρεσία, που ονομάζεται e-catering.

Τι είναι ένα πέρασμα Indrail και πώς μπορώ να πάρω ένα;

Οι διαδρομές Indrail είναι διαθέσιμες σε ξένους τουρίστες και παρέχουν ένα οικονομικό τρόπο για να επισκεφτείτε πολλούς προορισμούς στην Ινδία με τρένο. Οι κάτοχοι των εισιτηρίων μπορούν να ταξιδεύουν όσες επιθυμούν, χωρίς περιορισμούς σε ολόκληρο το δίκτυο των ινδικών σιδηροδρόμων, εντός της περιόδου ισχύος του δελτίου. Δικαιούνται επίσης εισιτήρια βάσει της αλλοδαπής τουριστικής ποσόστωσης. Τα δελτία διατίθενται για 12 ώρες έως 90 ημέρες. Μπορούν να παραληφθούν μόνο μέσω επιλεγμένων αντιπροσώπων στο εξωτερικό στο Ομάν, τη Μαλαισία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τα ΗΑΕ, το Νεπάλ και την Air India στο Kuwait, το Μπαχρέιν και το Κολόμπο. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σχεδιάζονται να σταματήσουν το Indrail Passs στο εγγύς μέλλον.