Πού να δοκιμάσετε το ινδο-ολλανδικό μπουφέ Rijsttafel στο Άμστερνταμ

Το Rijsttafel (μετάφραση: "τραπέζι ρύζι"), προφέρεται RICE-taffle, είναι ένα μείγμα πιάτων από όλα τα νησιά της Ινδονησίας, και μια τέλεια εισαγωγή στην "indisch" (αποικιακή ινδονησιακή, προφέρεται "IN-dees") κουζίνα. Παραγγείλετε rijsttafel σε ένα εστιατόριο, και θα βρείτε το τραπέζι μπροστά σας καλυμμένο με μια ποικιλία από ποικίλα πιάτα, ένα πραγματικό μπουφέ πολλών προσώπων. Αλλά μην κάνετε λάθος: rijsttafel , παρά τις ινδονησιακές ρίζες του, δεν είναι αυθεντικά ινδονησιακά ( indonesisch στα ολλανδικά).

Αντ 'αυτού, είναι ένα λείψανο από την περίοδο της ολλανδικής αποικιοκρατίας πάνω από ό, τι είναι τώρα η Ινδονησία (1602-1942), όταν η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικής Ινδίας διαπραγματεύτηκε στους φυσικούς πόρους των λεγόμενων νησιών Spice. Εκεί το εφευρέθηκε, βασισμένο στο μοντέλο της ινδονησιακής γιορτής nasi padang , προκειμένου οι ολλανδοί αποικιοκράτες να δοκιμάσουν πιάτα από την Ιάβα, το Μπαλί, τη Σουμάτρα και αμέτρητα άλλα νησιά. ο αριθμός των πιάτων θα μπορούσε να ξεπεράσει τα εκατό σε αυτές τις πλούσιες δεξιώσεις. Οι συνταξιούχοι και οι ινδονήσιοι εκπατριστές εισήγαγαν στη συνέχεια το rijsttafel στις Κάτω Χώρες, όπου υπήρξε ένα δημοφιλές σκεύος στα ινδονησιακά εστιατόρια από τότε.

Ποιά πιάτα εμφανίζονται σε ένα R ijsttafel ;

Κάθε rijsttafel είναι διαφορετική, καθώς η επιλογή των πιάτων εξαρτάται από τη διακριτική ευχέρεια του σεφ. Οι περισσότεροι rijsttafels έχουν μεταξύ 12 και 25 πιάτα και έρχονται με άσπρο ή τηγανητό ρύζι ( nasi putih ή goreng ), noodles ( bami goreng ), ή ένα συνδυασμό αυτών.

Μερικά αγαπημένα πιάτα rijsttafel είναι:

Επιπλέον, υπάρχουν συχνά οι πλευρές του atjar tjampoer (ινδονησιακά μικτά τουρσιά για να ψύξουν τον ουρανίσκο), το serundeng (τριμμένη καρύδα με τηγανητά φιστίκια) και άλλες σάλτσες και καρυκεύματα για να κατακλύσουν τις αισθήσεις. Και μην χάσετε το spekkoek , την κλασική ινδονησιακή κέικ μπαχαρικών, για επιδόρπιο!

Πού μπορώ να παραγγείλω το Rijsttafel στο Άμστερνταμ;

Το Rijsttafel διατίθεται σε σχεδόν οποιοδήποτε ινδονησιακό εστιατόριο ή εστιατόριο "Indies" στο Άμστερνταμ, αλλά φυσικά η ποιότητα ποικίλλει. Δείτε το γύρο των καλύτερων ινδονησιακών εστιατορίων στο Άμστερνταμ για τις κορυφαίες επιλογές μας. Ένας χώρος για να ξεκινήσετε: Το εστιατόριο Tempo Doeloe του Άμστερνταμ (Utrechtsestraat 75) απέσπασε το βραβείο Michelin Bib Gourmand - όχι ένα αστέρι Michelin , αλλά το βραβείο της εταιρείας για τα καλύτερα προσιτά εστιατόρια - για να πάρει την ολλανδική-ινδονησιακή κουζίνα.