Κυβέρνηση της Ισπανίας: Είναι περίπλοκο

Η Ισπανία είναι μια συνταγματική μοναρχία με αυτόνομες περιοχές

Η σημερινή κυβέρνηση της Ισπανίας είναι μια κοινοβουλευτική συνταγματική μοναρχία που βασίζεται στο ισπανικό Σύνταγμα, το οποίο εγκρίθηκε το 1978 και καθιερώνει κυβέρνηση με τρία σκέλη: εκτελεστικό, νομοθετικό και δικαστικό. Ο αρχηγός του κράτους είναι ο βασιλιάς Φελίπης VI, κληρονομικός μονάρχης. Αλλά ο πραγματικός ηγέτης της κυβέρνησης είναι ο πρόεδρος, ή πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του εκτελεστικού κλάδου της κυβέρνησης.

Είναι υποψήφιος από το βασιλιά αλλά πρέπει να εγκριθεί από το νομοθετικό τμήμα της κυβέρνησης.

Ο βασιλιάς

Ο αρχηγός του κράτους της Ισπανίας, ο βασιλιάς Φελίπε ΒΙ, αντικατέστησε τον πατέρα του, τον Juan Carlos II, το 2014. Ο Juan Carlos ήρθε στο θρόνο το 1975 με το θάνατο του φασιστικού στρατιωτικού δικτάτορα Francisco Franco, ο οποίος κατάργησε τη μοναρχία όταν ανέλαβε την εξουσία το 1931 Ο Φράνκο αποκατέστησε τη μοναρχία πριν πεθάνει. Ο Juan Carlos, ο εγγονός του Alfonso XIII, ο οποίος ήταν ο τελευταίος βασιλιάς πριν ο Φράνκο ανατρέψει την κυβέρνηση, άρχισε αμέσως να αποκαταστήσει μια συνταγματική μοναρχία στην Ισπανία, η οποία οδήγησε στην υιοθέτηση του ισπανικού Συντάγματος το 1978. Ο Juan Carlos παραιτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2014.

Ο πρωθυπουργός

Στα ισπανικά, ο εκλεγμένος ηγέτης αναφέρεται γενικά ως el presidente . Ωστόσο, αυτό είναι παραπλανητικό. Το Presidente , σε αυτό το πλαίσιο, είναι σύντομο για το Presidente del Gobierno de Espana ή πρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Ο ρόλος του είναι διαφορετικός από αυτόν του, για παράδειγμα, του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Γαλλίας. μάλλον, είναι ανάλογη με εκείνη του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 2018, ο πρωθυπουργός είναι ο Mariano Rajoy.

Το νομοθετικό σώμα

Το νομοθετικό τμήμα της Ισπανίας, το Cortes Generales, αποτελείται από δύο σπίτια.

Το κατώτερο σπίτι είναι το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων και έχει 350 εκλεγμένα μέλη. Το ανώτερο σπίτι, η Γερουσία, απαρτίζεται από εκλεγμένα μέλη και εκπροσώπους των 17 αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας. Το μέγεθος της ιδιότητας του μέλους ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό. από το 2018, υπήρχαν 266 γερουσιαστές.

Το δικαστικό σώμα

Το δικαστικό τμήμα της Ισπανίας διοικείται από δικηγόρους και δικαστές που βρίσκονται στο γενικό συμβούλιο. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα δικαστηρίων, με το ανώτατο να είναι το Ανώτατο Δικαστήριο. Το εθνικό δικαστήριο είναι αρμόδιο για την Ισπανία και κάθε αυτόνομη περιφέρεια έχει δικό της δικαστήριο. Το συνταγματικό δικαστήριο χωρίζεται από το δικαστικό σώμα και ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με το Σύνταγμα και τις διαφορές μεταξύ εθνικών και αυτόνομων δικαστηρίων που ασχολούνται με συνταγματικά ζητήματα.

Αυτόνομες περιφέρειες

Η ισπανική κυβέρνηση είναι αποκεντρωμένη, με 17 αυτόνομες περιφέρειες και δύο αυτόνομες πόλεις, οι οποίες έχουν σημαντικό έλεγχο των δικών τους δικαιοδοσιών, καθιστώντας την κεντρική ισπανική κυβέρνηση σχετικά αδύναμη. Ο καθένας έχει τη δική του νομοθετική εξουσία και έναν εκτελεστικό κλάδο. Η Ισπανία είναι βαθιά διαιρεμένη πολιτικά, με αριστερή πτέρυγα έναντι δεξιάς πτέρυγας, νέα κόμματα έναντι παλαιότερων και φεντεραλιστές εναντίον κεντριστών. Το παγκόσμιο οικονομικό δυστύχημα του 2008 και οι περικοπές δαπανών στην Ισπανία έχουν αυξήσει την κατανομή και τροφοδότησαν τους κινητήρες σε ορισμένες αυτόνομες περιοχές για περισσότερη ανεξαρτησία.

Τουλούδι στην Καταλονία

Η Καταλονία είναι μια ισχυρή περιοχή της Ισπανίας, μία από τις πλουσιότερες και πιο παραγωγικές. Η επίσημη γλώσσα της είναι η καταλανική, μαζί με την ισπανική, και η καταλανική είναι κεντρική στην ταυτότητα αυτής της περιοχής. Η πρωτεύουσά του, η Βαρκελώνη, είναι μια δυναμική τουριστική βιομηχανία που είναι διάσημη για την τέχνη και την αρχιτεκτονική της.

Το 2017, ξέσπασε η καταστροφή της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, με ηγέτες να υποστηρίζουν ένα πλήρες δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλανίας τον Οκτώβριο. Το δημοψήφισμα υποστηρίχθηκε από το 90% των ψηφοφόρων της Καταλονίας, αλλά το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο το κήρυξε παράνομο και ξέσπασε βία με την αστυνομία να χτυπά τους ψηφοφόρους και τους πολιτικούς που συνελήφθησαν. Στις 27 Οκτωβρίου, το κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία, αλλά η ισπανική κυβέρνηση στη Μαδρίτη διέλυσε το κοινοβούλιο και κάλεσε άλλες εκλογές τον Δεκέμβριο για όλες τις έδρες στο κοινοβούλιο της Καταλονίας.

Τα κόμματα ανεξαρτησίας κέρδισαν μια περιορισμένη πλειοψηφία των εδρών, αλλά όχι την πλειοψηφία των λαϊκών ψήφων, και η κατάσταση δεν είχε ακόμη επιλυθεί από τον Φεβρουάριο του 2018.

Ταξιδέψτε στην Καταλονία

Τον Οκτώβριο του 2017, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ένα μήνυμα ασφαλείας για τους ταξιδιώτες στην Καταλονία λόγω των πολιτικών αναταραχών εκεί. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη και το Γενικό Προξενείο στη Βαρκελώνη δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να αναμένουν αυξημένη αστυνομική παρουσία και να γνωρίζουν ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις μπορούν να γίνουν βίαιες ανά πάσα στιγμή εξαιτίας των αυξημένων εντάσεων στην περιοχή. Η πρεσβεία και το γενικό προξενείο ανέφεραν επίσης ότι αναμένουν ενδεχόμενες διαταραχές στις μεταφορές εάν ταξιδεύετε στην Καταλονία. Αυτή η προειδοποίηση ασφαλείας δεν περιείχε τελική ημερομηνία και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποθέσουν ότι θα συνεχιστεί μέχρι να επιλυθεί η πολιτική κατάσταση στην Καταλονία.