Κρεοσώτης Μπους: Φυτό Χλωρίδα Ερήμου

Ο κάμπος κρεοσώτου (λατινικό όνομα: Larrea tridentata ) είναι κοινός στην έρημο νοτιοδυτικά. Ο θάμνος κρεοσώτου μπορεί να αναγνωριστεί από τα κηρώδη πράσινα φύλλα του και τα κίτρινα άνθη. Αυτά αργότερα στρέφονται σε στρογγυλά, λευκά μαλλιαρά σπορέλαια, τα οποία είναι ο καρπός του κρεοσώτου. Στην Αριζόνα, βρίσκεται μόνο στο νότιο τρίτο του κράτους, επειδή δεν μπορεί να υπάρχει πάνω από 5.000 πόδια ανύψωσης. Στην περιοχή Phoenix, είναι ο κυρίαρχος θάμνος της ερήμου.

Είναι προφέρεται: cree-hu-sote.

Πολλοί άνθρωποι που είναι νέοι στην έρημο παρατηρούν την ιδιαίτερη οσμή στην έρημο στις σπάνιες περιπτώσεις που έχουμε βροχή . Οι άνθρωποι που μετακινούνται στην περιοχή του Φοίνικα κοιτάνε ο ένας τον άλλο και ρωτούν: "Τι είναι αυτή η μυρωδιά;" Είναι ο θάμνος κρεοσώτου. Είναι μια πολύ μοναδική οσμή και παρόλο που πολλοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για αυτό, κάποιοι φαίνεται να τους αρέσει μόνο επειδή μεταφέρουν ένα θετικό μήνυμα - RAIN!

Τα φύλλα του θαλάμου κρεοσώτου είναι επικαλυμμένα με ρητίνη για την αποφυγή απώλειας νερού στην καυτή έρημο. Η ρητίνη του δακτυλίου κρεοσώτου προστατεύει επίσης το φυτό από το να τρώγεται από τα περισσότερα θηλαστικά και έντομα. Πιστεύεται ότι ο θάμνος παράγει μια τοξική ουσία για να διατηρήσει την ανάπτυξη άλλων κοντινών φυτών. Οι θάμνοι κρεοσώτου είναι πολύ μακρόβιοι, πολλοί από τους οποίους υπάρχουν για εκατό χρόνια και μπορούν να φτάσουν σε ύψος 15 ποδιών. Υπάρχει ένας ζωντανός θάμνος κρεοσώτου ο οποίος εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 12.000 ετών!

Αν και κάποιοι αναφέρουν τη μυρωδιά των θρυμματισμένων φύλλων ως την «ουράνια ουσία της ερήμου», η ισπανική λέξη για το φυτό, hediondilla, σημαίνει «λίγο βρώμικο», που υποδηλώνει ότι ο καθένας δεν θεωρεί την οσμή ουράνια ή ευχάριστη για τις αισθήσεις.

Το εργοστάσιο κρεοσώτου ήταν ένα εικονικό φαρμακείο για τους ντόπιους Αμερικανούς και ο ατμός από τα φύλλα εισπνεύστηκε για να ανακουφίσει τη συμφόρηση.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης με τη μορφή φαρμακευτικού τσαγιού για να θεραπεύσει τέτοιες παθήσεις όπως η γρίπη, οι κράμπες στο στομάχι, ο καρκίνος, ο βήχας, τα κρυολογήματα και άλλοι.

Ο κάμπος κρεοσώτου είναι κοινός στην περιοχή του Μεγάλου Φοίνικα. Θα δείτε τους θάμνους στις πεζοπορικές περιοχές, τα πάρκα και στους κήπους της ερήμου, όπως το Botanical Garden Desert και το Arboretum Boyce Thompson .