Κοίτα στην τρύπα του ποντικιού στη Disney Imagineering

Ήταν μια σουρεαλιστική στιγμή σε μια μέρα γεμάτη με σουρεαλιστικές στιγμές. Στρογγυλευμένη μια γωνιά στο δωμάτιο που περιέχει αρχεία ιστορίας τέχνης του Walt Disney Imagineering, εκεί ήταν: το διάσημο σχέδιο της δεκαετίας του '50 της Disneyland, που ο σχεδιαστής Herb Ryman ολοκλήρωσε ένα Σαββατοκύριακο με τον Walt Disney να στέκεται πάνω από τον ώμο του.

Αυτό δεν ήταν αναπαραγωγή. ήταν το πραγματικό θρυλικό κομμάτι. Ανεβαίνοντας ασταμάτητα σε μια παλέτα (είτε έφτασε είτε σε πορεία προς μια έκθεση), το σχέδιο του Ryman καθόταν ανάμεσα σε μερικά από τα υπόλοιπα 80.000 κομμάτια τέχνης που η Disney Imagineers, ως ομάδα δημιουργικών γκουρού που ήταν επιφορτισμένη με το σχεδιασμό των θεματικών πάρκων της εταιρείας ήρθε να είναι γνωστή, να δημιουργηθεί στη συνέχεια μέσα από τα χρόνια.

"Όλα ξεκίνησαν από ένα ποντίκι", δήλωσε ο Walt Disney. Με γνώμονα τον Mickey, η Disneyland και η ίδια η ιδέα ενός "θεματικού πάρκου" όλοι άρχισαν με αυτό το σχέδιο.

Πώς λοιπόν ήμουν να περιπλανήσω το ιστορικό σχέδιο του Ryman και να περιπλανηθώ στις αποκριμένες αίθουσες του Imagineering στο Glendale της Καλιφόρνια; Μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου που διαβάζουν τα άρθρα μου είναι ο Jon Georges, διευθυντής της Blue Sky Development στο Walt Disney Imagineering. Με κάλεσε να μιλήσω σε μια ομάδα Imagineers ως μέρος της ομιλίας Insight Out της οργάνωσης.

(Όταν η σύζυγός μου έμαθε ότι επρόκειτο να παρουσιάσω στους Φαντασιωτές, είπε, απίστευτα: "Γι 'αυτό, επιτρέψτε μου να το κάνω αυτό, θα μιλήσετε μαζί τους για τη βιομηχανία του θεματικού πάρκου;" αλλά οι Imagineers ήταν ένα θαυμάσιο ακροατήριο και είχαμε μια ζωντανή ανταλλαγή για πάρκα και θεματικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες.) Μετά την παρουσίασή μου, αντιμετωπίσαμε μια εκτεταμένη περιοδεία στην ευρύτερη πανεπιστημιούπολη.

Ενώ έφτασα να κοιτάξω πίσω από τα σκηνικά, δεν μου δόθηκε απεριόριστη πρόσβαση. Υπήρχαν άφθονες εκδηλώσεις και τα Imagineers εκκενώθηκαν στα εργαστήρια. Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να είναι μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του Imagineering. μάλλον, είναι μια περιστασιακή αναθεώρηση κάποιων από τις παρατηρήσεις μου εκείνη την ημέρα - μαντινάδες ενός geek, αν θέλετε.

Imagineers Get Goofy

Ήταν εκπληκτικό να ανακαλύψουμε ότι οι λαοί που σχεδιάζουν εικονικά κάστρα και μεγαλοπρεπείς γεωδαισιακοί θόλοι διεκπεραιώνουν το έργο τους σε ξεχωριστά ήπια και αδιάφορα κτίρια. Δεν υπήρχε ούτε ένα σημάδι, μέτριο ή άλλο, για να υποδείξει την έδρα του Imagineering. Προωθώντας την Flower Street στο Glendale, θα ήταν αδύνατο να εντοπίσετε την πανεπιστημιούπολη χωρίς να γνωρίζετε τη διεύθυνσή της. Στο εσωτερικό, όμως, υπήρχαν χαρακτηριστικά ίχνη Imagineering που ήταν γενικά παντού.

Στην αυλή έξω από την επιτροπή, για παράδειγμα, οι γόνδολες από το Skyway της Disneyland που λειτουργούσαν ως πύκλιος πίτσας. Το κτίριο περιβαλλοντικού σχεδιασμού και μηχανικής, στο οποίο στεγάζονται αρχιτέκτονες, μηχανικοί και διακοσμητές εσωτερικών χώρων, κάποτε ήταν ένα κέντρο μπόουλινγκ που ήταν ανοιχτό στο κοινό. Τα υπόλοιπα του κιτς του παρελθόντος παρέμειναν, συμπεριλαμβανομένης μιας αίθουσας συνεδριάσεων με ένα τραπέζι σφενδάμνου διαμορφωμένο από τα πατώματα των λωρίδων και ένα βάθρο που έμοιαζε με πίνακα βαθμολογίας.

Ένας διάδρομος στο κεντρικό κτίριο είναι γνωστός ως Γκαλερί John Hench Graffiti. Ένας επιδέξιος και αγαπημένος καλλιτέχνης και σχεδιαστής, Hench εργάστηκε στην εταιρεία Disney για πάνω από 60 χρόνια και ήταν ανώτερος αντιπρόεδρος για το Imagineering. Το διάδρομο ήταν επενδεδυμένο με ζωντανά πορτρέτα, σκίτσα, μοντάζ και άλλες οθόνες που συνέβαλαν οι Imagineers για να τιμήσουν τον Hench, ο οποίος πέθανε το 2004.

(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον John Hench και το Imagineering, μπορείτε να διαβάσετε το υπέροχο βιβλίο του, "Designing Disney: Imagineering και η τέχνη της έκθεσης").

Ίσως η πιο περίεργη εμπειρία που είχα στο Imagineering ήρθε περίπου στα μέσα της περιοδείας μου. Ο οδηγός μου με συνόδευσε στο στούντιο γλυπτικής και με άφησε για λίγες στιγμές να περιπλανηθώ στο μουσειακό δωμάτιο και να κοιτάξω τις προτομές των εξαιρετικά εκφραστικών πειρατών από τους Πειρατές της Καραϊβικής , διασημότητες του Χόλιγουντ από το The Great Movie Ride στα Hollywood Studios της Disney και πολλά άλλα αγάλματα Disney. Σε μια γωνιά της αίθουσας, οι πρωταγωνιστές της Χιονάτης και των Επτά Νάνοι ανέφεραν ότι κάποτε ευχαρίστησαν τους φιλοξενούμενους στην Disneyland που τέθηκαν σε κατάσταση. Ήταν τόσο αποτρόπαια για να είμαστε μόνοι με όλες τις σιωπηλές φιγούρες και ένα τεράστιο συντριπτικό για να δούμε τόσα ιστορικά θεματικά πάρκα.

Καταλογογράφηση Yesterland

Η ιστορία είναι σημαντική στο Imagineering. Τα αρχεία ιστορίας της τέχνης αποτελούν μέρος μιας πτέρυγας που αφιερώνεται στη διατήρηση του παρελθόντος των πάρκων. Υπάρχει επίσης βιβλιοθήκη διαφανειών με πάνω από 2 εκατομμύρια πραγματικές και ψηφιοποιημένες εικόνες αξιοθέατων καθώς και η έρευνα που εξελίχθηκε. Για παράδειγμα, η Diane Scoglio, η οποία επιβλέπει τη βιβλιοθήκη διαφανειών, δήλωσε ότι υπήρχαν πολλές φωτογραφίες της Αφρικής με τις χρονοσειρές που έκαναν ο Joe Rohde και άλλοι Imagineers, καθώς σχεδίαζαν το Animal Kingdom της Disney.

Μια ξεχωριστή βιβλιοθήκη τεκμηρίωσης παρουσίασε έναν φάκελο πληροφοριών για κάθε έλξη της Disney με πράγματα όπως δείγματα χρώματος, αναφορές σχεδίων και ασυνήθιστα αντικείμενα όπως φτερά Tiki Bird και μοτίβα γούνας από το Yeti που κατοικεί στο εσωτερικό του Coaster Expedition Everest . Υπήρχαν ακόμη και τα εσώρουχα που φορούσαν οι animatronic χαρακτήρες - που το ήξεραν - αποθηκεύτηκαν εδώ.

Ο Georges επεσήμανε μερικά χρωματιστά δείγματα φωτεινών χρωμάτων και είπε ότι ήταν για μια από τις σκοτεινές βόλτες που ενσωματώνουν εφέ μαύρου φωτός. "Συμπεριλαμβάνουμε δείγματα από το χρώμα που μοιάζει με το φυσικό φως και πώς φαίνεται κάτω από τα μαύρα φώτα", σημείωσε. "Η ζωγραφική του μαύρου φωτός γίνεται μια χαμένη τέχνη." Ο Georges είπε ότι οι βιβλιοθήκες, ιδιαίτερα η βιβλιοθήκη τεκμηρίωσης, βοηθούν το Imagineering και τα πάρκα της Disney να διατηρούν τα αξιοθέατα. Είναι γνωστό ως "πρότυπα ποιότητας εμφάνισης" ή SQS στην Disney-speak. Υποθέτω ότι όταν ήρθε η ώρα να ανταλλάξουμε τα εσώρουχα του Richard Nixon στην Αίθουσα των Προέδρων, βοηθάει να έχουμε μια καταγραφή του μεγέθους και της μάρκας που φέρει.

Από το Blue Sky μέχρι το Gray Patio

Φυσικά, οι βιβλιοθήκες δεν χρησιμοποιούνται για να επικεντρωθούν αποκλειστικά στο παρελθόν. Οι Φαντασιωτές τους συχνάζουν να διερευνούν νέες ιδέες και να κάνουν έρευνα για τα αξιοθέατα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ο Georges χρησιμοποίησε μια άλλη οθόνη για να με πάρει μέσω της διαδικασίας ανάπτυξης του Imagineering. Οι τοίχοι ήταν γεμάτοι με φωτογραφίες, εικονογραφήσεις και κείμενο που απεικονίζουν τα στάδια, όπως: ο μπλε ουρανός (το τμήμα που επιβλέπει τον Georges), που παρέχει τους σπόρους που εξελίσσονται σε αξιοθέατα. ανάπτυξη ιδεών και σκοπιμότητας, όπου οι ιδέες διαμορφώνονται υπό μορφή δισδιάστατων και τρισδιάστατων απεικονίσεων καθώς και μοντέλων που παράγονται από υπολογιστή · του σχεδιασμού και της παραγωγής, κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίνεται το κεφάλαιο, διεξάγονται πειραματικές δοκιμές και αναπτύσσονται συστήματα. την κατασκευή και την εγκατάσταση, όπου όλοι οι κλάδοι Imagineering συνεργάζονται για την οικοδόμηση της πραγματικής έλξης. δοκιμάστε και προσαρμόστε, για να τσίμπημα την έλξη? εγκαίνια; και αίθριο πάρτι, όταν τα μέλη της ομάδας γιορτάζουν την ολοκλήρωση του έργου (και χωρίς αμφιβολία να βγαίνουν στα παλιά οχήματα Skyway).

Δεν έχω πολλές πληροφορίες σχετικά με τα πάρκα ή τα αξιοθέατα που μπορεί να βρίσκονται στον αγωγό της Disney, αλλά έκανα την αίσθηση ότι τα μεγάλα πράγματα ζυθοποιούν. Υπάρχει μια αισθητή αίσθηση αισιοδοξίας και δημιουργικότητας που προέρχεται από τα ακανθώδη κτήρια Glendale. "Η Disneyland δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ ... εφ 'όσον υπάρχει φαντασία στον κόσμο", είναι ένα άλλο διάσημο Walt-ism. Ευτυχώς, φαίνεται ότι υπάρχει πληθώρα φαντασίας για να μεταβείτε ανάμεσα στους Imagineers του σήμερα.

Με την ευκαιρία, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τώρα Walt Disney Imagineering. Οι περιπέτειες της Disney, μιας εταιρίας με ξεναγό, περιλαμβάνουν μια στάση στο ταξίδι της στο Hollywood και το Disney Resort .