Τι είναι μια ταινία 4-D;

Ενεργοποιώντας τις αισθήσεις και ενισχύοντας την εμπειρία ταινιών 3-D

Το Avatar , Gravity και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίζουν τις ταινίες 3-D, αλλά τι είναι η ταινία 4-D; Σκέφτεστε πιθανώς ότι υπάρχουν μόνο τόσα "Ds" τα μάτια μας μπορούν να συλλάβουν και οι εγκέφαλοί μας μπορούν να αποκωδικοποιήσουν. Για να γίνει πιο συγκεχυμένο το θέμα, ορισμένες ταινίες ή κινηματογραφικά αξιοθέατα διαφημίζονται ως 5-D, 6-D και υψηλότερα. Αρκεί να σε κάνει απροβλημάτιστο, απογοητευμένο και ζαλισμένο (για να μην αναφέρουμε και ενοχλημένο).

Μην απελπίζεστε. Θα αποκρυπτογραφήσω, αποκρυπτογραφήσω και διαφορετικά θα αποικοδομήσω τον ορισμό για εσάς. Οι ταινίες 3-D ή 3D αφορούν κινηματογραφικό περιεχόμενο που έχει ενισχυθεί για να εμφανίσει αυτό που φαίνεται να είναι τρεις διαστάσεις. Εκτός από τις παραδοσιακές πτυχές του ύψους και του πλάτους, οι ταινίες 3-D προσθέτουν την αντίληψη του βάθους προβάλλοντας δύο ξεχωριστές εικόνες που εμφανίζονται ταυτόχρονα. Αν και οι ταινίες προβάλλονται σε δισδιάστατες οθόνες, τα ειδικά γυαλιά (που κάνουν τα μέλη του κοινού να μοιάζουν με dweebs) ερμηνεύουν τις δύο εικόνες, τις συγχωνεύουν και προσθέτουν ένα επιπλέον αεροπλάνο στην εμπειρία θέασης. Αλλά το ήξερες ήδη, έτσι;

Οι ταινίες 4-D δεν προσθέτουν πλέον οπτικά επίπεδα. Η πρόσθετη διαστασιολόγηση αναφέρεται στην εισαγωγή άλλων αισθητήριων διεγερτικών εκτός από την ταινία 3-D. Συνήθως, οι 4-D παρουσιάσεις θα προσθέσουν χιμπατζήδες, μηχανές χιονιού, φυσαλίδες, θεατρική ομίχλη ή άλλα εφέ που βασίζονται στο νερό για να σπρένετε ή να περιβάλλετε τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των σκηνικών.

Παραδείγματος χάριν, κουνώντας πάνω από έναν καταρράκτη, η δυσκολία μιας πριγκίπισσας Fiona, ενισχυμένης με 3-D, φαίνεται ακόμα πιο επισφαλής όταν συνοδεύεται από άφθονα σταγονίδια νερού στο Shrek 4-D στα πάρκα Universal Studios.

Με τρισδιάστατα φιλμ που εμφανίζονται συνήθως σε κινηματογραφικές αίθουσες, η καινοτομία έχει ξεθωριάσει. Θεματικά πάρκα όπως το Universal Studios, ωστόσο, ενισχύουν συχνά τα κινηματογραφικά τους αξιοθέατα κάνοντάς τα 4-D.

Τα πάρκα είναι καλύτερα προσαρμοσμένα για να παρουσιάσουν τις ταινίες, επειδή μπορούν να αναρτήσουν τα θέατρα για να παραδώσουν τα αποτελέσματα για εκτεταμένες διαδρομές. Θα ήταν πιο δύσκολο να επανεγκαταστήσετε τα cineplexes με νέα εφέ κάθε φορά που αλλάζει μια ταινία (αν και λίγοι είναι έτοιμοι να το κάνουν ακριβώς αυτό).

Εκτός από τις απτικές, οπτικές και θερμικές εκδόσεις που παρέχονται με εφέ νερού, άλλες 4-D βελτιώσεις περιλαμβάνουν:

Λοιπόν, τι γίνεται με τις ταινίες 5-D και 6-D;

Εντάξει, τώρα έχετε μια λαβή σε 4-D ταινίες. Τι, κατά πάσα πιθανότητα, αναρωτιέστε, σημαίνει 5-D και όλες αυτές οι άλλες ταινίες D; Στην τυπική μόδα θεμάτων πάρκων, οι έμποροι πάντα θέλουν να ζητήσουν το μεγαλύτερο, καλύτερο, τελευταίο και μεγαλύτερο και θα παραμορφώσουν τις προδιαγραφές έλξης τους για να δημιουργήσουν δικαιώματα καυχιάς. Εάν ένα ανταγωνιστικό πάρκο διαθέτει μια ταινία 4-D, γιατί να μην τα ξεχωρίσετε; Στο πάρκο-μιλήστε, μια 5-D ταινία συνδυάζει τουλάχιστον δύο αισθητηριακά βελτιώσεις με μια ταινία 3-D.

Πιο συχνά, ένα 5-D έλξη παρουσιάζει μια ταινία 3-D σε ένα θέατρο προσομοιωτή κίνησης (στο οποίο τα καθίσματα κινούνται παράλληλα με τη δράση που προβάλλεται σε μια στατική οθόνη) που περιλαμβάνει επίσης εφέ νερού ή άλλα αισθητήρια. Τα 6-D ή τα μεγαλύτερα αξιοθέατα περιλαμβάνουν πολλαπλές αισθητικές επιδράσεις, όπως νερό, οσμή και εισπνοές αέρα, καθώς και καθίσματα προσομοίωσης κίνησης και περιεχόμενο 3-D.

Εκτός από τα θέατρα με βάση τα αξιοθέατα, 4-D ταινίες μερικές φορές ενσωματώνονται σε κινούμενες βόλτες. 3-D γυαλιά-φορώντας τους επιβάτες που ταξιδεύουν με σκηνές με πολλές οθόνες κινηματογράφων σε οχήματα που βασίζονται σε κινητήρια βάση βομβαρδίζονται με εκρήξεις πυρκαγιάς, σταγόνες νερού και όλα τα είδη άλλων αισθητήριων σκανδάλων σε άγρια ​​αξιοθέατα όπως το Transformers: The Ride 3D στο Universal Studios Hollywood και τη Φλόριντα και τις εκπληκτικές περιπέτειες του Spider-Man στα νησιά περιπέτειας.