Ιστορία των νήσων Φίτζι

Ο πρώτος Ευρωπαίος που επισκέφθηκε την περιοχή ήταν ο Ολλανδός εξερευνητής Abel Tasman το 1643. Ο αγγλικός ναυτικός James Cook διέσχισε επίσης την περιοχή το 1774. Το άτομο που συνηθέστερα πιστώνεται με την «ανακάλυψη» των Φίτζι ήταν ο καπετάνιος William Bligh, το 1789 και το 1792 μετά την ανταρσία στο HMS Bounty .

Ο 19ος αιώνας ήταν περίοδος μεγάλης αναστάτωσης στα νησιά των Φίτζι.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που προσγειώθηκαν στα Φίτζι ήταν ναυάγιοι ναυτικοί και φυλακισμένοι από τις βρετανικές ποινικές αποικίες στην Αυστραλία. Μέσα στα μέσα του αιώνα οι ιρανοί έφτασαν στα νησιά και ξεκίνησαν τη μετατροπή του λαού των Φίτζι στον Χριστιανισμό.

Αυτά τα χρόνια χαρακτηρίστηκαν από αιματηρούς πολιτικούς αγώνες για εξουσία από αντίπαλους ηγέτες των Φίτζι. Ο σημαντικότερος από αυτούς τους ηγέτες ήταν ο Ratu Seru Cakobau, ο επικεφαλής της ανατολικής Viti Levu. Το 1854 ο Cakobau έγινε ο πρώτος ηγέτης των Φίτζι που δέχτηκε τον Χριστιανισμό.

Τα έτη φυλετικού πολέμου έληξαν προσωρινά το 1865, όταν δημιουργήθηκε μια συμμαχία αυτοχθόνων βασιλείων και το πρώτο σύνταγμα των Φίτζι καταρτίστηκε και υπογράφηκε από επτά ανεξάρτητους αρχηγούς των Φίτζι. Ο Cakobau εξελέγη πρόεδρος για δύο χρόνια στη σειρά, αλλά η συνομοσπονδία κατέρρευσε όταν ο επικεφαλής αντίπαλος, ένας αρχηγός της Τονγκάν με όνομα Ma'afu, ζήτησε την προεδρία το 1867.

Οι πολιτικές αναταραχές και η αστάθεια ακολούθησαν, καθώς η δυτική επιρροή συνέχισε να γίνεται ισχυρότερη.

Το 1871, με την υποστήριξη περίπου 2000 Ευρωπαίων στα Φίτζι, ο Cakobau ανακηρύχθηκε βασιλιάς και σχηματίστηκε εθνική κυβέρνηση στη Levuka. Ωστόσο, η κυβέρνησή του αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και δεν ήταν καλά δεκτή. Στις 10 Οκτωβρίου 1874, μετά από συνάντηση των ισχυρότερων αρχηγών, τα Φίτζι παραχωρήθηκαν μονομερώς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αγγλικό κανόνα

Ο πρώτος κυβερνήτης των Φίτζι υπό βρετανική κυριαρχία ήταν ο Sir Arthur Gordon. Οι πολιτικές του Sir Arthur ήταν να θέσουν το σκηνικό για ένα μεγάλο μέρος των Φίτζι που υπάρχει σήμερα. Σε μια προσπάθεια διατήρησης του λαού και του πολιτισμού των Φίτζι, ο Sir Arthur απαγόρευσε την πώληση της γης των Φίτζι σε μη Φιτζιανούς. Έθεσε επίσης ένα σύστημα περιορισμένης αυτοχθόνιας διοίκησης που επέτρεψε στους ιθαγενείς Φιτζιανούς να λένε πολύ στις δικές τους υποθέσεις. Δημιουργήθηκε ένα συμβούλιο αρχηγών για να συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν τους ντόπιους.

Σε μια προσπάθεια προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, ο Sir Arthur καθιέρωσε ένα σύστημα φυτειών στα νησιά των Φίτζι. Είχε προηγούμενη εμπειρία με ένα σύστημα φυτειών ως κυβερνήτης του Τρινιντάντ και του Μαυρικίου. Η κυβέρνηση κάλεσε την αυστραλιανή Colonial Sugar Refining Company να ανοίξει επιχειρήσεις στα Φίτζι, κάτι το οποίο έπραξε το 1882. Η εταιρεία λειτούργησε στα Φίτζι μέχρι το 1973.

Προκειμένου να παράσχει φτηνό μη-γηγενή εργασία για τις φυτείες, η κυβέρνηση εξέτασε την κορώνα της Ινδίας. Από το 1789 έως το 1916, πάνω από 60.000 Ινδοί μεταφέρθηκαν στα Φίτζι ως εργαζόμενοι. Σήμερα, οι απόγονοι αυτών των εργατών αποτελούν περίπου το 44% του πληθυσμού των Φίτζι. Οι ντόπιοι Φίτζι αντιπροσωπεύουν περίπου το 51% του πληθυσμού.

Τα υπόλοιπα είναι Κινέζοι, Ευρωπαίοι και άλλοι Νησιώτες του Ειρηνικού.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1800 έως τη δεκαετία του 1960, τα Φίτζι παρέμειναν μια φυλετικά διαιρεμένη κοινωνία, ειδικά όσον αφορά την πολιτική εκπροσώπηση. Οι Φιτζιανοί, οι Ινδοί και οι Ευρωπαίοι εξέλεξαν ή όρισαν τους εκπροσώπους τους στο νομοθετικό συμβούλιο.

Ανεξαρτησία και αναταραχή

Τα κινήματα ανεξαρτησίας της δεκαετίας του 1960 δεν διέφυγαν από τα νησιά των Φίτζι. Ενώ οι προηγούμενες απαιτήσεις για αυτοδιοίκηση αντιστάθηκαν, οι διαπραγματεύσεις στα Φίτζι και στο Λονδίνο οδήγησαν τελικά σε πλήρη πολιτική ανεξαρτησία για τα Φίτζι στις 10 Οκτωβρίου του 1974.

Τα πρώτα χρόνια της νέας δημοκρατίας συνέχισαν να βλέπουν μια φυλετικά διαιρεμένη κυβέρνηση, με το κυρίαρχο κόμμα της Συμμαχίας να κυριαρχείται από ιθαγενείς Φίτζι. Η πίεση από πολυάριθμες εσωτερικές και εξωτερικές πηγές είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό του Εργατικού Κόμματος το 1985, το οποίο, σε συμμαχία με το κυρίως Ινδικό Κόμμα Εθνικής Ομοσπονδίας, κέρδισε τις εκλογές του 1987.

Τα Φίτζι, ωστόσο, δεν μπορούσαν εύκολα να ξεφύγουν από το φυλετικά διαιρεμένο παρελθόν τους. Η νέα κυβέρνηση ανατράπηκε γρήγορα σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Μετά από μια περίοδο διαπραγματεύσεων και αναστάτωσης στις πολιτείες, μια μη στρατιωτική κυβέρνηση επέστρεψε στην εξουσία το 1992 με ένα νέο σύνταγμα βαριάς σημασίας υπέρ της αυτοχθόνιας πλειοψηφίας.

Ωστόσο, η εσωτερική και διεθνής πίεση οδήγησε στο διορισμό μιας ανεξάρτητης επιτροπής το 1996. Η επιτροπή αυτή συνέστησε ένα νέο σύνταγμα το οποίο εγκρίθηκε ένα χρόνο αργότερα. Το σύνταγμα αυτό προέβλεπε την αναγνώριση των μειονοτικών συμφερόντων και καθιέρωσε ένα πολυκομματικό υπουργικό συμβούλιο με εντολή.

Η Mahendra Chaudhry ορκίστηκε ως Πρωθυπουργός και έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός των Φίτζι Ινδο-Φίτζι. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο κυβερνητικός κανόνας ήταν βραχύβιος.

Στις 19 Μαΐου 2000, οι ελίτ των στρατιωτικών μονάδων και οι ρατσιστές ένοπλοι υπό την ηγεσία του επιχειρηματία George Speight κατέλαβαν την εξουσία με τη στήριξη του Μεγάλου Συμβουλίου των Αρχηγών, μιας μη εκλεγμένης συνέλευσης των παραδοσιακών αρχηγών ιδιοκτητών γης. Ο Chaudry και το γραφείο του κρατήθηκαν όμηροι για αρκετές εβδομάδες.

Η κρίση του 2000 τελείωσε με την παρέμβαση του αρχηγού του στρατιωτικού διοικητή Frank Bainimarama, ενός ντόπιου Φιτζιανού. Ως αποτέλεσμα, ο Chaudry αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Η Speight συνελήφθη τελικά με τέλη προδοσίας. Η Laisenia Qarase, επίσης ντόπιο Φίτζι, εκλέχτηκε στη συνέχεια πρωθυπουργός.

Μετά από εβδομάδες έντασης και απειλών από πραξικόπημα, ο στρατός των Φίτζι, για άλλη μια φορά υπό την εποπτεία του Commodore Frank Bainimarama, κατέλαβε την εξουσία την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2006 σε ένα ατρόμητο πραξικόπημα. Ο Bainimarama απέρριψε τον πρωθυπουργό Qarase και ανέλαβε τις εξουσίες του προέδρου από τον πρόεδρο Ratu Josefa Iloilo με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει σύντομα την εξουσία στο Iloilo και μια νεοδιορισμένη πολιτική κυβέρνηση.

Ενώ και οι Βαϊνιμαράμα και Qarase είναι ντόπιοι Φιτζιανοί, το πραξικόπημα φαινόταν προφανώς από τις προτάσεις του Qarase, οι οποίες θα είχαν ωφελήσει τους ντόπιους Φιτζιανούς σε βάρος των μειονοτήτων, ιδιαίτερα των εθνικών Ινδών. Ο Bainimarama αντιτάχθηκε στις προτάσεις αυτές ως άδικες για τις μειονότητες. Όπως δήλωσε το CNN, «ο στρατός είναι θυμωμένος σε μια κυβερνητική κίνηση για την εισαγωγή νομοθεσίας που θα παρείχε αμνηστία σε όσους εμπλέκονται στο πραξικόπημα του 2000. Αντιτίθεται επίσης σε δύο νομοσχέδια που ο Bainimarama λέει αδικαιολόγητα υπέρ των πλουσιότερων αυτόχθονων Φίτζι σε δικαιώματα επί της εθνοτικής μειονότητας . "

Οι γενικές εκλογές έλαβαν χώρα στις 17 Σεπτεμβρίου 2014. Το κόμμα FijiFirst του Bainimarama κέρδισε το 59,2% των ψήφων και οι εκλογές θεωρήθηκαν αξιόπιστες από μια ομάδα διεθνών παρατηρητών από την Αυστραλία, την Ινδία και την Ινδονησία.

Επισκεφθείτε τα Φίτζι σήμερα

Παρά την ιστορία της πολιτικής και φυλετικής αναταραχής, που χρονολογείται σχεδόν 3500 χρόνια, τα νησιά των Φίτζι έχουν παραμείνει ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός . Υπάρχουν τόσοι πολλοί καλοί λόγοι για να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας . Το νησί είναι γεμάτο με τόσες παραδόσεις και έθιμα . Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι οι επισκέπτες ακολουθούν τον κατάλληλο κώδικα ενδυμασίας και εθιμοτυπίας .

Ο λαός των Φίτζι είναι γνωστός ως ένα από τα πιο φιλικά και φιλόξενα από οποιοδήποτε από τα νησιά του Νοτίου Ειρηνικού. Ενώ οι νησιώτες μπορεί να διαφωνούν σε πολλά θέματα, είναι καθολικά αναγνωρίζοντας τη σημασία του τουριστικού εμπορίου για το μέλλον των νησιών τους. Στην πραγματικότητα, επειδή ο τουρισμός έχει υποστεί ως αποτέλεσμα της αναταραχής των τελευταίων ετών, υπάρχουν εξαιρετικές ταξιδιωτικές ευκαιρίες. Για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ξεφύγουν από τον μεγάλο αριθμό τουριστών που βρίσκονται συχνά αλλού στον Νότιο Ειρηνικό, τα Φίτζι είναι ένας τέλειος προορισμός.

Το 2000, περίπου 300.000 επισκέπτες έφθασαν στα νησιά των Φίτζι. Ενώ τα νησιά είναι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για τους πολίτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες έφθασαν επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Online Πόροι

Πολλοί πόροι διατίθενται ηλεκτρονικά για να σας βοηθήσουν στο σχεδιασμό διακοπών στα νησιά των Φίτζι. Οι μελλοντικοί επισκέπτες θα πρέπει να επισκεφτούν την επίσημη ιστοσελίδα του Γραφείου Επισκεπτών των Φίτζι, όπου μπορείτε να εγγραφείτε για τη λίστα αλληλογραφίας τους με καυτές προσφορές και προσφορές. Οι νήσοι των Φίτζι παρέχουν εξαιρετική κάλυψη του σημερινού πολιτικού κλίματος στα νησιά.

Ενώ η αγγλική παραμένει η επίσημη γλώσσα των Φίτζι, η μητρική γλώσσα των Φίτζι διατηρείται και χρησιμοποιείται ευρέως. Έτσι, όταν επισκέπτεστε τα Φίτζι, μην εκπλαγείτε όταν κάποιος φτάνει μέχρι εσάς και λέει " bula ( mbula )" που σημαίνει γεια και "vinaka vaka levu (vee naka vaka layvoo)" που σημαίνει ευχαριστώ καθώς σας δείχνουν τους την εκτίμησή σας για να αποφασίσετε να επισκεφθείτε τη χώρα τους.