Οι συναρπαστικές παραδόσεις των Φίτζι

Αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να δουν μια γεύση της τοπικής ζωής του Φιτζιάν.

Ένας από τους κορυφαίους λόγους για να επισκεφθείτε τα Φίτζι - εκτός από τον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο είναι η πλούσια ιστορία και το σεβασμό των νησιών για τις παραδοσιακές τελετές. Ο λαός των Φίτζι είναι ζεστός και φιλόξενος και σας προσκαλεί να μοιραστείτε την πολιτιστική κληρονομιά τους. Υπάρχουν πέντε τρόποι για να το κάνετε αυτό:

Τελετή Yaqona

Το Yaqona , πιο συχνά αναφέρεται ως kava , είναι το παραδοσιακό τελετουργικό ποτό των Φίτζι. Είναι φτιαγμένο από τις χυμώδεις ρίζες ενός τοπικού φυτού πιπεριού αναμεμειγμένου με νερό και καταναλώνεται από ένα κοινό κέλυφος καρύδας σε μια τελετή στην οποία οι επισκέπτες καλούνται να συμμετάσχουν.

Είτε σε ένα τοπικό χωριό είτε στο θέρετρό σας, θα σας ζητηθεί να καθίσετε στο πάτωμα σε έναν κύκλο καθώς το kava είναι έτοιμο στο μπολ tanoa . Στη συνέχεια, καθώς οι φιλοξενούμενοι του νησιού Fijian τραγουδούν και αρπάζουν ρυθμικά, κάθε άτομο στον κύκλο καλείται να απολαύσει το κέλυφος γεμάτο καβά . Το Kava έχει ένα ήπιο ηρεμιστικό αποτέλεσμα (οι Φιτζίκες το αποκαλούν χαλάρωση) και τα χείλη και η γλώσσα σας θα αισθάνονται ελαφρώς μπερδεμένα, σαν να είχαν κολλήσει με το τοπικό Novocaine.

Το Μeke

Φροντίστε να μην χάσετε αυτό το παραδοσιακό τραγούδι και χορευτική παράσταση, που λέει τους θρύλους των νησιών σε μια σειρά από χορούς - από μαλακό και απαλό έως δυνατά και πολεμιστά. Το meke αποτελείται από δύο μουσικούς, οι οποίοι παίζουν γκονγκ, μπαστούνια μπαμπού και τύμπανα καθώς και ψάλματα και χειροκροτήματα, και χορευτές, ντυμένοι με φούστες χόρτου και γιρλάντες με λουλούδια, που ξανακάνουν μύθους, ιστορίες αγάπης και επικές μάχες.

Η γιορτή Lovo

Αυτό το παραδοσιακό γεύμα Fijian παρασκευάζεται σε ένα υπόγειο φούρνο που ονομάζεται lovo .

Με πολλούς τρόπους είναι σαν ένα clambake της Νέας Αγγλίας - εκτός από τα συστατικά που διαφέρουν. Σε μια μεγάλη τρύπα, οι Φίτζι τοποθετούν το ξύλο και τις μεγάλες, επίπεδες πέτρες και θερμαίνουν τις πέτρες μέχρι να είναι κόκκινο καυτό. Στη συνέχεια, αφαιρούν το υπόλοιπο ξύλο και κατανέμουν τις πέτρες μέχρι να είναι επίπεδες. Στη συνέχεια, το χοιρινό κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα φραγκοστάφυλα, η μανιόκα και το taro - τυλίγονται σε φύλλα μπανάνας και τοποθετούνται, πρώτα, τα μεγαλύτερα αντικείμενα πάνω στις καυτές πέτρες.

Καλύπτεται με περισσότερες λεκάνες μπανάνας, στελέχη καρύδας και υγρά σάκους με λινάτσα και αφήνεται να μαγειρέψει για περίπου δύο ώρες.

Τελετή Περίπατος Πυρός

Αυτό το αρχαίο τελετουργικό των Φίτζι, με προέλευση στο νησί Beqa, όπου μύθος λέει ότι η ικανότητα δόθηκε από έναν θεό στη φυλή Sawau, εκτελείται τώρα για τους επισκέπτες. Παραδοσιακά, οι περιπατητές πρέπει να τηρούν δύο αυστηρά ταμπού για δύο εβδομάδες πριν από μια βόλτα: Δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με γυναίκες και δεν μπορούν να τρώνε καρύδες. Εάν δεν το κάνετε, μπορεί να προκληθούν σοβαρά εγκαύματα. Όταν είναι χρόνος εκτέλεσης, οι περιπατητές περπατούν με ένα μόνο αρχείο σε μια κοιλάδα κόκκινων καυτών λίθων λίγων μέτρων σε μήκος - και, εκπληκτικά, τα πόδια τους είναι αλώβητα.

Μια επίσκεψη στο χωριό

Σε ορισμένα νησιά, μπορεί να σας ζητηθεί να επισκεφθείτε ένα τοπικό χωριό ( koro ) για να δείτε ποια είναι η καθημερινή ζωή για τους Φιτζιανούς. Εάν έχετε την ευκαιρία να το κάνετε και καλείτε να συναντήσετε τον αρχηγό του χωριού, θα χρειαστεί να αγοράσετε μια μικρή ποσότητα kava (περίπου μισό κιλό) για να τον παρουσιάσετε ως sevusevu (δώρο). Θα πρέπει να φορέσετε μέτρια (χωρίς καμήλες ή κορυφές δεξαμενών, χωρίς σορτσάκια ή πάνω από τα γόνατα και χωρίς καπέλα) ή να καλύψετε τα πόδια σας με ένα σούλου (Fijian sarong ) και ακολουθήστε το πρωτόκολλο σύμφωνα με τις οδηγίες του Φιτζιανού που σας προσκάλεσε.

Επίσης, αφαιρέστε τα παπούτσια σας πριν εισέλθετε και βάλτε σπίτι ή κτίριο και μιλάτε πάντα με απαλή φωνή.