Ιστορία και συμβολισμός του Αγίου Firebird

Τοποθεσία: Έξω από το μουσείο σύγχρονης τέχνης Bechtler (420 S Tryon St)

Σχεδιαστής: Γάλλος-αμερικανός καλλιτέχνης Niki de Saint Phalle

Ημερομηνία εγκατάστασης: 2009

Με αγάπη γνωστή ως "Disco Chicken" από κατοίκους της περιοχής, το τρεμοπλαστικό γλυπτό Firebird εγκαταστάθηκε το 2009 και βρίσκεται στην είσοδο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Bechtler στην οδό Tryon. Το άγαλμα έχει ύψος άνω των 17 ποδιών και ζυγίζει πάνω από 1.400 λίρες.

Το σύνολο του αγάλματος καλύπτεται από πάνω προς τα κάτω σε περισσότερα από 7.500 κομμάτια καθρέφτη και έγχρωμο γυαλί. Το κομμάτι δημιουργήθηκε το 1991 από τη γαλλο-αμερικανίδα καλλιτέχνη Niki de Saint Phalle και αγοράστηκε από τον Andreas Bechtler ειδικά για τοποθέτηση στο μπροστινό μέρος του μουσείου. Έχει ταξιδέψει από πόλη σε πόλη στην οθόνη, αλλά Charlotte είναι το πρώτο μόνιμο σπίτι της. Όταν ο Bechtler αγόρασε το κομμάτι, είπε ότι ήθελε τέχνη που ήθελε "όχι μόνο ένα εικονικό κομμάτι, αλλά και ένας λαός θα απολάμβανε".

Οι περισσότεροι άνθρωποι με την πρώτη ματιά σκέφτονται ότι το άγαλμα είναι από ένα πουλί με απίστευτα μεγάλα πόδια και αυτό που φαίνεται να ρέει παντελόνι (εξ ου και το ψευδώνυμο Disco Chicken) ή ακόμα και πλώρη στα πόδια. Ωστόσο, η στενότερη επιθεώρηση ή το επίσημο όνομα του αγάλματος, "Le Grand Oiseau de Feu sur l'Arche" ή "Μεγάλο Firebird σε μια Αψίδα", δείχνει ότι στην πραγματικότητα απεικονίζει ένα πλάσμα που μοιάζει με πουλί που κάθεται σε μια μεγάλη καμάρα.

Το γλυπτό είναι πολύ δημοφιλές στους επισκέπτες, και πιθανότατα το πιο δημοφιλές κομμάτι της δημόσιας τέχνης του Charlotte.

Γίνεται γρήγορα μια εικόνα του Uptown, που εμφανίζεται σε πολλές εκδόσεις. Έχει γίνει ένα τέτοιο αξιοθέατο ότι ο παρατηρητής Charlotte φιλοξενεί συνήθως έναν διαγωνισμό φωτογραφίας Firebird.

Το άγαλμα πρέπει να επισκευάζεται αρκετές φορές ετησίως. Ο επιμελητής του μουσείου αντικαθιστά τα σπασμένα πλακάκια με το χέρι, κόβοντας κάθε ένα για να ταιριάζει τέλεια στο παλιό σημείο.

Η πιο κοινή αιτία επισκευής; Νυκτερινοί σκιτσαριστές στο Uptown.

Το Charlotte φιλοξενεί άφθονα εξαιρετικά δημόσια έργα τέχνης, πολλά από τα Uptown, όπως το il Grande Disco και τα τέσσερα αγάλματα στη μέση του Uptown.