Τι είναι το Trigger Point Therapy;

Τα σημεία ενεργοποίησης είναι οδυνηρά σημεία στον μυϊκό ιστό που εκπέμπουν τον πόνο σε άλλες περιοχές. Ένα σημείο σκανδαλισμού είναι μια ένδειξη ότι το σώμα έχει βιώσει κάποια μορφή φυσιολογικής δυσλειτουργίας, όπως κακή στάση, επαναλαμβανόμενη μηχανική καταπόνηση, μηχανική ανισορροπία, όπως πόδια διαφορετικών μηκών ή οξύ τραύμα. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των σημείων ενεργοποίησης είναι ότι σχεδόν πάντα αναφέρονται στον πόνο σε άλλες περιοχές του σώματος.

Τα σημεία ενεργοποίησης αποτελούν μέρος ενός μηχανισμού προστασίας του σώματός σας, ένα σημαντικό αμυντικό αντανακλαστικό που κρατά το σώμα σας ασφαλή. Προβλήματα εμφανίζονται όταν το ανακλαστικό σβήνει ή δεν σβήνει - προκαλώντας συνεχή πόνο και ακαμψία.

Η θεραπεία με σημείο ενεργοποίησης είναι μια τεχνική στην οποία τα σημεία ενεργοποίησης εντοπίζονται και χειρίζονται για να μειώσουν τον πόνο και να «απενεργοποιήσουν» το σημείο. Αυτή η τεχνική ονομάζεται μερικές φορές επίσης θεραπεία myofascial trigger point. ( Myo σημαίνει μυϊκό ιστό και περιτονία είναι ο συνδετικός ιστός μέσα και γύρω από αυτό.)

Τι μπορεί να ενεργοποιήσει την Θεραπεία Σημείου;

Η θεραπεία με σημείο ενεργοποίησης μπορεί να μειώσει τον πόνο, να αυξήσει την κίνηση και να επιτρέψει στους μυς να μαλακώσουν, να επιμηκυνθούν και να γίνουν πιο δυνατοί. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μέτρια πίεση κατά την επεξεργασία των σημείων ενεργοποίησης. Αν ο θεραπευτής πιέσει πολύ σκληρά, θα τερματίσετε την πίεση και ο μυς δεν θα χαλαρώσει.

Η θεραπεία σημείου ενεργοποίησης βασικά περιλαμβάνει ισχαιμική συμπίεση, έναν ήπιο και μη επεμβατικό τρόπο απενεργοποίησης των σημείων ενεργοποίησης και τεντώματος.

Η τεχνική απελευθέρωσης σημείου ενεργοποίησης μπορεί να είναι λίγο άβολη αλλά δεν πρέπει να προκαλεί πόνο. Στην πραγματικότητα, οι μύες στον πόνο τείνουν να τεταμένες, οπότε προκαλώντας πόνο θα εμποδίσει την καλή λειτουργία της τεχνικής. Αν πονάει πάρα πολύ, θα αρχίσετε να τερματίζετε τους μυς σας με μια προστατευτική απάντηση.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με σημείο ενεργοποίησης, ο θεραπευτής μασάζ εντοπίζει το σημείο σκανδάλης πιέζοντας τον μυϊκό ιστό με ένα δάκτυλο (ψηλάφηση) ή παίρνοντας τις μυϊκές ίνες σε μια λαβή πείρου.

Μόλις εντοπιστεί το σημείο σκανδάλης, ο θεραπευτής εφαρμόζει πίεση έως ότου ο πόνος αποκλίνει σταδιακά.

Εφαρμογή πίεσης για την επαναφορά του μυός

Ο θεραπευτής σας ζητά να αξιολογήσετε την ένταση της ενόχλησης σε μια κλίμακα από ένα έως δέκα, με το ένα να είναι «όχι ή πολύ μικρή δυσφορία» και δέκα «θορυβώδη». Ο θεραπευτής εφαρμόζει πίεση αυξάνοντας σταδιακά μέχρι να φτάσετε σε επίπεδο δυσφορίας πέντε ή έξι. Ο θεραπευτής διατηρεί τότε την πίεση σταθερή έως ότου η δυσφορία λυθεί περίπου στο επίπεδο δύο. Στη συνέχεια ασκεί μεγαλύτερη πίεση κρατώντας το ξανά μέχρι να πέσει το επίπεδο δυσφορίας. Όταν το επίπεδο δυσφορίας φτάσει σε "δύο", το σημείο θεωρείται απενεργοποιημένο.

Αν το σημείο δεν ανταποκρίνεται στην πίεση μέσα σε ένα λεπτό, ο θεραπευτής θα πρέπει να σταματήσει, καθώς μπορεί να μην είναι ένα σημείο ενεργοποίησης.

Μερικά, αλλά όχι πολλά ιαματικά λουτρά προσφέρουν θεραπεία με σημείο ενεργοποίησης. Μπορεί να υπάρχουν θεραπευτές που ενσωματώνουν θεραπεία σκανδάλης σε βαθιά μασάζ ιστού , αλλά όχι πολλές ιαματικές πηγές όπου η θεραπεία με σημείο ενεργοποίησης βρίσκεται στο μενού. Είναι ευκολότερο να βρεθεί ένας ατομικός ασκούμενος μέσω του The National Association of Myofascial Trigger Point Therapists.

Οι θεραπευτές του myofascial trigger point (MTPT) διατηρούν την τρέχουσα κατάσταση, καλύπτοντας τις απαιτήσεις της συνεχούς εκπαίδευσης.

Πολλοί από αυτούς έχουν πιστοποιηθεί από την επιτροπή (CMTPT) και εκπαιδεύτηκαν σε εξειδικευμένα προγράμματα που ξεπερνούν τις 100 ώρες και πολλά έχουν πάνω από 600 ώρες εκπαίδευσης στην Myofascial Trigger Point Therapy με βάση το Doctors Travell και το Simons medical text. Το CMTPT (συνήθως) υποδεικνύει την Εθνική Πιστοποίηση από το CBMTPT.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη Θεραπεία σημείου ενεργοποίησης

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία επώδυνων σημείων ενεργοποίησης που προκαλούν αναφερόμενο πόνο.

Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να γίνει ο μυς σε αυτή την κατάσταση και πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερο από ένα μασάζ για να το ξεφορτωθείς.

Αυτά τα σημεία είναι συχνά περιοχές χρόνιας "κατοχής" και πρέπει να μάθετε πώς να κινηθείτε με διάφορους τρόπους για να τους κρατήσετε από επαναλαμβανόμενες.

Μπορεί να είναι άβολα, αλλά πρέπει να δώσει διαρκή ανακούφιση.

Οι κανονικοί μύες δεν περιέχουν τεντωμένες ζώνες μυϊκών ινών ή σημείων ενεργοποίησης.