Θυελική μνήμη του Μισσούρι στο Περλ Χάρμπορ, Χαβάη

Μια σύντομη ιστορία του "Mighty Mo" και ένας οδηγός για την επίσκεψη στο USS Missouri σήμερα

Μια επίσκεψη στο Περλ Χάρμπορ υπενθυμίζει σε εκείνους της γενιάς μου πόσοι από εμάς ακούσαμε πρώτα για αυτά τα μικρά νησιά που είχαν κολλήσει στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ήταν εδώ, σχεδόν πριν από 70 χρόνια, ότι ο Β 'Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν, σε αυτό το κακομαθημένο Κυριακάτικο πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, οι Ιάπωνες επιτέθηκαν στον Στόλο του Ειρηνικού των ΗΠΑ στο αγκυροβολημένο στο Περλ Χάρμπορ και σε πολλούς άλλους Χαβάηους στρατιωτικούς εγκαταστάσεων.

Ήταν οι γονείς μας και οι παππούδες μας που πολεμούσαν στον πόλεμο, είτε στο εξωτερικό, εναντίον των δυνάμεων τυραννίας είτε κάνοντας το μερίδιό τους στο μέτωπο του σπιτιού. Λιγότεροι βετεράνοι του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου επιβιώνουν με κάθε παρελθόν έτος. Είναι πλέον καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες τους για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας.

Πώς το Battleship Missouri ήρθε στο Περλ Χάρμπορ

Η απόφαση να αποβάλετε το USS Missouri ή το "Mighty Mo", όπως συχνά αποκαλείται, στο Pearl Harbor μέσα σε μήκος πλοίου του USS Arizona Memorial δεν ήταν χωρίς αντιπολίτευση. Υπήρχαν εκείνοι που αισθάνονταν (και εξακολουθούν να αισθάνονται) ότι το τεράστιο θωρηκτό επισκιάζει το επίσημο μνημόσυνο στους άνδρες που πέθαναν το πρωί της Κυριακής πριν από πολλά χρόνια.

Δεν ήταν εύκολος αγώνας για να φέρει το "Mighty Mo" στο Pearl. Ισχυρές εκστρατείες διεξήχθησαν από τον Bremerton, την Ουάσινγκτον και το Σαν Φρανσίσκο για να κερδίσει την τελευταία μάχη στην οποία θα συμμετείχε το Μιζούρι. Για αυτόν τον συγγραφέα, η επιλογή του Περλ Χάρμπορ ως μόνιμη κατοικία του πλοίου ήταν η σωστή και μόνο λογική.

Τα μνημεία USS Missouri και USS της Αριζόνα χρησιμεύουν ως bookends που σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος της αμερικανικής εμπλοκής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήταν στο USS Missouri ότι το "Μέσο της επίσημης παράδοσης της Ιαπωνίας στις συμμαχικές δυνάμεις" υπογράφηκε από αντιπροσώπους των συμμαχικών εθνών και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας στον κόλπο του Τόκιο στις 2 Σεπτεμβρίου 1945.

Μια σύντομη ιστορία του πολεμικού πλοίου Missouri - Mighty Mo

Η φημισμένη ιστορία του Battleship Missouri, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερο από τον τόπο όπου υπογράφηκε αυτό το έγγραφο.

Το USS Missouri χτίστηκε στο Ναυτικό Ναυτικό της Νέας Υόρκης στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η καρίνα της βρισκόταν στις 6 Ιανουαρίου 1941. Το βάπτισε και ξεκίνησε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια αργότερα, στις 29 Ιανουαρίου 1944 και ανατέθηκε στις 11 Ιουνίου 1944. Ήταν ο τελικός των τεσσάρων θωρηκτών της Iowa που ανέθεσε το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών και το τελευταίο θωρηκτό που θα έχει ποτέ συνδεθεί με το στόλο.

Το πλοίο βαφτίστηκε κατά την εκτόξευσή της από τη Μαίρη Μαρκερίτ Τρούμαν, κόρη του μελλοντικού Προέδρου, Χάρι Σ. Τρούμαν, ο οποίος τότε ήταν γερουσιαστής από το κράτος του Μισσούρι. Θα είναι για πάντα γνωστή ως "το πλοίο του Harry Truman."

Μετά την ανάθεσή της, αποστέλλεται ταχέως στο Θέατρο του Ειρηνικού, όπου πολέμησε στις μάχες του Iwo Jima και της Okinawa και απέκλεισε τα ιαπωνικά νησιά. Ήταν στην Okinawa ότι χτυπήθηκε από ένα ιαπωνικό πιλότο καμικάζι. Σημάδια της κρούσης εξακολουθούν να εμφανίζονται στην πλευρά της κοντά στο κατάστρωμα.

Το Μισσούρι πολέμησε στον Κορεατικό πόλεμο από το 1950 έως το 1953 και στη συνέχεια παροπλίστηκε το 1955 στους αποθεματικούς στόλους των ναυτικών των Ηνωμένων Πολιτειών (Mothball Fleet), αλλά επανενεργοποιήθηκε και εκσυγχρονίστηκε το 1984 στο πλαίσιο του σχεδίου Ναυτικού 600 πλοίων. στον πόλεμο του Κόλπου του 1991.

Το Μισσούρι έλαβε συνολικά έντεκα αστέρες μάχης για υπηρεσία στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κορέα και τον Περσικό Κόλπο και τελικά παροπλίστηκε στις 31 Μαρτίου 1992, αλλά παρέμεινε στο Μητρώο Ναυτικών Σκαφών έως ότου το όνομα του χτυπήθηκε τον Ιανουάριο του 1995.

Το 1998 δωρίστηκε στο USS Missouri Memorial Association και ξεκίνησε το ταξίδι της στο Περλ Χάρμπορ, όπου αγκυροβολεί σήμερα στο νησί Ford, σε μικρή απόσταση από το USS Arizona Memorial.

Επισκεφτείτε το μνημείο του USS Missouri

Η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε το Μιζούρι είναι νωρίς το πρωί - με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε τα οργανωμένα λεωφορεία.

Το Μνημείο του Battleship Missouri ανοίγει στις 8:00 π.μ. και το Memorial είναι ανοιχτό μέχρι τις 4:00 ή τις 5:00 μ.μ. ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν στο παράθυρο εισιτηρίων του USS Bowfin Submarine Museum and Park στην αντίθετη πλευρά του χώρου στάθμευσης από το Κέντρο Επισκεπτών USS Arizona Memorial.

Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε εισιτήρια online εκ των προτέρων.

Το Memorial είναι μια επιχείρηση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία δεν λαμβάνει δημόσια χρηματοδότηση. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στο Μνημείο της USS Arizona, το Mighty Mo δεν ανήκει στο Εθνικό Πάρκο των ΗΠΑ, συνεπώς χρεώνεται ένα τέλος εισόδου για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές εισιτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων πακέτων που σας δίνουν τη δυνατότητα να επισκεφθείτε και τα τρία ιστορικά αξιοθέατα του Pearl Harbor: το Μνημείο του Battleship Missouri, το Μουσείο και Πάρκο Submarine του USS Bowfin και το Μουσείο Αεροπορίας του Ειρηνικού . Και οι τρεις αξίζει να επισκεφθείτε.

Περιηγήσεις στο Μνημείο του θωρηκτού του Μισσούρι

Οι ξεναγήσεις διατίθενται στο Battleship Missouri. Οι επιλογές περιοδείας αλλάζουν συχνά, οπότε φροντίστε να ελέγξετε τον ιστότοπό τους για λεπτομέρειες. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα εισιτήριο που θα σας επιτρέψει να εισέλθετε και στους τρεις ιστορικούς σταθμούς του Pearl Harbor.

Μια σύντομη διαδρομή με το λεωφορείο σε όλη τη γέφυρα για το Ford Island σας φέρνει στο Battleship Missouri.

Μετά την περιήγησή σας είστε ευπρόσδεκτοι να εξερευνήσετε περιοχές του πλοίου που δεν καλύπτονται από την περιοδεία αλλά ακόμα προσβάσιμες στο κοινό. Περισσότερα τμήματα του πλοίου ανοίγονται κάθε χρόνο, καθώς η χρηματοδότηση επιτρέπει την προσαρμογή των περιοχών στα σημερινά πρότυπα του OSHA.

Εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Battleship Missouri, επιτρέψτε τουλάχιστον τρεις έως τρεις ώρες και μισή, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου οδήγησης από την Waikiki. Σας συνιστώ να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα στο ιστορικό Pearl Harbor και να επισκεφθείτε και τις τρεις ιστορικές τοποθεσίες του Pearl Harbor καθώς και το Μνημείο του USS Arizona.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Battleship Missouri, το Battleship Missouri Memorial και να λάβετε πληροφορίες για τις περιηγήσεις και τις τιμές εισόδου στην ιστοσελίδα τους στο www.ussmissouri.org