Η σύνδεση του John D. Rockefeller με το Κλήβελαντ

Ο John D. Rockefeller, ο «πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου» στις αρχές του 20ου αιώνα, γεννήθηκε στην περιοχή Finger Lakes της Νέας Υόρκης αλλά μετακόμισε με την οικογένειά του στο βορειοανατολικό Οχάιο όταν ήταν νέος.

Ο Rockefeller, ο οποίος συνέχισε την ίδρυση της Standard Oil Company, άφησε το σημάδι του στο βορειοανατολικό Οχάιο, δηλαδή το Κλίβελαντ , δωρίζοντας χρήματα για πάρκα, κτίρια και μερικά από τα πιο αγαπημένα ιδρύματα της περιοχής.

Η πρώιμη ζωή του Rockefeller

Ο Rockefeller γεννήθηκε στο Richford της Νέας Υόρκης, μια μικρή πόλη κοντά στις λίμνες Finger.

Η οικογένειά του μετακόμισε στο Strongsville όταν ήταν νέος και ο Rockefeller παρακολούθησε το Κεντρικό Γυμνάσιο του Κλίβελαντ προτού αναλάβει εργασία ως υπάλληλος για τους εμπόρους του Κλήβελαντ, τον Henry B. Tuttle και τον Isaac L. Hewitt.

Standard Oil Company

Το 1859, ο Rockefeller και ο συνεργάτης του, ο Maurice Clark δημιούργησαν τη δική τους επιτροπή προμήθειας, η οποία ευημερούσε καθώς η πόλη μεγάλωσε στα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

Το 1870, εγκατέλειψε την επιχείρηση προμήθειας για να ιδρύσει την Standard Oil Company, με έδρα το Cleveland Flats. Η εταιρεία εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρείες στην ιστορία των ΗΠΑ και τελικά χωρίστηκε σε 34 ξεχωριστές εταιρείες ως αποτέλεσμα ενός αντιμονοπωλιακού κοστούμι.

Τα χρόνια του Κλήβελαντ

Στο Κλήβελαντ, ο Ροκφέλερ έτρεξε πολλές υπεραστικές και δυτικές Sixth Street. Είχε μια κατοικία στον Row του Millionaire's Euclid Avenue και σε ένα ανατολικό κτήμα, το Forest Hills, σε αυτό που τώρα είναι το East Cleveland και το Cleveland Heights.

Η Rockefeller παντρεύτηκε τη Laura Spelman, ντόπιο του Wadsworth, το 1864 και το ζευγάρι είχε τέσσερις κόρες και ένα γιο.

Ήταν ενεργά μέλη της Erie Street Baptist Church (αργότερα αποκαλούμενης Εκκλησίας Βαπτιστής της Avenue Euclid).

Η συμβολή του Rockefeller στο Κλίβελαντ

Αν και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη (με την Standard Oil Company του) το 1884, ο Rockefeller άφησε το σήμα του στο βορειοανατολικό Οχάιο στα πολλά ιδρύματα που βοήθησε να χρηματοδοτήσει.

Μεταξύ αυτών είναι:

Επιπλέον, ο Rockefeller άφησε ένα μέρος του ακινήτου του Forest Hill στις πόλεις του East Cleveland και του Cleveland Heights, το οποίο άνοιξε ως πάρκο το 1942.

Στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη

Κάποιοι λένε ότι ο πλούτος του ήταν πολύ μεγάλος για το Κλίβελαντ. άλλοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Κλίβελαντ ήταν αγενής στον Ροκφέλερ, αποφασίζοντας να τον φορολογήσει αντί να ενθαρρύνει την φιλανθρωπία του. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Rockefeller μετακόμισε την οικογένειά του και την εταιρεία του στη Νέα Υόρκη το 1884, παρόλο που συνέχισε το καλοκαίρι στο Forest Hill μέχρι το σπίτι να καεί στο έδαφος το 1917.

Μετά τη φωτιά στο Forest Hill, ο Rockefeller δεν επέστρεψε ποτέ ζωντανός στο Κλίβελαντ. Πέρασε τα επόμενα χρόνια στα ακίνητά του στην Ορμοντ Μπιτς, στη Φλόριντα και στο Westchester County, Νέα Υόρκη.

Αργότερα χρόνια και θάνατος

Ο Τζον Ντ. Ροκφέλερ πέθανε το 1937, μόλις μήνες ντροπαλοί από τα 98α γενέθλιά του. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο Βορειοανατολικό Οχάιο και βοήθησε να χρηματοδοτήσει τόσα πολλά ιδρύματα του Κλίβελαντ επέστρεψε στο Κλίβελαντ για να ταφεί στο νεκροταφείο της λίμνης View κάτω από έναν απλό οβελίσκο.

Ακολουθώντας τη συνήθειά του να δίνει δαιμόνιο στους φτωχούς, οι επισκέπτες της Λίμνης View θέσης διαταράσσονται στον τάφο του, ελπίζοντας να κερδίσουν τον πλούτο που μοιάζει με τον Rockefeller.



(ενημερώθηκε 11-19-11)