Χώρα των Βάσκων στη Νοτιοδυτική Γαλλία

Ανακαλύψτε τη μοναδική, όμορφη γαλλική βασκική χώρα

Χώρα των Βάσκων

Το τμήμα της Γαλλίας που ονομάζεται Χώρα των Βάσκων ( Pays Basque ) είναι λαμπρό και πολύ διαφορετικό. Στη δυτική ακτή της Γαλλίας, φθάνετε από το Μπορντό και βρεθείτε ξαφνικά σε ορεινό τοπίο. που περιγράφεται από έναν ταξιδιώτη του 17ου αιώνα ως «πολύ κακή χώρα». Ιστορικά χωρισμένα σε επτά βασκικές επαρχίες, μοιράζονται την ίδια γλώσσα και τον πολιτισμό και στις δύο πλευρές των συνόρων με την Ισπανία .

Βασκική Ανεξαρτησία

Ο λαός των Βάσκων ήταν πάντα έντονα ανεξάρτητος και ταυτίζεται περισσότερο με τους ισπανούς βασκικούς τους γείτονες με πολλούς τρόπους από τους γάλλους γείτονές τους (ειδικά σε μακρινές πόλεις όπως το Παρίσι).

Μιλούν τη δική τους γλώσσα της Euskera που μοιράζεται με τους Ισπανούς ομολόγους τους και θα δείτε δίγλωσσα πινακίδες και αφίσες σε όλη την περιοχή.

Βασκική αρχιτεκτονική

Υπάρχουν και άλλες διαφορές, από τις οποίες η πιο εντυπωσιακή είναι η αρχιτεκτονική. Αντί για τα πορτοκαλί πετρόκτιστα κτίρια με τα κόκκινα κεραμίδια από τερακότα που περιμένετε από αυτό το τμήμα της νότιας Γαλλίας, το βασκικό στυλ χαρακτηρίζεται από έντονα λευκά κτίρια από κοτσάνι και μετά με ασβέστη και καστανά, πράσινα, μπορντό ή ναυτικά ξυλεία και επικλινή πλακάκια στέγες. Αυτά τα παραδοσιακά σπίτια έχουν εμπνεύσει πολλές προαστιακές βίλες.

Οι βασκικές εκκλησίες είναι διαφορετικές. Πολλά από αυτά ανακαινίστηκαν τον 16ο αιώνα, με το καμπαναριό να είναι πιο προεξέχον από ό, τι σε άλλες περιοχές της Γαλλίας. Είναι επίπεδη ανεβαίνοντας σε τρία αιχμηρά φράγματα, το καθένα με ένα σταυρό.

Ένα μοναδικό βασκικό άθλημα

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της Χώρας των Βάσκων είναι ... εκπληκτικά, ένα παιχνίδι.

Προσέξτε τα σκυροδέματα που χρησιμοποιούνται για να παίξουν το εθνικό παιχνίδι της pelot όπου δύο παίκτες χτύπησαν μια σκληρή, δερμάτινη σφαίρα σε ένα ψηλό τείχος στο ένα άκρο του γηπέδου. Είναι λίγο σαν σκουός, εκτός από τους παίκτες που χρησιμοποιούν είτε τα γυμνά χέρια τους είτε μια καστανιά επέκταση. Είναι προφανώς πολύ επικίνδυνο. η μπάλα μπορεί να ταξιδέψει μέχρι 200 ​​km / h, οπότε μην δοκιμάσετε τον εαυτό σας μόνοι σας εάν δεν έχετε καλό προπονητή μαζί σας.

Η Βασκική της Ακτής

Η Κόστα βασκική ξεκινά από τα ισπανικά σύνορα ακριβώς κάτω από το θέρετρο του Hendaye. Πρόκειται για μια ακτογραμμή με υπέροχες παραλίες με μεγάλες αμμώδεις παραλίες και βραχώδεις εκβολές που διασπούν τη σφραγίδα. Είναι μόλις 30 χιλιόμετρα μακριά από εδώ μέχρι το στόμα του ποταμού Adour, αλλά προσελκύει περισσότερο από το δίκαιο μερίδιο των παραθεριστών. Οι Σέρφερς σμήνος ιδιαίτερα εδώ, έρχονται για τα κυλιόμενα κύματα που χύνεται στις ακτές του Ατλαντικού.

Πόλεις και πόλεις της βασκικής ακτής

Το Biarritz είναι ένα από τα μεγάλα παραθαλάσσια θέρετρα της Γαλλίας. Χάρη στη φήμη του στον Ναπολέοντα Γ, ο οποίος γύρισε τη μικρή πόλη σε μια παιδική χαρά για τους πλούσιους και αριστοκρατικούς. Το Μπιαρίτς υπέφερε όταν η Ακτή της Ακτής, αλλά αναπήδησε πίσω ως μια από τις μεγάλες πόλεις σερφ, προσελκύοντας αθλητές από όλο τον κόσμο. Σήμερα το κομψό θέρετρο είναι τόσο διασκεδαστικό όσο ποτέ.

Η Bayonne δεν βρίσκεται κατευθείαν στον Ατλαντικό, αλλά περίπου 5 χλμ. (3 μίλια) στον ποταμό Adour. Είναι το οικονομικό και πολιτικό κεφάλαιο της βασκικής Pays, έτσι είναι πολύ διακριτικό με τα ψηλά κτίριά της και το παραδοσιακό πράσινο και κόκκινο ζωγραφισμένο ξύλο. Έχει μια οχυρωμένη παλιά πόλη για να περπατήσετε μέσα, έναν καθεδρικό ναό, καλά εστιατόρια και καταστήματα και το Musée Basque που δείχνει ποια ζωή ήταν η ζωή στη χώρα των Βάσκων μέσω αγροτικών εργαλείων και μια ναυτική γκαλερί.

Αλλά προειδοποιήστε, η ιστοσελίδα είναι στα γαλλικά, ισπανικά και Euskera .

St-Jean-de-Luz . Αυτό το πρώην σημαντικό λιμάνι έχει μια θαυμάσια παλιά συνοικία με θέα στον προστατευμένο αμμώδη κόλπο. Είναι το πιο ελκυστικό από τα θέρετρα κατά μήκος αυτής της ακτής της ακτής έτσι ξεπερνά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έτσι καλύτερα να αποφύγουμε τότε. Είναι ακόμα ένα πολυσύχναστο αλιευτικό λιμάνι για γαύρο και τόνο. Έχει αρχοντικά που κάποτε ανήκαν στους εμπόρους και τους καπετάνιους που έφερναν τον πλούτο της πόλης στον 17ο και 18ο αιώνα, καθώς και στην εκκλησία του St-Jean-Baptiste.

Επεξεργασμένο από τη Mary Anne Evans