Επισκεφτείτε το Catedral de San Juan στο Παλιό Σαν Χουάν

Το χαριτωμένο Catedral de San Juan Bautista, ή ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, δεν μπορεί να χάσει το ιστορικό ορόσημο στην καρδιά της παλιάς πόλης. Η εκκλησία βρίσκεται στο Calle del Cristo # 151-153, ακριβώς απέναντι από το όμορφο El Convento Hotel. Δεν υπάρχει τέλος εισόδου πέραν της προαιρετικής δωρεάς.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μάζα εδώ το Σάββατο στις 7 μ.μ., την Κυριακή στις 9 και 11 π.μ., τις καθημερινές 7:25 π.μ. και 12:15 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε το 787-722-0861. Η εκκλησία είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. (Κυριακή μέχρι τις 2 μ.μ.).

Καλύτερες στιγμές

Κατά την επίσκεψη στον καθεδρικό ναό, μην χάσετε τα εξής:

Εάν τυχαίνει να βρίσκεστε στο Πουέρτο Ρίκο τα Χριστούγεννα, προσπαθήστε να παρακολουθήσετε την Misa de Gallo , που πραγματοποιήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ώστε να μπορείτε να δείτε πράξεις της σκηνής της Γεννήσεως και να πιάσετε τον καθεδρικό ναό διακοσμημένο σε όλη τη δόξα των Χριστουγέννων.

Μια εκκλησία όπως και καμία άλλη

Ο παλιός καθεδρικός ναός του Σαν Χουάν είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κτίριο του Πουέρτο Ρίκο και ένα από τα πιο σημαντικά του. Στην πραγματικότητα, το San Juan Bautista είναι η έδρα της Αρχιεπισκοπής του Πουέρτο Ρίκο. Είναι επίσης η δεύτερη παλαιότερη εκκλησία στο δυτικό ημισφαίριο και η παλαιότερη εκκλησία στο αμερικανικό έδαφος. Η ιστορία της εκκλησίας χρονολογείται στο 1521 και στις πρώτες αρχές του ισπανικού αποικισμού του νησιού .

Το κτίριο που βλέπετε σήμερα δεν ήταν η αρχική εκκλησία, η οποία κατεδαφίστηκε από έναν τυφώνα. Η σημερινή δομή χρονολογείται στο 1540. Ακόμη και τότε, η κομψή γοτθική πρόσοψη που βλέπετε σήμερα εξελίχθηκε εδώ και αιώνες.

Ο καθεδρικός ναός έχει επίσης από το μερίδιό του στις δοκιμές και τις δοκιμασίες. Με την πάροδο του χρόνου υπέκυψε σε πολυάριθμες ληστείες και λεηλασίες, κυρίως το 1598, όταν στρατεύματα κάτω από τον κόμη του Cumberland (ο οποίος ξεκίνησε την επιτυχημένη επίθεση στο El Morro ) απολύουν την πόλη και λεηλατούν την εκκλησία.

Έχει επίσης το μερίδιό της στη φθορά λόγω του καιρού, ειδικά το 1615, όταν ήρθε ένας δεύτερος τυφώνας και έβγαλε τη στέγη του.

Η θέση του στην οδό Cristo δεν είναι τυχαίο. Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την Πύλη του Σαν Χουάν κατά μήκος της Caleta de las Monjas ήταν η πρώτη στάση για πολλούς ταξιδιώτες που προσγειώθηκαν στο νησί και μπήκαν στην πόλη με τη μόνη παραθαλάσσια είσοδο. Οι ναυτικοί και οι ταξιδιώτες επισκέφτηκαν το Σαν Χουάν Μπάτισταστα αμέσως μόλις κατέβηκαν από τη βάρκα, ώστε να μπορούσαν να ευχαριστήσουν τον Θεό για ένα ασφαλές ταξίδι.

Όσο όμορφος είναι, ο καθεδρικός ναός είναι διάσημος και για δύο περίφημα λειψανοθήκες (μια φορά καυχήθηκε με πολλούς περισσότερους θησαυρούς, αλλά η επανειλημμένη κλοπή και ζημιά έχει απογυμνώσει το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού του πρίσματος). Ο πρώτος από αυτούς είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης του Ισπανού εξερευνητή Juan Ponce de León, ο πρώτος κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο και ο άνθρωπος που τσιμπούσε τη θέση του στην ιστορία, όταν πήγε να κυνηγάει μετά τη Νεράιδα. Το Ponce de León μπορεί να μην έχει περάσει πάρα πολλά χρόνια εδώ (η οικογένειά του όμως έζησε στο Πουέρτο Ρίκο στην Casa Blanca ), αλλά παραμένει θρυλική φιγούρα στο νησί. Τα απομεινάρια του δεν ήταν πάντα στο Καθεδρικό. Αρχικά, ο φημισμένος conquistador αναπαρήχθη στο δρόμο στο Iglesia de San José, αλλά μετακόμισε εδώ το 1908 και τοποθετήθηκε στο λευκό μαρμάρινο τάφο που βλέπετε σήμερα.

Ο καθεδρικός ναός στεγάζει επίσης μια άλλη διακεκριμένη και μακρόστενη φιγούρα. Ψάξτε για τα καλυμμένα με κερί μουμιοποιημένα ερείπια του Αγίου Πίου, ένας ρωμαϊκός μάρτυρας που σκότωσε για την πίστη του. Ο άγιος είναι εγκλωβισμένος σε ένα γυάλινο κουτί και κάνει για ένα κάπως ονειρικό θέαμα.