Η ιστορία του Μεγάλου Κεντρικού Σταθμού της Νέας Υόρκης

Ανακαλύψτε το συναρπαστικό παρελθόν του Grand Central Terminal

Ονομάζεται επίσημα Grand Central Terminal, αυτός ο πολυάσχολος κόμβος μεταφορών της Νέας Υόρκης και το ορόσημο της πόλης ονομάζεται συχνότερα Grand Central Station από τους ντόπιους, αν και αυτό είναι τεχνικά το όνομα του σταθμού του μετρό ακριβώς κάτω. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Μανχάταν έχουν περάσει από το Grand Central στο δρόμο τους για ένα Σαββατοκύριακο στο Κονέκτικατ ή στο Westchester. Ωστόσο, πολλοί Νέα Υόρκοι δεν γνωρίζουν πολλά για τη συναρπαστική ιστορία του Grand Central ή για τα κρυμμένα μυστικά του .

Διαβάστε παρακάτω και διαφωτίστε το ιστορικό παρελθόν του τερματικού σταθμού:

Η αρχή του Grand Central

Ο πρώτος κεντρικός κεντρικός τερματικός σταθμός χτίστηκε το 1871 από τον μεγιστάνα ναυτιλίας και του σιδηρόδρομου Cornelius Vanderbilt. Ωστόσο, το αρχικό Grand Central σύντομα έπαψε να είναι απαρχαιωμένο όταν οι ατμομηχανές απαγορεύτηκαν μετά από μια καταστροφική σύγκρουση αμαξοστοιχιών το 1902 που σκότωσε 17 και τραυμάτισε 38. Μέσα σε λίγους μήνες, ξεκίνησαν σχέδια για την κατεδάφιση του υπάρχοντος σταθμού και την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού για ηλεκτρικά τρένα.

Ο νέος Grand Central Terminal άνοιξε επίσημα στις 2 Φεβρουαρίου 1913. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι αποδείχτηκαν να γιορτάσουν την ημέρα των εκδηλώσεων. Το όμορφο κτίριο Beaux Arts με την τεράστια μαρμάρινη σκάλα, τα παράθυρα 75 ποδιών και το ανώτατο όριο με τα αστέρια ήταν ένα άμεσο χτύπημα.

Ημέρες δόξας του Μεγάλου Κέντρου

Ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων και ουρανοξύστες αναδύονται σύντομα γύρω από το νέο τερματικό σταθμό, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού κτιρίου Chrysler 77 ορόφων. Η γειτονιά ευνόησε ως Grand Central Terminal έγινε ο πιο πολυσύχναστος σιδηροδρομικός σταθμός στη χώρα.

Το 1947, περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι - το ισοδύναμο του 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ - ταξίδεψαν μέσω του Grand Central Terminal.

Hard Times στο Grand Central

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, οι ημέρες δόξας των σιδηροδρομικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων τελείωσαν. Στη μεταπολεμική Αμερική, πολλοί ταξιδιώτες προτιμούσαν να οδηγήσουν ή να πετάξουν στους προορισμούς τους.

Με την άνοδο της αξίας των ακίνητων ακινήτων του Μανχάταν και την πτώση των κερδών των σιδηροδρόμων, ο σιδηρόδρομος άρχισε να μιλά για την κατεδάφιση του Grand Central Terminal και την αντικατάστασή του με ένα κτίριο γραφείων. Η νέα Επιτροπή Διατήρησης Ορόσημων της Νέας Υόρκης ενέκρινε το 1967 το Grand Central Terminal ως ορόσημο που προστατεύεται από το νόμο, διακόπτοντας προσωρινά τα αναπτυξιακά σχέδια.

Το Penn Central, το συγκρότημα σιδηροδρόμων που ανήκε στο Grand Central Terminal, δεν ήθελε να αρνηθεί την απάντηση. Πρότειναν την οικοδόμηση ενός 55-ιστορικού πύργου πάνω από το Grand Central, που θα σήμαινε την κατεδάφιση τμημάτων του τερματικού σταθμού. Η επιτροπή διατήρησης των ορόσημων μπλοκάρει το έργο, οδηγώντας την Penn Central να καταθέσει μήνυση ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι της πόλης της Νέας Υόρκης.

Η δικαστική μάχη διήρκεσε σχεδόν 10 χρόνια. Χάρη στους ενδιαφερόμενους πολίτες και ηγέτες των πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Ζακλίν Κένεντι Ωνάση, τα αναπτυξιακά σχέδια αποδιοργανώθηκαν (αφού η δίκη πήγε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο).

Μια νέα αρχή για το Grand Central

Το 1994, η Metro-North ανέλαβε τη λειτουργία του Grand Central Terminal και άρχισε εκτεταμένες ανακαινίσεις. Τώρα ανακαινισμένο στο μεγαλείο του 1913, το Grand Central έχει γίνει ένα αγαπημένο ορόσημο του Μανχάταν και ένα πολυσύχναστο κόμβο για μετακινήσεις.

Το Grand Central διατηρεί λίγο από την ιστορία και το μεγαλείο της παλιάς Νέας Υόρκης στη μέση του σύγχρονου Μανχάταν.

Το Grand Central Terminal στεγάζει τώρα πολλά εστιατόρια και κοκτέιλ σαλόνια, ένα Dining Concourse και περίπου 50 καταστήματα. Ο ιστορικός σιδηροδρομικός σταθμός είναι επίσης ο χώρος των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκθεμάτων και άλλων ειδικών εκδηλώσεων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, όπως η ετήσια εκδήλωση διακοπών.

Δείτε το Grand Central Station For Yourself

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του Grand Central Terminal, πραγματοποιώντας μια περιήγηση με τα πόδια από την Δημοτική Τέχνη Society. Η περιοδεία αναχωρεί καθημερινά στις 12.30 μ.μ. στο Main Concurse ($ 25 / άτομο).

Η Grand Central Partnership επίσης χορηγεί μια δωρεάν περιήγηση στο Grand Central Terminal και στη γύρω γειτονιά. Αυτή η περιοδεία συναντά τις Παρασκευές στις 12:30 μ.μ. στο αίθριο στην 120 Park Avenue, απέναντι από το Grand Central.

Περισσότερα για το Grand Central:

- Επεξεργασμένο από την Elissa Garay