Η αλήθεια για την βροχερή περίοδο της Ταϊλάνδης

Μπορείτε να ταξιδέψετε στην Ταϊλάνδη κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών και πιθανόν να έχετε μεγάλες διακοπές, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για σύννεφα, καταιγίδες και, στην χειρότερη περίπτωση, πιθανές σοβαρές διακοπές στα ταξιδιωτικά σας σχέδια. Το μεγαλύτερο μέρος της Ταϊλάνδης και της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι υγρό για σχεδόν το ήμισυ του έτους μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου.

Πόσο συχνά βράζει και ποια είναι η βροχή;

Στην Μπανγκόκ, το Πουκέτ και το Τσιάνγκ Μάι, βρέχει πολύ συχνά (σχεδόν καθημερινά) κατά την περίοδο των βροχών, αν και σπάνια βράζει όλη την ημέρα.

Οι καταιγίδες σε αυτό το μέρος του κόσμου μπορούν να είναι έντονες, με πολύ βαρύτατες βροχοπτώσεις, δυνατή κεραυνοί και πολλή αστραπή. Οι καταιγίδες συνήθως συμβαίνουν αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, αν και μερικές φορές βροχή το πρωί, επίσης. Ακόμα και όταν δεν βρέχει, ο ουρανός είναι συχνά νεφοκάλυπτος και ο αέρας μπορεί να είναι πολύ υγρός.

Είναι πλημμύρες κοινές;

Ναί. Οι πλημμύρες συμβαίνουν στην Ταϊλάνδη κάθε χρόνο, αν και όχι πάντα σε περιοχές που είναι δημοφιλείς στους τουρίστες. Τμήματα της Μπανγκόκ υποφέρουν πάντα τουλάχιστον από μικρές πλημμύρες κατά την περίοδο των βροχών. Η Νότια Ταϊλάνδη αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρές πλημμύρες που οι κάτοικοι συχνά εκτοπίζονται από τα σπίτια τους.

Τι είναι ένας μουσώνας;

Η βροχερή περίοδος της Ταϊλάνδης συμπίπτει με την εποχή της υγρής εποχής των μουσώνων και συχνά θα ακούσετε τους ανθρώπους να αναφέρονται αναλλοίωτα στην εποχή των βροχών και στις μουσώνες. Αν και η λέξη "μουσώνας" προκαλεί εικόνες έντονων καταιγίδων, ο όρος αναφέρεται στην εποχή του εποχιακού ανέμου που τραβάει την υγρασία από τον Ινδικό Ωκεανό στην ασιατική ήπειρο και όχι τον υγρό καιρό που συχνά συνοδεύει.

Ταξιδεύοντας κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου φθηνότερα;

Ναί. Είναι σίγουρα φθηνότερο από το ταξίδι κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, και ανάλογα με το δρομολόγιό σας, θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε όσο το 50% των τιμών των ξενοδοχείων σε δροσερό χρόνο. Θα δείτε επίσης λιγότερους άλλους ταξιδιώτες.

Η βροχερή περίοδος θα επηρεάσει τα σχέδια ταξιδιού μου;

Θα μπορούσε. Ανάλογα με το πού επισκέπτεστε, η εποχή των βροχών δεν θα μπορούσε να επηρεάσει καθόλου τα ταξιδιωτικά σας σχέδια.

Αλλά θα μπορούσε επίσης να καταστρέψει εντελώς τις διακοπές σας. Οι εποχιακές πλημμύρες και ορισμένες ιδιαίτερα έντονες καταιγίδες τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για όσους ζουν στη χώρα. Τον Μάρτιο του 2011, οι Koh Tao και Koh Pha Ngan εκκενώθηκαν εξαιτίας έντονων βροχών (και αυτό δεν συνέβη ούτε κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου). Οι κάτοικοι και οι τουρίστες μεταφέρθηκαν μέσω φορέα αεροσκαφών στην ηπειρωτική χώρα και, ενώ αυτό θα μπορούσε να είναι μια διασκεδαστική περιπέτεια από μόνο του, δεν υπάρχει τίποτα να διασκεδάσει να παγιδευτεί σε ένα νησί ενώ περιμένει κάποιον να έρθει σε διάσωση. Τον Οκτώβριο του 2011, τμήματα της Ταϊλάνδης γνώρισαν μερικές από τις χειρότερες πλημμύρες σε δεκαετίες. Μεγάλο μέρος της επαρχίας Ayutthaya ήταν κάτω από το νερό και αν και το κύριο τουριστικό αξιοθέατο στην επαρχία, τα ερείπια της πρώην πρωτεύουσας, επηρεάστηκαν ως επί το πλείστον, μεγάλο μέρος της γύρω περιοχής πλημμύρισε και οι διαδρομές μεταφοράς ήταν επίσης κλειστές για μέρες. Ακόμη και ορισμένα τμήματα των κύριων αυτοκινητοδρόμων βόρεια της Μπανγκόκ έκλεισαν.

Παρά τα γεγονότα αυτά, χιλιάδες τουρίστες ταξιδεύουν στην Ταϊλάνδη κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου κάθε χρόνο και η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θα βρεθεί να διασώσει στη θάλασσα ή να βυθίσει μέσα από το βαθύ νερό του γόνατου ενώ βλέπει τα τεχνουργήματα. Εάν μπορείτε να είστε ευέλικτοι και θέλετε να εκμεταλλευτείτε φθηνότερες τιμές και μικρότερα πλήθη, αξίζει τον κόπο.

Αν προγραμματίζετε διακοπές μια φορά σε μια ζωή ή ταξιδεύετε στην Ταϊλάνδη για να περάσετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στην παραλία, πιθανότατα θα είστε πιο ευτυχισμένοι είτε κατά τη διάρκεια της καυτής περιόδου είτε κατά τη διάρκεια της δροσερής περιόδου. Η δροσερή εποχή δεν είναι "δροσερή" τόσο απλά ότι δεν είναι καταπιεστικά καυτή και από την άποψη του καιρού, είναι η απόλυτη καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε την Ταϊλάνδη. Ενώ όλο το χρόνο ολόκληρη η χώρα αισθάνεται κολλώδης και ζεστή, κατά τη διάρκεια της δροσερής εποχής είναι απλά ευχάριστη και άνετη, αλλά ακόμα αρκετά ζεστή για να απολαύσετε τις παραλίες και τα νησιά. Αν αυτό είναι σημαντικό για εσάς, σχεδιάστε διακοπές στην Ταϊλάνδη από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Υπάρχει οπουδήποτε μπορώ να επισκεφτώ κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου;

Ναί. Επικεφαλής για Samui, Koh Pha Ngan ή Koh Tao. Δεν θα είναι εντελώς ξηρό, αλλά παίρνει πολύ λιγότερο βροχή κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών από ό, τι η υπόλοιπη χώρα.

Αν και οι εποχές της Ταϊλάνδης τείνουν να είναι συνεπείς σε ολόκληρη τη χώρα, το αρχιπέλαγος Samui, στο δυτικό τμήμα του κόλπου της Ταϊλάνδης, έχει μια ελαφρώς διαφορετική περίοδο βροχών και οι περισσότερες βροχοπτώσεις συμβαίνουν μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου. Έτσι, αν θέλετε να ταξιδέψετε στην Ταϊλάνδη μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, τα νησιά της περιοχής αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση. Το Samui δεν είναι εντελώς ξηρό κατά τη διάρκεια της περιόδου βροχών της χώρας, ωστόσο, μπορεί να συναντήσετε συννεφιασμένους ουρανούς, βροχοπτώσεις και υγρασία. Φυσικά, τα νησιά που γειτνιάζουν με τη Σαμουά ήταν το σκηνικό κάποιων από τις χειρότερες βροχές εκτός εποχής και οι πλημμύρες που η χώρα είχε δει κάποια στιγμή το 2011, έτσι δεν υπάρχουν εγγυήσεις όταν πρόκειται για τον καιρό!