Ηλεκτρική ενέργεια στο Περού: Πρίζες και τάση

Αν παίρνετε ηλεκτρικές συσκευές στο Περού , θα πρέπει να ξέρετε για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς και το ηλεκτρικό ρεύμα και τα πρίζα μπορεί να διαφέρουν από αυτά της χώρας καταγωγής σας.

Ενώ ένα μεγάλο μέρος του βόρειου Περού λειτουργεί με το ίδιο σχήμα βύσματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες (τύπος Α), τμήματα της περιοχής και το μεγαλύτερο μέρος του νότιου Περού χρησιμοποιούν τα αποκαλούμενα καταστήματα τύπου C και ολόκληρη η χώρα λειτουργεί με ρεύματα 220 volt, υψηλότερο από το πρότυπο 110 volt της Αμερικής.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ μπορεί να μην χρειαστεί να αγοράσετε έναν προσαρμογέα για ένα περουβιανό βύσμα, θα χρειαστεί να αγοράσετε έναν μετατροπέα τάσης για να αποφύγετε την καύση των ηλεκτρονικών συσκευών και συσκευών σας ενώ παραμένετε στη χώρα.

Ηλεκτρικό ρεύμα στο Περού

Η ηλεκτρική ενέργεια στο Περού λειτουργεί με ρεύμα 220 volt και συχνότητα 60 Hz (κύκλοι ανά δευτερόλεπτο). Αν συνδέετε μια συσκευή 110 βολτ σε οποιαδήποτε από τις πρίζες στο Περού, ετοιμαστείτε για καπνό καπνού και σπασμένο κομμάτι εξοπλισμού.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή 110 V στο Περού, θα πρέπει να αγοράσετε ένα τροφοδοτικό, αλλά πάντα να ελέγχετε πριν ξοδέψετε χρήματα, καθώς όλοι οι σύγχρονοι φορητοί υπολογιστές και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μπορούν ασφαλώς να πάρουν τόσο 110 και 220 βολτ επειδή είναι διπλής τάσης . Αυτό σημαίνει ότι εάν παίρνετε φορητό υπολογιστή στο Περού, πιθανότατα θα χρειαστείτε μόνο ένα προσαρμογέα βύσματος εάν πηγαίνετε στις νότιες περιοχές της χώρας.

Πολλά από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία του Περού έχουν καταστήματα για συσκευές 110 βολτ, ειδικά για ξένους τουρίστες με ξένα ηλεκτρικά είδη - αυτά τα καταστήματα θα πρέπει να είναι σαφώς επισημασμένα, αλλά πάντα να ελέγχετε αν δεν είστε βέβαιοι.

Ηλεκτρικές πρίζες στο Περού

Υπάρχουν δύο τύποι ηλεκτρικών πριζών στο Περού. Το ένα δεχτεί βύσματα δύο επιπέδων με επίπεδες παράλληλες λεπίδες (Τύπος Α), ενώ το άλλο παίρνει βύσματα με δύο στρογγυλές προεξοχές (Τύπος C) και πολλές Περουβιανές ηλεκτρικές εξόδους είναι σχεδιασμένες να δέχονται και τους δύο τύπους (δείτε την εικόνα παραπάνω).

Εάν η συσκευή σας διαθέτει διαφορετικό εξάρτημα σύνδεσης (όπως ένα βύσμα με τρία άκρα του Ηνωμένου Βασιλείου), θα χρειαστεί να αγοράσετε έναν προσαρμογέα και αυτοί οι προσαρμογείς καθολικής πρίζας είναι φθηνοί και εύκολοι στη μεταφορά τους.

Είναι μια καλή ιδέα να αγοράσετε ένα πριν πάτε στο Περού, αλλά αν ξεχάσετε να συσκευάσετε ένα, τα περισσότερα μεγάλα αεροδρόμια έχουν ένα κατάστημα που πωλεί προσαρμογείς βύσματος.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι διεθνείς προσαρμογείς βύσματος διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα προστασίας από υπερτάσεις, παρέχοντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας και μερικοί μετατροπείς τάσης συνδυασμού και προσαρμογείς βύσματος που θα λύσουν όλες τις προκλήσεις σας με τη σωστή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας στο Περού.

Αμφίβολες υποδοχές, ενοχλητικές διακοπές και υπερβολές ισχύος

Ακόμα κι αν ταξιδεύετε με όλους τους σωστούς μετατροπείς, προσαρμογείς και ηλεκτρονικές συσκευές, μπορεί ακόμα να μην είστε προετοιμασμένοι για μερικές από τις ιδιορρυθμίες του Περουβιανού ηλεκτρικού συστήματος.

Αντιμετωπίστε τις αμφίβολες πρίζες με τον σεβασμό που τους αξίζει - αν προφανώς πέσουν σε κομμάτια ή δείξουν σημάδια καψίματος ή άλλα προειδοποιητικά σημάδια, είναι καλύτερο να μην κινδυνεύετε να τα χρησιμοποιήσετε καθώς θα μπορούσαν να εκραγούν την ηλεκτρονική σας συσκευή.

Διακοπές ρεύματος είναι επίσης συχνές στο Περού, οπότε αν έχετε προθεσμίες εργασίας για να συναντήσετε, προσπαθήστε να μην χρονοτριβείτε για πολύ καιρό, καθώς ίσως ξαφνικά βρείτε τον εαυτό σας χωρίς ισχύ και χωρίς διαδίκτυο. Εάν παραμείνετε στο Περού για λίγο και έχετε αγοράσει έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, αξίζει να αγοράσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας της μπαταρίας, έτσι ώστε ο υπολογιστής σας να μην πεθαίνει κάθε φορά που η ισχύς αναβοσβήνει.

Οι διακυμάνσεις ισχύος είναι επίσης ένα δυνητικό πρόβλημα, καθιστώντας έναν προστατευτικό κύμα μια σοφή επένδυση αν παραμείνετε στο Περού για παρατεταμένες περιόδους (ή σχεδιάζετε να ζήσετε στο Περού) και θέλετε ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας για τα πολύτιμα ηλεκτρονικά σας.