Επισκεφθείτε το χωριό Ζήνων

Η μικρή πόλη κοντά στον κόλπο Montego προσφέρει ένα παράθυρο για την κοινωνική ζωή στην Τζαμάικα

Reggae και ρούμι ποτά στο μπαρ του ξενοδοχείου είναι περίπου όπως πολλοί επισκέπτες φτάνουν στην «πραγματική» Τζαμάικα . Ακόμη και στην μεγάλη περιοχή του θέρετρου του Montego Bay , δεν είναι δύσκολο να βρεθεί μια φέτα από αυθεντική ζωή της κοινότητας της Τζαμάικας. Το Όρος Σιών είναι αγροτικό αγροτικό χωριό στην Αγία Ανώνυμη Κοινότητα, κυριολεκτικά πάνω από το λόφο από τα μεγάλα θέρετρα που ευθυγραμμίζουν τη βόρεια ακτή του νησιού.

Ο δρόμος μέχρι το χωριό, ο οποίος ξεκινάει από το γήπεδο γκολφ Cinnamon Hill, είναι γεμάτος καταιγίδες και καταρράκτες, αναρωτιέστε πώς οι περιηγήσεις με ποδήλατο κάποτε χρησιμοποιούσαν αυτή τη διαδρομή για ταξίδια μίας διαδρομής κάτω από το βουνό.

Πλούσια πρέσα φύλλων και στις δύο πλευρές του δρόμου, αλλά σύντομα θα φτάσετε στο ευπρόσδεκτο σημάδι για το όρος Ζιόν.

Στην κουλτούρα του Ρασταφάρι, το όρος Mt. Η Σιών αντιπροσωπεύει τον απόλυτο παράδεισο, ο οποίος πιθανότατα δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα περιγράφατε το τζαμαϊκανό χωριό του ίδιου ονόματος. Δύο δημόσια κτίρια κυριαρχούν στην πόλη: το Όρος Zion All Ages School - όπου ζωγραφικοί πίνακες των εθνικών ηρώων της Τζαμάικας κοσμούν τον πίσω τοίχο - και το 1838 ο Όσιος Ζήνων Ενωμένος Πρεσβυτεριανός ναός. Αυτά, καθώς και τρία ρουμ μπαρ και ένα smattering των ιδιωτικών σπιτιών, αποτελούν το χωριό.

Αυτό που του λείπει ο υλικός πλούτος, όμως, το Όρος Ζιόν αντισταθμίζει με την έντονη αίσθηση της κοινότητας. Οι επισκέπτες είναι κάτι νεωτεριστικό εδώ - θα τραβήξετε την προσοχή από τους ντόπιους μαθητές και όσους έρχονται να χτενίσουν στα μπαρ. Ένα κατάστημα ρουμιού που διευθύνεται από τον αδελφικό Willy (και κατοικείται από τουλάχιστον ένα φιλικό τακτικό καπνιστήριο) ήταν η πρώτη μας στάση και αφού παραγγείλαμε ένα παγωμένο Red Stripe, πήρα μια μίνι περιήγηση από έναν πρόθυμο εφηβικό οδηγό που έδειξε μερικούς τα τοπικά προϊόντα (το ακίε, η εθνική τροφή της Τζαμάικας, που κρέμεται από ένα δέντρο έξω από το μπαρ και το μεγαλύτερο αβοκάντο που έχω δει ποτέ) πριν με οδηγήσει στο λόφο προς την εκκλησία, την εμφανή περηφάνια του χωριού.

Σε δύο ηλικιωμένες κυρίες με σκούπες, η εκκλησία φαίνεται να μην έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία περίπου 170 χρόνια, εκτός από μερικές νεότερες πατούσες, αλλά ήταν πεντακάθαρη και εξακολουθεί να είναι ένα κεντρικό κομμάτι της ζωής στο χωριό. Αναγγέλλοντας την άφιξή μας το Σάββατο το απόγευμα, οι παρευρισκόμενοι χτύπησαν για μας την ογκώδη εκκλησία του χαλκού, χωρίς αμφιβολία να καταπλήξουν κάποιους κατοίκους του χωριού (Κυριακές υπηρεσίες ήδη !?).

Τα παιδιά που συναντήσαμε συνομίλησαν μια καταιγίδα σχετικά με τη ζωή τους στο σχολείο, ενώ ο μπάρμαν απέκτησε φιλοσοφικό περιεχόμενο μεταξύ της έκχυσης ποτών και της πώλησης ψωμιού στους κατοίκους της περιοχής. Όλοι φαίνονταν ευτυχείς να μας δουν και ήμασταν ενθουσιασμένοι για να έχουμε τουλάχιστον μια σύντομη εικόνα για τον διαχρονικό ρυθμό της ζωής στην ήσυχη τζαμαϊκανή περιοχή.

Αν πάτε, ποτέ δεν βλάπτει να έχει έναν τοπικό οδηγό όπως ο Ivan Bowwow μας - ο κάτοικος ταξί στο Holiday Inn SunSpree Resort στο Montego Bay - αλλά το οικονομικό αυτοεξυπηρετούμενο, ακόμη και ο Ivan λέει ότι οι τουρίστες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς οδήγηση ενοικίαση αυτοκινήτου μέχρι το όρος Σιών για επίσκεψη (απλά το μυαλό των λακκούβων). Φέρτε ένα ανοιχτό μυαλό, τη φωτογραφική μηχανή σας, και μερικά δολάρια για το ρούμι μπαρ, το κουτί συλλογής εκκλησιών, και ίσως μια μικρή συμβουλή για τους νεαρούς οδηγούς σας αυτοσχέδιους ...

Αν ψάχνετε για μια αυθεντική ματιά στην τοπική κουλτούρα και κοινότητα στην Τζαμάικα, το Mount Zion είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να επισκεφθείτε - όχι μόνο για τα αξιοθέατα και τους ήχους, αλλά και για τους ανθρώπους, που σίγουρα έκανε αυτό το ταξίδι μια από τις πιο αξέχαστες της Καραϊβικής αποστολές.